Uppfödning och avelsvärdering

Det började 1985 med en liten gul och söt tikvalp från Finland. Hennes namn var Teinikedon Avustaja, men det ville man ju inte kalla en hund för? Förutom yksi, kaksi, kolme och perkäle kunde jag inte så mycket finska. Men det var ju likören? Den gula, söta av hjortron - javisst - LAKKA!

Lakka var inte bara en fantastisk hund, hon medförde ett helt nytt sätt att leva. Med tidiga morgnar i ur och skur, långa dagar på resa landet runt, hamburgare i en kiosk och övernattning i tält, campingstuga eller hemma hos nyvunna kompisar. Tävlingar i agility, bruks och lydnad, tjänstehundsutbildning och utställningar. Snart kunde Lakka titulera sig Lp SLCh SUCh IntUCh. Dessutom med certifikat som räddningshund (vilket gav henne titeln Tjh flera år senare när man äntligen börjat med dylika titlar), uppflyttad till högre klass i spår, godkänd i lägre klass i sök, placering i agility-SM.

Lakka blev även mor till fem fina valpkullar, grundstommen i kennel LAKKAS. Far till tre av kullarna var min egen USA-import 'Cobby' alias AmCh CanCh SUCh Doubloon Hobgoblin, årets avelshund i rasen 1995, och en av de snällaste terrierpojkar som någonsin viftat på sin lilla svans!

Här nedan ser vi järngänget från 1993, just hemkomna efter en lyckad utställningshelg i Boda: Cobby, Lakkas Esmeralda, Lakka själv, Lakkas Flox och Lakkas Allamanda.

Alla kennel Lakkas valpar döps i champagne - här har vi dopkalas för S-kullen som föddes 1998. Den stolta modern, Lakkas Magnolia, syns längst upp till vänster och den stolta uppfödaren längst ner till höger.

Sedan starten 1987 har kennel Lakkas fött upp 37 valpkullar. Exteriören är viktig, 18 av mina 19 avelstikar är utställningschampion, och den 19:e (som jag bara lånade in för en kull) hade åtminstone Ck.

Temperamentet är minst lika viktigt, alla mina avelstikar är karaktärstestade/mentalbeskrivna och/eller tävlade i lydnad till minst ett lydnadsdiplom i klass 1. Från och med 1998 mentalbeskrivs alla kullar från kennel Lakkas. Dessutom har även en stor del av de något äldre hundarna mentalbeskrivits, flertalet med utmärkta resultat. Totalt sett har för närvarande 107 Lakkas-hundar mentalbeskrivits, vilket är dubbelt så mycket som från någon annan kennel.

Och utan Hälsan kommer man inte långt... Jag brukar planera parningarna så att det blir låga inavelskoefficienter och en hälsosam blandning av amerikanska och irländska linjer. Alla mina avelstikar har HD-röntgats, liksom en stor del av deras avkommor. Lyckligtvis ligger vi väldigt bra till, med mycket låg procent av HD och få fall av andra allvarliga, ärftliga sjukdomar.