Allmän rasinformation, är wheaten terriern en ras för dig?

'Fingret på dörrknappen, nu ringer det där inne hos uppfödaren. Ojdå, vilket liv det blev, hon måste ju ha minst 10 hundar! Dörren öppnas försiktigt på glänt och skällandet tilltar ännu mer. 'Var det du som skulle titta på hundarna?' När du svarar jakande, öppnas dörren på vid gavel. Och du är plötsligen uppslukad av en stormvåg - mängder av ljusa, lurviga varelser hoppar och skuttar runt omkring dig, de klänger, klättrar och slickar överallt de kommer åt. Svansarna viftar frenetiskt och du faller handlöst. Ja, bildligt talat alltså. Just en sådan här underbart vänlig, glad och söt hund måste du förstås ha.'

Ovanstående citat är hämtat ur en bok som heter 'Irish softcoated wheatenterrier - en rasmonografi'. Författare är undertecknad, dvs Hilde Nybom, och den publicerades av ICA Bokförlag 1996. En wheaten terrier kan vara just så glad och trevlig som jag beskrivit ovan. Men det är också en mycket livlig, envis, självständig och ibland ganska besvärlig hund. Rasen kommer från Irland, där den använts som gårdshund; dvs till att valla, jaga, vakta och vara till sällskap. Resultatet blev en allsidig och trevlig hund om den hamnar i rätta händer. Men wheaten terriern kan också bli en svårhanterlig odåga med ful och tovig päls om den hamnar hos någon som inte har tillräckligt med tid och engagemang.

Det föds drygt 300 wheatenvalpar om året i Sverige, vilket innebär att rasen är ovanligt populär just här. Om du är intresserad av att lära dig mer om wheaten terrier, kan du kontakta Svenska kennelklubben för att få en lista på uppfödare i dina hemtrakter. Du kan också hitta en lista på uppfödare på rasklubbens egen hemsida . Sedan ringer du upp en eller flera uppfödare och ber att få komma dit och titta närmare på hundarna. Bestäm dig inte för att köpa en wheaten terrier förrän du tagit reda på att det är en lämplig ras för just dig. Vår rasklubb heter Svenska wheaten terrier klubben. Genom klubben ordnas klippkurser, utställningar och mycket annat. De har också en lista på valpkullar, som anmälts till försäljning. Information om rasklubben och dess aktiviteter finns i klubbens medlemstidning, Wheatenbladet, som kommer ut fyra gånger om året.

Läs om:
'Pälstyper: nedärvning och utveckling'

Under 2011 var jag delaktig i uppdateringen av SWTKs RAS (Rasspecifika AvelsStrategier)