2006 Januari-december

Det nya hundåret 2006 började redan på nyårsafton, när Flingan (Lakkas Tamarix) fick hälsa på sin nya partner Trisse (Windisle Chambertin) i Uppsala. Tycke uppstod omedelbart och äktenskapet fullbordades raskt. Även på nyårsdagen träffades de nyförälskade. Nu får vi hoppas att det blir valpar om ett par månader. Trisse bor i Uppsala, så det blev en ganska lång och besvärlig resa genom ett vackert men väldigt snöigt Sverige. Båda föräldrarna är utställningschampion, mentalbeskrivna, höftledsröntgade samt har 3 respektive 2 valpkullar sedan tidigare, fast med andra partners. Så det borde kunna bli bra...

Redan den 5:e januari var vi igång igen. Då var det utställning i Göteborg. Linnea och jag åkte dit med Oliver (Lakkas Impatiens) och Vanda (Lakkas Vanda). Vi boode över hos familjen Jerrhagen som äger Gaston (Lakkas Zingiber). Både Gaston och Oliver skötte sig fint och fick ck, Gaston i unghundsklass och Oliver i veteranklass. Stackars Vanda, som ställdes ut i championklass, befanns emellertid vara för stor och lång och fick alltså inget ck. Men hon var glad ändå! Dagens största glädjeämne var Persicas Champinjon (vars mormor heter Lakkas Persica) som gjorde debut på officiell utställning och klarade det med den äran. Förutom att vinna juniorklassen och få ck, gick han dessutom och blev 4:a i bästa hanhundsklass.

Helgen 11-12 februari höll Gerhard O'Sheah en handlerkurs i Hurva. Bland de 30 deltagarna fanns 7 Lakkas-hundar samt flera av deras släktingar.

Åtta månader gamla Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka)
visar hur fint hon lärt sig stå under handlerkursen.

 

Den 14 februari, på alla hjärtans dag, firade Esmeralda sin 15-årsdag. Det blev en rejäl tårta förstås, med 15 'korv-ljus'. Syster Erica Tetralix och broder Exacum firade också sina födelsdagar i respektive familjer. Samma dag blev Esmeralda dessutom mormorsmormor - Lp1 Lp2 Allaflox Velvet Lamia 'Tessa' fick 8 valpar hos sin ägare Susanne Baerveldt. Mer info om denna kull finns på rasklubbens hemsida (www.swtk.se). Tessas mamma Flingan (Lakkas Tamarix) tjocknar nu allt mer och förväntas valpa här hemma hos mig i månadsskiftet februari-mars.

Den 18-19 februari var det dags för årets första utställningsresa till Danmark. Bäst gick det för Lakkas Zea Mays, som var tvåa om certet båda dagarna! Med på resan var även Lakkas Impatiens, som blev 3:a i bästa haneklass på lördagen och även fick gå in i gruppringen och tävla om att bli BIS-veteran. Vilket han visserligen inte blev (!) men han hade roligt i alla fall och visade sig mycket väl. Stort grattis till Eudoras Eartha (vars mormorsmor hette Lakkas Elvina) som blev BIM (och champion) första dagen och BIR andra dagen.
---------------------

Lördagen den 4.e mars visade äntligen Flingan att hon snart tänkte föda sina valpar. Hon ville inte ha frukost (vilket är ganska unikt för det matvraket till hund!), temperaturen hade sjunkit till drygt 36 grader, och hon hässjade hela tiden. Dagen gick och inga valpar. Kvällen gick och inga valpar. Nu måste de väl snart komma? Till slut lade jag mig, fullt påklädd, och slumarde lite framåt småtimmarna. Och vaknade vid 5-tiden av ett ljuvligt ljud - liten valps gnällande! Första valpen, en mellanbrun tikvalp, 300 gram, hade alltså kommit. En kvart senare kom en lika stor men mörkbrun pojkvalp. Och efter ytterligare en kvart kom den tredje valpen, denna gång en mörkbrun tik på 250 gram. Sedan blev det en paus till kl 7 när en mellanbrun pojkvalp på 300 gram anlände.

