Vi planerar för en synnerligen intressant valpkull med leverans till hösten. Mamma till kullen blir ’Alva’, som heter Lakkas Uva Bianca i stamtavlan. Hon har nyligen fyllt tre år, och har redan hunnit med osannolikt mycket. Strax efter tvåårsdagen blev hon både svensk och dansk utställningschampion, och i höstas tog hon den sista meriten som krävdes för ett internationellt championat. Sin låga ålder till trots, har hon även blivit 2:a i Årets Utställningswheaten för 2023, samt tagit flera grupplaceringar i Sverige och Tyskland. Höfterna är av bästa kvalitet; AA, och hon har gjort en BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund) med fint resultat inkl skottfasthet.

Alva

Pappa till valparna blir den stilige ’Nikon’, Silkcroft Freeze Frame, som bor i England. Han har dock även ställts ut i Kanada och USA, så att han har utställningschampionat i alla dessa tre länder. Även Nikon har bra höfter och en mycket trevlig mentalitet.

Nikon

Hör gärna av dig redan nu om du är intresserad av en valp i denna valpkull. Har du däremot mera bråttom, så kan vi även rekommendera en annan valpkull som förhoppningsvis kommer att födas i månadsskiftet maj-juni hos kennel Stellatrix i Södra Sandby. Mamman är en Lakkas-tik, Ch Lakkas Vista Bella medan pappan är född i Tyskland och numera bor i Danmark, Ch Elton von Bärenreich.

------------------------

Vill du veta lite om hur valparna föds upp hos kennel Lakkas, vilka papper och andra ting de levereras med, samt vilken hjälp du kan få i framtiden, så fortsätt att läsa här.

Valparna föds upp antingen hemma hos Hilde i en villa i Bromölla, eller hemma hos Linnea och Elias på den avstyckade bondgården Gripstorp utanför Sösdala.

Hos Hilde i Bromölla

Hos Linnea och Elias på Gripstorp

Valparna föds i en biabädd där de sedan tillbringar de första fyra veckorna. En skyddande valplåda sätts upp efter några dagar, så att valparna inte kan ramla ut. Mamman är hos dem i stort sett hela tiden, och dessutom kommer de förstås att övervakas rejält av någon av oss – man kan ägna många timmar åt att bara njuta av åsynen av mätta, sovande valpar...

Belli med sina valpar i biabädden

Zelda med sina valpar i valplådan

I början äter och sover valparna mest hela tiden, men vid tre veckors ålder börjar det hända saker! Nu både ser och hör valparna och nu vill de utforska! Då bygger vi en liten rasthage i anslutning till biabädden. I denna hage får valparna lära sig att gå på ’toaletten’ som består av en plåtlåda med konstgräs, och här får de också utrymme för sina första rejäla lekstunder. Nu är det också dags för de första ’riktiga’ måltiderna: rå oxfärs med äggula. Smaskigt! Fast redan efter ett par dagar börjar vi blanda in allt mer av vanligt valp-torrfoder istället. Inte lika smaskigt men det brukar gå ner det också.

Lunchen är serverad

När valparna är fem veckor, är det dags att börja titta på den stora världen. Då får valparna tillgång till en större hage med mycket utrymme och utrustning för rejäla lekstunder. I hagen finns också hundburar av metallnät, som valparna gärna går in i när det är sovdags – mysigt med en lya!

Valpar i sin inomhushage

Är vädret fint, får valparna vistas utomhus i en hage på altanen eller gräsmattan. Vi byter underlag ibland så att valparna ska vänja sig vid det mesta. Även här finns burar och leksaker så att allting ska kännas tryggt och bra.

Maikki med valpar på gräset

Tryggt med ett eget hus!

