2007 juli-december

I månadsskiftet juni-juli, när alla valpar just åkt hemifrån, bar det av till Bornholm. Första dagen var väl inte så mycket att orda om (ok, Malin Lindahl, din certvinnande tik Tejarpsdalens Hera har ju en mormorsmor från kennel Lakkas - så grattis på dig!) men på söndagen duggade certen desto tätare! Lakkas Astrakan Extra Prima 'Khan' tog hanhundscertet och blev nu dansk champion. Och på tiksidan vann Lakkas Bellefleur Kitajka 'Kajsa', som även blev BIM.


Väl hemkommen från Bornholm, så var det bara dags att börja packa igen. Nu bar det av med flyg till Norrland, för en veckas solskenssemester, trodde Linnea och jag. Solen sken som besatt första dagen, när jag stod i Lillemors garage och klippte sju hundar! Men redan nästa dag började regnet... Denna dag hade rasklubben anordnat en eftermiddagsutställning i Piteå. Trots regnet blev det en finfin dag. De två tikar vi hade tagit med oss på flyget, Dog Rose Gold Gloria Mundi alias Millan och Lakkas Calville Blanc d'hiver alias Selma, skötte sig strålande. Båda vann sina klasser, och Millan blev BIS junior samt 4:a bästa tik medan Selma blev BIS unghund och 2:a bästa tik! Linnea visade även Lillemors hundar; Millans mamma Bliss, dvs Dog Rose Gold Confetti, blev 3:a bästa tik och hennes bror Caesar blev 5:a bästa hane.

Millan leker fönsterprydnad i sitt barndomshem, dvs hos Lillemor i Skellefteå

Nästa dag regnade det fortfarande i Piteå, men inte i Lillemors hjärta... för Caesar blev BIR och Bliss blev BIM och tog sitt andra cert, och CACIB blev det till båda av bara farten. Deras mamma, Minna dvs Lakkas Rosa Rubiginosa, skulle egentligen haft avelsgrupp så ytterligare ett par fina championbarn till henne var anmälda. Dessvärre kunde hon dock inte vara med eftersomn hon just fått en stor fettknuta bortopererad. Det var dock jätteskoj att se alla Minnas fina barn. Bliss dotter Millan vann återigen sin klass och tog nu sitt unga livs första CK.

Kennel Dog Rose Gold blev BIG-5 i uppfödargruppen i SKK-Piteå, med tre
barn och ett barnbarn till Minna

Tredje dagen ... ja just det, det regnade! Millan fyllde ett år och firade med ytterligare ett CK samt BIS-2 junior på terrierklubbens utställning i Skellefteå. Även Selma vann sin klass och tog Ck. Dagens prinsessa var dock Bliss, som blev 2:a bästa tik och tog tredje certet - GRATTIS! Caesar ville förstås inte vara sämre och blev 2:a bästa hane. Samma dag tog för övrigt Millans kullbror Garibaldi sitt 5:e cert i Finland...

Lillemor och Linnea med Millan och Selma turistar sista dagen i Skellefteå

Efter ytterligare ett par dagars regnande (men inga mygg!) tittade solen äntligen fram men då var dags för oss att åka ner till Skånelandet igen. Och där blev det varken rast eller ro, för nu stundade ju Tvååker! Inför denna utställning hade vi som vanligt hyrt en stuga på Himle camping, och hade en trevlig lill-semester med många andra uppfödare. Bäst gick det på lördagen, när Selma vann unghundsklassen och blev 5:a bästa tik. Nästa dag tog hon återigen ett CK men blev 'bara' tvåa i klassen. Kajsa alias Lakkas Bellefleur Kitajka, blev fyra i öppen klass vilket var en prestation med tanke på att hennes päls är lugnt ifrån så fin och färdig som hos övriga placerade tikar.
Kajsa ställer ut sig i Tvååker - tack Tina och Tomas Uneholt för denna bild

Blev det rast och ro nu då? Nä - bilen packade återigen, denna gång för en färd till Västerås. Liksom i Tvååker, bodde vi på en trevlig stugcamping coh hade dessutom tur med vädret. Selma skötte sig som vanligt galant, vann sin klass och blev 3:a bästa tik. Dagen därpå var det en rasspecial, och Selma vann sin klass som vanligt men missade precis att komma med i bästa tikklass. Även Zea (Lakkas Zea Mays) skötte sig fint och blev 2:a i en öppen klass med 9 deltagare. Lillemor hade kommit ner med Bliss och Caesar från Skellefteå, och lyckades med Linneas handlerhjälp bärga en 3:e plats i bästa tikklass samt en 5:e plats i bästa haneklass.
Lakkas Durello, knappt 6 månader,
gjorde debut i Västerås med att
bli 2:a i valpklass med hp
   
Zea ställer ut sig i Västerås
Selma ställer ut sig i Västerås
tack Tina och Tomas Uneholt för dessa bilder

Nu kommer det snart en helg igen.... men nu ska jag stanna HEMMA, inte köra en mil, utan bara ligga på sängen och läsa Harry Potter!!!