Och sedan hände ingenting! Vi hade ju sett 6 valpar på ultraljudet, så jag gick där och väntade. Men Flingan hade inga mer värkar. Istället föreföll hon helt nöjd med de valpar hon fått. Jag var ute och promenerade med henne flera gånger i hopp om att få igång förlossningsarbetet igen men inget hände. Jag försökte känna om det fanns valpar och visst var hon ganska hård och lite knölig på magen. Men livmodern är ju ofta ganska svullen efter en valpning, så det är inte lätt att veta om man verkligen känner några valpar ellr ej. Naturligtvis var det söndag, svårt att få tag i en veterinär, och massor av minusgrader ute - inte längtade man efter att ge sig ut i bilen för att hitta någon som sannolikt bara skulle tala om för mig att hon fått alla de valpar hon hade i magen.

Men det hade hon alltså inte! På lördagsnatten när jag tittade till henne sista gången var det fortfarande lugnt, Flingan låg där med 4 mätta och nöjda valpar. Men på söndagsmorgonen hade det kommit 3 valpar till. En liten (140 gram) svartbrun flicka och två större pojkar. Den ena av dem var dock ganska kall och verkade inte livskraftig. Jag värmde upp honom och började så småningom försöka stödmata både honom och den andra eftersläntar-pojken. Nappflaska och mjölkersättning hade jag lyckligtvis hemma. Men dessa två valpar ville inte suga eller ens svälja, så det gick inte att rädda dem. Lillflickan var det därmeot inga problem med - hon har hela tiden varit lika energisk och livfull som de fyra första valparna.

Efter en vecka hade de två pojkarna ('Otto' och 'Fetto'!) gått upp till 500 gram, medan flickorna ('Cox Orange', 'vinterkalvillen' och 'Cherry Cox') varierade från 400 till 220 gram. Alla är runda om sina små magar och ser ut att må prima.

Söndagen den 19:e mars var det utställning i Malmö. Dessvärre kom inte domaren särskilt väl överens med de som visade upp sina hundar så det blev ganska upprörd stämning runt ringen. Justago (Viktor), Astrakan (Khan), Britemac (Milou), Vanda, Zea och Bellefleur Kitajka (Kajsa) deltog från kennel Lakkas men det blev inte några framgångar att skryta om precis.. Bättre gick det för Justagos unga dotter Tejarpsdalens Isabella, som vann juniorklassen och sedan blev fyra i bästa tikklass. Och ännu bättre gick det för Tejarpsdalens Gemini (BIM, cert och ny champion) och Eudoras Eartha (tvåa i bästa tikklass - båda dessa två fina flickor härstammar från Lakkas Elvina.

Lakkas Justago blev nyligen far till en kull på 10 valpar (ännu simmar spermierna fint trots att farsan snart fyller 12 år!) hos kennel Allaflox. Det fullständigt myllrar av valpar när man tittar i den valplådan! En av flickorna kommer att köpas in för att bli avelstik hos kennel Lakkas.

Flingans valpar här hemma är nu tre veckor gamla och ser alltmer ut som riktiga hundar. 'Otto' och 'Fetto' väger en bra bit över kilot, medan Cherry fortfarande är minst med sina 650 gram. Alla har alltså gott och väl fyrdubblat sin ursprungsvikt på tre veckor!

Lördagen den 22:e var det utställning i Norrland och ett par grabbar, vars mamma heter Lakkas Rosa Rubiginosa, gjorde utmärkt väl ifrån sig: Dog Rose Gold Casanova blev BIR och BIG-3 medan hans kullbror Caesar blev 2:a i bästa haneklass och tog certet. Dessutom blev Caesars dotter Guldkvistens Countess BIS-valp.

Valpdop blev det söndagen den 23:e och ett par dagar senare bar det iväg till veterinären. Alla valparna mådde prima och fick fina vitsord. Pojkvalparna har nu gått upp till drygt 4 kg medan lilla mörka tjejen fortfarande är minst med sina 2,8 kg. BIlder på de enskilda valparna finns numera utlagda i valpkullslisten, på kull C, allra sist i raden.