Belli och valpar på altanen

Elias blir attackerad

Både ute och inne vistas förstås inte bara valparna och deras mamma, utan det finns ju även andra hundar, både i Bromölla och på Gripstorp. Dessa hundar är alltid intresserade av valparna men inser att de inte är deras, så det blir inget bråk mellan de vuxna hundarna. Däremot är det förstås bra för valparna att lära sig umgås med andra hundar som inte är deras mamma. Alla hundar har ju till exempel INTE stora juver fulla med mjölk på undersidan....

Valparna träffar andra hundar

Individuell träning har jag också, när de får umgås med människor utan att ha alla syskonen med. Från 6 veckors ålder är det också dags med daglig träning på trimbordet. I början bara kammar v dem, men sedan kommer saxen också fram. Klorna klipps däremot redan från 3 veckors ålder, när också avmaskningen påbörjas.

När valparna är sju veckor är det dags för det högtidliga valpdopet. Då bjuds ett antal andra uppfödare in, och så utvärderar vi gemensamt genom alla valparna. Sedan korkas champagnen upp och det blir dop med några doppar av den fina drycken på varje valphuvud, medan resten hamnar i tvåbeningarnas magar.

En valp utvärderas på Gripstorp

Valpdop i Bromölla

Strax efter valpdopet är det dags att besöka veterinären, antingen visa hembesök eller med bil. Färden sker längst bak i en kombibil, och det brukar vara en del protester på vägen dit. På hemvägen är valparna däremot ganska utmattade och sover ofta lugnt. Hos veterinären blir de examinerade och vaccinerade samt försedda med ett microchip.

Valpar i bil

Veterinärbesök

När kommer DU in i bilden då? Första besöket hos valpkullen sker lämpligen vid 3–4 veckors ålder. Sedan får du gärna komma tillbaka ytterligare ett par gånger innan det är dags för avhämtning när valpen är 8 veckor. Redan innan valpen hämtas, får du ett kompendium med information om mat, skötsel, träning osv. Dessutom får du en broschyr från Svenska kennelklubben samt den rasbok som Hilde har skrivit (Irish softcoated wheaten terrier - en rasmonografi, utgiven av ICA bokförlag). Vid avhämtningen får du sedan registreringsbeviset, ett veterinärintyg samt ett startpaket med valpmat och lite småprylar. Dessutom skriver vi då ett köpekontrakt (SKKs standardkontrakt). Du får även ett års medlemskap i SWTK (svenska wheaten terrier klubben).

Vi hoppas att du ringer och berättar om din valp, ofta, de första veckorna. Vid fyra månaders ålder är det dags för den första klippningen, som görs gratis hemma hos Hilde eller Linnea om du inte bor alltför långt bort (vissa av våra valpar har hamnat i Kanada, USA, Finland, Norge och Danmark - de kommer sällan på återbesök). Under hela första året klipper vi sedan valpen vid behov. Därefter hoppas vi att du går en klippkurs och börjar lära dig själv. Men ska hunden vara riktigt fin, till exempel till en utställning, så klipper vi den gärna!

I valppriset ingår även anmälningsavgift till en BPH (mer info se rasklubbens hemsida www.swtk.se, under knappen Uppfödare) i Örkelljunga. Vi hoppas att alla valpköpare vill vara med på detta. Denna beskrivning utförs när hunden är minst 12 månader gammal, och syftar till att dels vi ska lära oss mer om hur avelsarbetet utfallit, och dels att du ska lära dig mer om hur du ska hantera din hund i framtiden. Om du hellre vill göra beskrivningen i närheten av din hemort, betalar vi förstås ändå anmälningsavgiften.

Wega bekantar sig med ’överraskningen’ på BPH

Ibland anordnar vi valpträffar (beroende på hur många valpar det finns i kullen och var de bor), och dessutom kallar vi till rasklubbens hundpromenader runt om i regionen, samt till den årliga aktivitetsdagen där man dels kan träffas och prata, men även få träna lite olika hundsporter som agility, nosework och rallylydnad samt få diverse pälsvårdstips.

Valpträff i Hässleholm 2021

Aktivitetsdag i Hanaskog 2023