Valpträff för två kullar blev det söndagen den 5:e augusti. Efter flera dagars regn fick vi plötsligt en varm och solig dag. Ja, nästan lite för varm? När alla hundar med vidhängande ägare lydigt gått sin tipspromenad och sedan haft kul på agilitybanan, brukat lagom allvar med utställningsträningen och slutligen fått en duvning på trimbordet med demonstration (understundom väldigt handfast) av noggrann kamning, bestämd kloklippning och praktisk hygienklippning, ja dom var dom trötta och varma...! Men då var det ju bara korvgrillning som återstod innan hela gänget kunde packa ihop sig och åka hem igen. Gänget bestod för övrigt av fyra valpar ur D-kullen (Dr Hogg, Drakenberg, Durello och d'Arcy Spice) och fem ur E-kullen (Elstar, Empire, Early Red Bird, Ecolette och Eva-Lotta) samt deras mammor Antonovka och Zea och Zeas sambo Martagon. Flertalet övriga valpar hade giltigt förhinder - tre av dem bor ju i Danmark och kan inte åka fram och tillbaka så där lätt som vi människor kan. Delorina var i Norrland men sände en sådan här glad vinkning till sina syskon.

Helgen därpå var det en gigantisk utställningshelg i Ronneby - två dagar med 80-talet hundar båda dagarna! Första dagen var det en officiell rasspecial. Durello hade ju redan begått sin debut i valpklass i Västerås, så nu var han rena rama proffset och slog de andra 5 pojkarna i sin klass. Hans syster, d'Arcy Spice, debuterade med att även hon vinna sin klass men sedan fick hon stryk av brorsan i kampen om BIS valp 6-9 månader. Vi hade även med oss fyra vuxna uppfödningar, och bäst av dessa var 'som vanligt' Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) som blev 4:a i bästa tikklass - så nära certet IGEN! En storartad prestation gjorde även Zea (Lakkas Zea Mays) som blev trea bland 22 öppen klass-tikar! I öppen klass hanhundar blev Khan (Lakkas Astrakan Extra Prima) fyra. Slutligen blev Surfa (Lakkas Persica) hedersam tvåa bland 6 veterantikar. Och som grädde på moset vann denna kvartetten även uppfödarklassen!

På söndagen gick allting aningen sämre för Lakkashundarna... utom för Tone (Lakkas d'Arcy Spice) som snabbt hade lärt sig vad detta med utställningar handlar om - så bra att hon inte bara blev BIR valp utan sedan även trea i finalringen bland alla de andra valparna.

d'Arcy Spice Foto Tina Uneholt

Grattis till delägare Irene Norrmann (kennel Persicas) som tränat henne så bra, och ett stort tack till Linnea som naturligtvis visade henne till fulländning. Grattis till kennel Persicas även för certvinnaren bland hanhundar, Persicas Champinjon (vars mormor är just ovannämnda Surfa) och kennel Tejarpsdalen för certvinnaren bland tikar, Tejarpsdalens Isabella (vars far är Lakkas Justago) som därmed tog svenskt championat.

I ett svagt (sinnessvagt?) ögonblick hade jag lovat att ställa upp som domare när rasklubbens region Stockholm skulle ha sin utställning 25/8. När de ringde och berättade att det blivit 89 anmälningar, började jag dock undra om jag inte tagit mig vatten över huvudet! Hur skulle jag hinna med alla dessa hundar??? Men vädret var kanonfint, ringsekreterarna jätteduktiga och utställarna proffsiga så det löpte på riktigt bra. Och det var ju spännande att få titta närmare på så många fina hundar. Extra spännande blev det i lunchpausen när Gun Werlemark ringde och gav ett direktreferat i telefon av öppen klass tikar från dansk terrierklubbs utställning i Århus. Linnea var inne i ringen med Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) och hur skulle de nu gå? Jo, det gick bra, Kajsa vann klassen och blev sedan BIM. Och - framför allt - hon tog sitt tredje danska cert och kan numera titulera sig DKUCh.