Nu är det tomt och tyst i huset - alla valparna flyttade hemifrån lördagen den 29:e april. Charlamovsky 'Moses', Cortland 'Otto', Calville Blanc d'Hiver 'Selma', Cherry Cox 'Kira' och Cox's Orange Pippin 'Coxy' har nu fått var sin egen familj att bo i. På kvällen efter den sora utflyttningen var jag hemma hos Gun och valde ut den valp som ska bli min fodertik där, Allaflox Niam'. Inte helt lätt för där fanns ju 10 precis likadana, mellanbruna valpar!

Även om våren mest ägnats åt valpkullen, så har vi hunnit med en del utställningar också. De två resorna till Danmark 1-2 april samt 6-7 maj är inte mycket att orda om - så dåligt har det aldrig förr gått för mina hundar! Så tacka vet jag gamla Sverige! Lördagen den 20:e maj hade terrierklubben en utställning i Hörby med Bengt Nilsson som domare. Endast en Lakkas-pojke (gubbe?) visades, nämligen Lakkas Justago (Viktor) som blev tvåa i veteranklass med ck. Bland våra tikar inledde Lakkas Antonovka (Pepsi) i unghundsklass. Det blev en tredje placering och ett hederspris. Trots att detta bara var Pepsis andra utställning skötte hon sig mycket bra. Rena proffset är däremot Lakkas Zea Mays, som blev tvåa öppen klass med ck och bara var SÅ NÄRA att ta certet! Lakkas Vanda blev sist i championklass (hon är ju lite stor...) men fick i alla fall ck. Och slutligen ställde Lakkas Tamarix (Flingan) upp i veteranklass där hon blev 3.a med ck. Vi hade även en uppfödarklass som fick hp och sedan blev 4:a i gruoppfinalen. Dagens största glädjeämne var emellertid Flingans son, Allaflox Iliaster (Eddie) som vann öppen klass och blev tvåa i bästa haneklass och TOG CERTET!

Dagen därpå var det utställning i Hässleholm - första gången jag inte jobbade som funktionär på den utställningen. Domaren Svante Frisk dömde ganska likt Bengt Nilsson dagen innan, men det blev dock inget cert till Eddie denna dag. Inte för Zea heller, men nu vann hon öppen klass och det var återigen SÅ NÄRA! Vi hade dessutom både uppfödargrupp och avelsgrupp; mamma Lakkas Passiflora hade nämligen fått med även sonen Lakkas Zingiber (Gaston). Det blev hp till båda grupperna.

Sista lördagen i maj deltog vi på en nationell utställning i Norrköping. Jag hade två hundar med mig, Antonovka (Pepsi) och Tamarix (Flingan). Båda skötte sig bra och solen sken hela dagen men några särskilt framstående placeringar blev det inte ändå - båda ansågs vara alltför lockiga!

Första lördagen i juni var det busväder men betydligt mer framgångar! Dagen började tidigt, trots att vi bara skulle till Hörby, mitt i Skåne. Först var det Agility-tävling och inte vilken tävling som helst, utan Region Syd inom rasklubben hade fått förtroendet att anordna året SM för wheatens. Trea bland alla dessa duktiga hundar blev startfältets äldsta hund (tror jag) - nämligen Lakkas Persica, alias 'Surfa' som fyller 10 år i december. Fint matchad av Emelie Norrman (vars riktiga agility-stjärna Maghda dessvärre just hade börjat löpa!) lyckades alltså Surfa bli trea, med bara fem förargliga fel i slalomen. Hennes syster Passiflora (Patsy) matchade sedan detta med att först vinna veteranklassen (med Surfa på tredje plats), därefter bästa tikklass (med hemmaboende döttrarna Flingan och Vanda på platserna närmast bakom) och till slut BIS-finalen i rasklubbens utställning! Tvåa bland hanhundarna blev (för andra året i rad) Lakkas Justago 'Viktor', som även blev BIM-veteran. Ytterligare två pojkar från Lakkas, nämligen Martagon och Impatiens 'Oliver' ställde upp och skötte sig fint i veteranklass. Till och med Esmeralda (nu drygt 15 år) lockades in i ringen med köttbullar, där hon tillsammans med en ståtlig avkommegrupp (Viktor, Patsy, Surfa och Martagon) fick hp i avelsklass. De fyra avkommorna ställde även upp i uppfödarklass som de vann med hp. Bland ungdomarna från Lakkas gick det bäst för den ivrigt galopperande Kajsa (Bellefleur Kitajka) som fick ett hp trots sin märkliga gångart. Vi gratulerar också förstås de fina juniorerna, BIS-junior Persicas Champinjon (dotterson till Surfa) och BIM-junior Tejarpsdalens Isabella (dotter till Viktor). Den av mig och Nilla Lundwall inköpta hanhunden Chillou (Lindywheat's Chill Out Music) visade sig också sugen på galopp men vann ändå sin klass med hp och blev sedan BIM-unghund. Och till sist ett grattis även till Norton (Allaflox Prince Kheldar, vars mormorsmor hette Lakkas Allamanda) som tog sitt tredje BIM i rad!

Lakkas Passiflora 'Patsy' - BIS i Hörby
Patsy, Flingan och Vanda - tre rekorderliga madamer i topp!
Esmeralda och hennes fyra avkommor - pensionärsföreningen på utflykt?

Helgen innan midsommar bar det av till Danmark, Oliver, Betty och jag. Två dagars utställning i Hobro respektive Ålborg på nordligaste Jylland. Bara en enda wheaten terrier till var anmäld, och det visade sig vara Persicas Blåhallon (som är en dotter till Lakkas Persica). Nu skulle väl äntligen en av mina hundar ta sitt sista cert?! Jodå, det gick vägen för Betty - Cert och BIR redan på lördagen. På söndagen blev det ett nytt BIR samt CACIB. Certet den dagen gick istället till Blåhallan. Tyvärr fick däremot Oliver bara 'släta ettor' båda dagarna. Den ena domaren tyckte att han inte rörde sig tillräckligt bra och den andra klagade på att han tappat tänder (i en olycka!). Jag undrar hur pass väl dessa domare själva kommer att kunna lubba runt, och hur många gaddar de har kvar i munnen när de blivit 90 år?! Oliver fyllde 13 år måndagen efter utställningen och håller fortfarande formen så det blir till att jaga vidare!

Första helgen i juli var det utställningar runt om i Sverige och Danmark men jag var på konferens i Belgien så det blev inget deltagande för mina egna hundar. Lakkas Papaver var dock på Gotland, tog själv Ck och hade sedan glädjen att se en dotterdotter ta Cert. Lakkas Justago ställdes samtidigt ut på en annan ö, nämligen Bornholm. Där blev han 2:a bästa hanhund (bland 5 championpojkar!) och BIS-veteran första dagen. Båda dagarna tog dessutom hans dotter (Tejarpsdalens Isabella) Cert och BIM.

Nästa helg var det utställningar i Tvååker. Jag tog med mig Flingan, Vanda och Zea. Ingen av dem gick hem särskilt väl hos domaren (T. isabella blev däremot 3:a i bästa tikklass!) men det var en trevlig helg i alla fall, med vackert väder och trevlig samvaro med andra wheatenägare på campingen. En riktig liten mini-semester, med grillning, jordgubbar och kallt vitt vin i goda vänners lag!

Samma helg födde Dog Rose Gold Confetti en kull med 8 valpar i Skellefteå. Hennes mamma är Lakkas Rubiginosa, som i sin tur har en syster, Lakkas Rosa Mundi här i granntrakten. Nu har vi organiserat det så att jag ska köpa in en av dessa valpar som kommer att bli fodervärdshund hos familjen med Rosa Mundi. Lilla valpen kommer själv att få det välklingande namnet Dog Rose Gold Gloria Mundi.

Sista helgen i juli var ovanligt lång i år - danska kennelklubben hade nämligen anordnat en fyra dagars internationell utställning i Brøndby, i södra Köpenhamn. Jag hade med mig Patsy (Lakkas Passiflora) och Zea (Lakkas Zea Mays) alla fyra dagarna. Dessutom var jag handler till Persica Champinjon, en lovande unghund vars mormor jag fött upp. Patsy hade en strålande helg och blev tvåa i bästa tikklass två av dagarna samt trea en dag. Dessutom blev hon även BIR-senior dessa tre dagar. Vi ställde dock upp i finalringen endast på lördagen när vi ändå hade en ganska sen bedömning i rasringen och därför inte hunnit plocka ihop grejorna när de ropade på seniorerna i högtalarna. Så jag tänkte att vi kan ju alltid göra ett försök. Utrustad med koppel, karda och köttbullar, tågade Patsy och jag in i finalringen. Varmt och svettigt var det där också (utomhus var det näst intill olidligt!) men Patsy visade sig alldeles utmärkt i alla fall. Och minsann - bland 30-40 fina seniorer hamnade Patsy på en hedrande andra plats!