Dagen efter var det tillbaka till verkligheten, med hundklippning på löpande band. Snart stundar utställningarna i Bjuv och Sofiero och då ska många av de nya Lakkas-valparna vara med. Viggo (Dr Hogg) och Durello var hemma hos mig för klippning på söndagen. Efter välförättat värv - fina pojkar - blev de utstäppta i min trädgård medan vi andra såg Carolina Klüft ta sitt VM-guld på TV. När vi sedan tittade till pojkarna var de inte så fina längre.... Någonstans måste de ha hittat en mullvadshög, som de sedan gjort en rejäl uträvning av. Det blev badkaret direkt för båda två!

Ojsan, nu ser det ut som om det inte hänt någonting alls i hela september. men egentligen är det precis tvärtom - detta är årets jobbigaste månad, och i år blev det extra snärjigt med två jobb-konferenser och ett hunduppfödarmöte. Förutom då allt det vanliga jobbet (som kallas hobby) med de egna hundarna och uppföljning av alla valparna. Det har varit klippning, öronklistring och utställningsträning i långa banor. Och så en och annan utställning också, förstås.

Första helgen i september blev det ett besök på Öland, alltid lika mysigt att komma hit. Fast någon större tur med själva utställningarna hade vi inte. Min inköpta norrländska Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) blev dock BIS-junior på rasspecialen och sedan tvåa med hp på SKKs utställning dagen därpå. På rasspecialen blev dessutom Pepsi (Lakkas Antonovka) trea med hp medan istället Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) gick bäst dgaen därpå då hon vann unghundsklass med ck.

Nästa helg började med Bjuv och sedan var det dags för utomhussäsongens avslutning på Sofiero. Återigen var det en inköpt hund, denna gång Lindywheat's Chill Out Music som var framgångsrikast av 'mina' hundar - han tog nämligen cert båda dagarna med sin nya handler Linnea. I Bjuv blev sedan Selma 2:a med Ck i unghundsklass medan en annan inköpt tik, Allaflox Niamh, blev 3:a med hp. Allra roligast var det med valparna - inte mindre än fyra av de allra yngsta hade mött upp i Bjuv.

BIR blev Lakkas Early Red Bird medan Lakkas Elstar blev BIM. Hederspris även till Egremont Russet och Ecolette, samt till Durello och Doctor Hogg som tävlade i den äldre valpklassen. Sofiero var inte lika lyckat, förutom Chillous vinst var det väl bara uppfödargruppens hp och Patsys BIR i veteranklass som var riktigt roligt. I stora finalringen sprang Patsy sedan runt nästan som i fornstora dagar och lyckades komma med i den första utplockningen men fick tyvärr lämna ringen just innan de sista fem skulle rangordnas.

Lindywheat's Chill Out Music
Ch Lakkas Passiflora
tack Tina och Tomas Uneholt för dessa bilder

Helgen därpå bar det istället av till Danmark. Min valpköpare Lillemor Hägglund (ägare till Lakkas Rosa Rubiginosa, stamtik i hennes egen uppfödning) hade bott hos mig hela veckan med sina två hundar Bliss (Dogrose Gold Confetti, mammam till Millan) och Caesar (DRG Caesar). Och medan det gått lite halvbra i Bjuv och på Sofiero, så slog hennes hundar till rejält på danska sidan. Bliss blev BIR första dagen och tog därmed sitt danska championat vilket firades med två flaskor champagne på utställningen. Glömde så när bort att gå till veterinären och få hundarna avmaskade... Även för min Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) gick det riktigt bra, hon vann championklassen och blev 3:a i bästa tikklass. Chillou gjorde en klart godkänd Danmarksdebut och blev 3:a i bästa haneklass. Nästa dag kunde jag tyvärr inte vara med, för då bar det istället av söderut på konferens i Spanien (ibland måste man offra sig...). Caesar blev dock BIR och Bliss BIM den dagen, så det var säkert hög stämning i bilen på väg hem.

Sedan blev det äntligen lite lugn på utställningsfronten i alla fall (jobb, valpklippningar, utställningsträning etc fortsatte förstås som vanligt) under några helger. Chillou blev pappa till en kull med fyra valpar hos kennel Kantberget, det finns nog fortfarande någon pojkvalp kvar att tinga. Och Tejarpsdalens Isabella (pappan heter Lakkas Justago) åkte till Kongsvinger och tog ett norskt championat.

Men i mitten av oktober kunde jag inte hålla mig längre utan då åkte jag med två tikar, Selma och Kajsa, till Aars på Jylland. Det var Selmas första Danmarkstur och det kunde inte gått mycket bättre, Cert och BIR. Kajsa tog klubcert (delas ut i championklass) och blev 2:a i bästa tikklass. Båda hundarna fick 'väl framvisad' i sina kritiker - fast det var jag själv och inte Linnea som gick in med dem - JA!!!