Zea skötte sig också fint men pälsen behöver förbättras en del innan hon vinner i sådana här sammanhang. Ja, vann öppen klass gjorde hon faktiskt en dag men då fick hon inget Ck! Dessutom blev hon trea en dag (med CK!) och fyra en dag. Champinjonen vann unghundsklassen alla fyra dagarna, samt fick Ck tre av dagarna, och blev då trea, femma och femma i bästa haneklass. Dessutom tog hans mor, Persicas Aprikos ett danskt och ett internationellt cert på agilitytävlingarna.

Första söndagen i augusti ordnade kennlarna Lakkas och Allaflox en gemensam valpträff på Åhus brukshundsklubb. Det kom tre valpar från Lakkas B-kull, fem valpar (dvs allihop) från Lakkas C-kull samt fem valpar från Allaflox kull från i år. Och dessutom dök faktiskt alla föräldrar utom en upp - den bortavarande pappan hade giltigt förfall - han bor nämligen i Uppsala så det hade blivit en väl lång resa i sommarvärmen. För varmt var just vad det var. Trots det orkade valparna leka, gå tipspromenad, låta sig examineras på trimbord medan mattar och hussar lärde sig mer om pälsvård, tigga korv (mattar och hussar fick nygrillade korvar), träna utställning (med Mamma Scans köttbullar!) och träna agility. Men sedan sov de nog gott allihop...


Första helgen i september regnade det mest hela tiden, särskilt på oss som ställde ut hundar på Tånga Hed i Västergötland. Bäst av mina hundar var Lakkas Antonovka (Pepsi) som blev 5:a i öppen klass första dagen och 4:a andra dagen. Båda dagarna fick hon CK och hade nöjet att se drygt ett 10-tal hundar bakom sig... Ännu bättre dessa dagar gick det för bland annat Allaflox Iliaster (vars mamma heter Lakkas Tamarix som också deltog och fick CK i veteranklassen) som tog sitt tredje svenska cert första dagen och för Allaflox Kettericken (vars pappa heter Lakkas Juglans) som tog cert andra dagen och även blev BIM.

Lakkas Antonovka fick CK båda dagarna

Nästa helg var det betydligt soligare utställningar på Sofiero och Bjuv. Lakkas Zea Mays vann öppen klassen på Sofiero och blev femma i bästa tikklass. Den dagens stora vinnare blev emellertid vår gäst från Norrland, Dog Rose Gold Caesar (vars mamma heter Lakkas Rosa Rubiginosa), som tog sitt tredje svenska cert. Två Lakkas-valpar var ockå med samt flera vuxna hundar, vilket bland annat ledde till två Hp-belönade uppfödargrupper med Lakkas Zingiber, Lakkas Persica, Lakkas Passiflora och Lakkas Vanda.

Uppfödaregrupp Sofiero
Uppfödaregrupp Bjuv

Helgen därefter drog vi till Danmark, där terrierklubben hade utställning i Hårlev på lördagen. Lakkas Zea Mays slog alla med häpnad - inte nog med att hon tog ett Cert, sedan blev hon BIR och BIS-4! På samma utställning tog även Caesar ett Cert och kan nu titulera sig Nordisk champion. Dagen därpå ställdes inga Lakkas-hundar ut men väl ett gäng på fyra hundar från Allaflox. Och det gick som på räls, med bland annat cert till Allaflox Kettericken som nu är Svensk och Dansk champion.

Lakkas Zea Mays slog alla med häpnad

Oktober började inte bra. Esmeralda hade blivit allt tröttare och skröpligare. Fram tills 15-års dagen i februari var hon mestadels väldigt pigg i kroppen (även om hjärnan inte hängde med alltid) men under våren och sommaren blev hon märkbart äldre. Och nu gick det inte längre. Den 3:e oktober somnade min älskade lilla Misseltotta in. Farväl du snälla söta lilla hund.