Inte mindre än sex Lakkas-valpar kom till Nordskånska kennelklubbens valputställning i Hässleholm i oktober. Vi hade en erfaren wheatenuppfödare som domare, nämligen Helene Hulthen. Så jag hade verkligen försökt locka dit så många som möjligt för det är ju alltid extra intressant att få höra vad en uppfödarkollega tycker om ens hundar. Bäst av hanvalparna blev Lakkas Durello, som alltså kunde åka hem med en fin BIM-rosett. Och ännu böttre gick det för Lakkas d'Arcy Spice som blev BIR, och sedan även vann terrriergruppen. Och så var det då bara BIS-finalen kvar. Nio förhoppningsfulla gruppvinnare tågade in i ringen, och domaren började placera bakifrån. Ingen femte plats, och ingen fjärde plats - hjälp - skulle hon inte få någon placering alls?! Men jodå, det skulle hon. Trea blev Tone och delägaren Irene Norrman åkte hem med hund, rosetter och massor av mat och andra priser, medan jag själv tog hand om det vackra blomsterarrangemanget. Fina vitsord fick även de övriga Lakkas-valparna som alla uppförde sig väl och ser fina ut i ringen. Det ska bli väldigt roligt att följa det här gänget nästa år.

Ida (Lakkas Beauty Of Bath) klarade sin examen 3 november i Svenska Jägarförbundets eftersöksutbildning. Examensspåren lades dagen innan i viltrika marker strax intill Sturup, och sedan regnade det rejält på natten varefter spåren dessutom fylldes av nerblåsta löv. Spåren lades med spårläggarskor, minimalt med blod dvs långa bloduppehåll och var ca 800 m långt. Vinklar, återgångar och sk labyrinter ingick, och det var snitslat endast vid start och slut. Av 12 ekipage klarade ca hälften sina spår. Av dessa var det 3 som klarade det med bravur och en som fick ett särskilt omnämnande, nämligen just Ida! Spår-kursledaren sa om Ida att hon var mycket fokuserad, envis, spårnoga men framförallt släpper hon själv tidigt överkorsande spår och tar snabbt upp igen efter störningen. "Denna Vovve skulle jag utan tvekan göra ett riktigt och avancerat eftersök med".

Ida tillsammans med sin stolta husse och förare, Göran Svejme.

Samma dag ställdes Selma och Pepsi ut i Herning i Danmark, och blev tvåa och trea om tikcertet! Nästa dag var det utställning i Sunds och då hade vi marginalerna på vår sida istället. Pepsi tog certet och blev även bästa tik, och Selma blev trea i bästa tikklassen. Min (tillsammans med Nilla Lundwall) inköpta hanhund Chillou tog dessutom hanhundscertet, slagen endast sin pappa som lyckligtvis redan var dansk champion. Denna dagen ställdes även Pepsis bror Khan (Lakkas Astrakan Extra Prima) ut i Växjö där han blev trea i en stor öppen klass, medan Tone (Lakkas d´Arcy Spice) blev tvåa i juniorklassen.

Söndagen den 11:e november var det dags för årets största valputstöllning, nämligen den årliga valputställningen i Malmö. Fyra valpar från Lakkas ställde upp, och närmast BIR-et var Lakkas d'Arcy Spice, Tone, som blev tvåa i sin klass, slagen endast av Softstar's Celeste, som sedan blev BIR och även placerade sig i gruppfinalen. Och eftersom Celeste's farmorsmor var en Lakkas-hund, får vi ju gratulera både henne och hennes kullbror Cream Puff som blev BIM! De övriga tre Lakkas-representanterna kom alla från E-kullen, och de fick hederspris i syskonklass. Bäst individuellt gick det för Lakkas Elstar, som blev tvåa i sin klass.

Lördagen den 17:e november blev däremot en svart dag. Patsy hade varit mycket dålig i drygt en månad, vilket visade sig främst i ett kraftigt förstorat hjärta och stora vätskeansamlingar i buken och i viss mån även lungorna. Hon medicinerades kraftigt men blev bara sämre. Ingen aptit, ingen glädje, bara alltmer trött och kraftlös. Det var hårt att se henne tyna bort, och på lördagen bestämde jag mig för att nu fick det vara slut. Askan kommer att spridas på samma ställe i Fjälkingeskogen som där askan efter mamma Esmeralda och mormor Lakka redan spridits. Farväl du lilla Patsy - en snällare och klokare hund har aldrig funnits.

Men livet går vidare.... helgen därpå tog Ida ett första pris i viltspår. Och Pepsi (Lakkas Antonovka) har just börjat löpa. Hon kommer att paras med Lp1 SUCh DKUCh Allaflox Prince Kheldar. Nya valpar kommer att födas i början av februari, nya glädjeämnen uppstår. Men just nu känns fortfarande saknaden efter Patsy stor.