Den första veckan i oktober infaller amerikanska wheatenuppfödares viktigaste utställningshelg nämligen Montgomery. Denna helg inbegriper tre
vanliga utställningar (torsdag-lördag) samt en specialare på söndagen när de flesta terrier-rasklubbarna har lagt var sin specialutställning på samma ställe. I år fanns  det inga Lakkas-hundar anmälda  men däremot tre avkommor till Lakkashundar boende i Nordamerika.  På söndagen tog Marland's In Style hanhundscertet och själv är han nästan en kopia av sin far Lakkas Ustilago, som i sin tur var mycket framgångsrik på Montgomery för två år sedan. På lördagen hålls dessutom en stor valputställning, Sweepstakes, som i år hade 50 anmälningar. BIS blev Holweit's What Ever Lola Wants, vars far är Lakkas Ulmus. Från samma kennel kom även tiken Holweit's Sparkling Diamond som blev trea i öppen klass (16 anmälningar) på söndagen, och vars far heter Lakkas Verbascum.

En vecka senare hade terrierklubben i Hallstahammar Amerika-besök; den kända uppfödaren och domaren Cindy Vogels (kennel Andover) fick 89 vuxna wheatenterrier att bedöma. Linnea och jag åkte upp med 4 hundar och sedan kom Lillemor och Susanne från Skellefteå med var sin hund. Tillsammans delade vi en stuga i Hallstahammr - nära och bra - kanske nästan sovmorgon? Icke! Eftersom Linnea jobbat som handlerassistent i USA hela sommaren, tvingade hon upp oss allihop kl 4.30 på morgonen! Alla sex hundarna skulle nämligen få benen och huvudena tvättade samt blåstorkade på amerikanskt vis. Sådant tar LÅNG tid... Men så gav det visst resultat. Lillemors championhane Dog Rose Gold Caesar (vars mamma heter Lakkas Rosa Rubiginosa) blev trea i championklass och femma i bästa haneklass, och fick mycket beröm för bl a sitt flotta huvud! Bäst av mina hundar var Lakkas Zea Mays, som blev fyra med Ck i öppen klass. Båda två förstås visade av Linnea - den hund jag själv visade fick en 'tvåa'....

Helgen därpå var det en inofficiell utställning i Hässleholm. Tre av mina valpar var med, och skötte sig utmärkt. BIM blev Lakkas Cortland 'Otto' och BIR hans syster Lakkas Calville Blanc d'Hiver 'Selma'. Även den tredje valpen, Lakkas Cox's Orange fick hederspris. Selma blev även trea i terriergruppen så det blev mycket priser och rosetter med hem till fodervärden.

Första helgen i November bar det av till Herning, långt bort på Jylland. 'Som vanligt' gick det bäst för Guns hundar; Allaflox Iliaster (vars mamma är Lakkas Tamarix) och Allaflox Kettericken (vars pappa är Lakkas Juglans) tog båda CACIB-en på söndagen. Zea (Lakkas Zea Mays) fick ck båda dagarna och var bara en placering från certet på söndagen, då hon blev trea i bästa tikklass. Samma dag blev Oliver (Lakkas Impatiens) fyra i bästa haneklass.

Följande helg var det dags för den stora och mycket traditionella valputställningen i Malmö. Tre av Flingans valpar ställdes ut och bäst gick det för Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) som blev BIR efter en verkligt stilig uppvisning. Allaflox Niamh (vars pappa är Lakkas Justago), som jag samäger med Olivers matte Anci, blev tvåa i sin klass med hp. Bland de minsta valparna vann en annan inköpt valp med hp, nämligen debuterande 'Millan' alias Dog Rose Gold Gloria Mundi. Hon hade inte så mycket kläm på hur man egentligen gör, men eftersom det serverades rikligt med köttbullar gick allt som en dans i alla fall!

 
Selma
 
 
 
Niamh
 
 
 
Millan
 

Pepsi alias Lakkas Antonovka har nu blivit parad med Barney alias Extra's Sunshine Prince. Förhoppningsvis blir det valpar i slutet av januari.

Patsy firar sin 10-årsdag idag (6/12) och är så här glad över detta: