2008
Januari-Juni

Natten mellan söndag och måndag var det dags att bli mamma igen, tyckte Pepsi. Och klockan 01.55 den 4/2 föddes första valpen, en mellanbrun pojke. Därefter kom ytterligare en pojke, en flicka, en pojke igen - mera röd den här gången, och till slut en mörk liten flicka. Alla mår prima och är, drygt ett dygn senare, redan betydligt större! Förra gången fick Pepsi nio valpar, och det ser ut som om hon har lika mycket mjölk den här gågen. Vilket blir nästan dubbel portion för varje valp... Pojkarna kommer att heta Fredrik, Falstaff och Foxwhelp (den röde) och flickorna kommer att heta Fiesta och Filippa. Äpplesorter allihop förstås.Helgen 16-17 februari tog jag 'valpledigt' och åkte med Gun och Linnea till Odense. Fem hundar hade vi med oss också, så det var ju inte bara semester....

Bäst på utställningarna (jodå, rätt gissat, det var därför vi hade åkt ivög) gick det för Guns Polly (vars pappa heter Lakkas Juglans) som blev BIR båda dagarna. Min egen Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi, inköpt från Norrland och barnbarn till Lakkas Rosa Rubiginosa) tog sitt första cert på söndagen. På lördagen var både hon och Selma nära men det räckte inte den dagen. Vi hade två hanhundar också, och Guns Norton blev BIM andra dagen. Då blev även Lakkas Durello väl placerad, men dessvärre gick det en dansk hund före som tog certet. Å andra sidan var den hunden ett barnbarn till Lakkas Flox, så jag tycker det är rätt ok att han vann!

Det är faktiskt väldigt kul att åka ut och få se fina avkommor till Lakkas-hundar även i andra länder.

MillanSelma
Durello

Valparna i den nya F-kullen fyllde veckor i måndags och har nu börjat öppna ögonen. De har också börjat upptäcka att de faktiskt har syskon, som man kan buffa på och slicka och kanske rent av brottas lite med. Ännu sover de dock mest hela tiden och är alltså ganska stillsamma. Men det blir det snart ändring på!

Söndagen den 16 mars var det utställning i Malmö. Själv hade jag glömt att anmäla i tid - det var ju i samma veva som F-kullen föddes! Men lyckligtvis hade Irene Norrman i alla fall anmält Tone (Lakkas d'Arcy Spice) så att det blev en hund från min uppfödning. Och för henne gick det ju riktigt bra! Först vann hon juniorklassen och slog då 6 andra flickor. Och sedan blev hon minsann fyra i bästa tikklass, vilket innebär att hon slog totalt 35 tikar! Inte så illa av en liten flicka på knappt 14 månader.

På Långfredagen var det sedan Durellos tur att visa framtassarna. På en utställning i Naestved, Danmark, blev han BIR och tog sitt unga livs första cert. BIM blev Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) som tog sitt andra danska cert. Grand slam med andra ord...

BIM blev Selma (t.v.) och BIR blev Durello (t.h.)
Foto: Kennel House Of Softy'

På påskdagen var det istället Durellos och Tones småsyskon som stod i rampljuset. Det var nämligen dags för det första riktiga badkarsbadet för dessa små sjuveckors-valpar, och därefter blev de inspekterade av ett antal uppfödarkollegor samt slutligen döpta i champagne.

Så fort påskhelgens alla snöstormar dragit bort var det dags för valparna att äntligen få sätta full fart över gräsmattan.

Valparna flyttade hemifrån i månadsskiftet mars/april, och har nu anpassat sig fint i sina nya familjer. Hemmahundarna, Flingan (Lakkas Tamarix) och Vanda uppskattar verkligen att valparna har åkt! Flingan blev visserligen nyligen (2/5) farmor till en kull på 10 stycken valpar (!) men eftersom dessa bor hos kennel Allaflox, dvs Gun Werlemark i Färlöv (gun.werlemark@zeta.telenordia.se), så slipper vi ju ta hand om dem!

Under våren har Ida (Lakkas Beauty Of Bath) tävlat lydnad och bara varit en ynka poäng från uppflyttning, och Malva (Lakkas Delorina) har gjort en utmärkt mentalbeskrivning. Helgen 12-13 april var jag själv i Marocko, men Gun och Linnea tog med sig min fodertik Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) till Danmark där hon bara var en placering från att ta cert.

Första helgen i maj var det dags att åka till Danmark igen. Med på resan var Durello, Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) och Millan samt min super-handler Linnea förstås. Irländska pälsar var väl inte vad dessa domare hade drömt om, så Millan fick nöja sig med att få första pris i kvalitet men inga Ck. Bättre gick det för Selma, som fick Ck båda dagarna och bara var en hårsmån från att ta både cert och CACIB på söndagen. Och ännu bättre gick det för Durello, som visserligen också missade certet på lördagen, men på söndagen fick han det äntligen. Då fick han även reserv CACIB och i hans fall känns det ju inte så bittert - han är trots allt bara 15 månader och en vecka! Nu får han stanna i Sverige över sommaren eftersom han behöver bli 18 månader innan det är lönt att ta ett tredje cert så att han kan bli dansk champion.

Foto: Kennel Seamrog

Lindywheat's Chill Out Music Foto: Ulf Persson
 
Linnea och jag åkte till Västergötland i pingsthelgen, och fick uppleva ett fantastiskt sommarväder med en trivsam grillkväll tillsammans med andra utställare på vandrarhemmet i Tånga Hed. Och minsann, det gick riktigt bra för hundarna också! Chillou (Lindywheat's Chill Out Music, samägd med Nilla Lundwall) tog sitt tredje cert i Larv strax utanför Skara (de första två certen kom i Bjuv och på Sofiero i höstas) och blev därmed champion. Och lilla Betty-Birdie (Lakkas Early Red Bird) blev minsann BIS-junior på ras-specialen på Tånga Hed.
 
 
Lakkas Early Red Bird Foto Agneta Lindström

Ida (Lakkas Beauty of Bath) har tagit sitt andra 1:a pris i öppen klass viltspår. Nu väntar vi ivrigt på det sista 1:a priset, så att hon kan få bli kennel Lakkas första viltspårchampion!

Man borde nästan bli norrman - för deras nationaldag, syttende maj, är ju enastående trevlig! Eller vad sägs om 2:a placering och CK i unghundsklass (Lakkas Durello), BIM, cert och ny champion (Lakkas Astrakan Extra Prima), 5:a bästa tik och BIM junior (Lakkas Early Red Bird), 2:a bästa tik och BIR unghund (Lakkas d'Arcy Spice) samt BIR och cert (Lakkas Calville Blanc d'Hiver)?! Och som inte allt detta vore tillräckligt, gick dessutom Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) och tog en fjärde placering i Best In Show-finalen - som vanligt visad till perfektion av Linnea! Nästa dag var det utställning i Hässleholm, och då tog återigen Betty-Birdie (Lakkas Early Red Bird) en klass-seger samt Ck, och denna gång fick även mamma Zea ett Ck. Och så vann dessa två tillsammans med Selma och Tone även uppfödargruppen.

Lindywheat's Chill Out Music Foto: Ulf Persson

Linnea och jag åkte till Västergötland i pingsthelgen, och fick uppleva ett fantastiskt sommarväder med en trivsam grillkväll tillsammans med andra utställare på vandrarhemmet i Tånga Hed. Och minsann, det gick riktigt bra för hundarna också! Chillou (Lindywheat's Chill Out Music, samägd med Nilla Lundwall) tog sitt tredje cert i Larv strax utanför Skara (de första två certen kom i Bjuv och på Sofiero i höstas) och blev därmed champion. Och lilla Betty-Birdie (Lakkas Early Red Bird) blev minsann BIS-junior på ras-specialen på Tånga Hed.
 
 
Lakkas Calville Blanc d'Hiver (Selma) blev BIG-4 i Hörby

Sista dagen i den vackra månaden maj var det dags för en ny utställning i Hörby, denna gång var det en rasspecial. Det blev en helt overklig dag; BIS och BIM junior blev Lakkas Early Red Bird och Lakkas Elstar (med brorsan Empire precis efter sig i konkurrensbedömninge), BIS och BIM unghund blev Lakkas Durello och Lakkas d'Arcy Spice, och BIS veteran blev Lakkas Tamarix. Allra bäst gick det dock för Selma, som blev BIR igen i Hörby (precis som för två veckor sedan). Och minsann om inte 'lille' Durello (16 månader ung!) blev BIM. BIS-uppfödargrupp tog vi också av bara farten. Linnea var faktiskt inne med hundar i alla 10 vuxen-hunds-klasserna och vann 8 av dem - en verklig bedrift!!!

BIR & BIM junior
BIR & BIM unghund
BIR & BIM veteran
BIR & BIM

Helgen därpå åkte vi till Vänersborg men ingen av mina hundar föll domaren riktigt i smaken; Lakkas Astrakan Extra Prima blev 4:a i bästa haneklass och Durello blev 5:a. Bortskämda som vi blivit, tyckte vi ju inte det var något att skyta om...

Kolossal skrytvarning för midsommarhelgen dock - officell rasspecial i Norg med dryga 70-talet anmälda hundar på den vackert belägna fjällstationen Merket 20 mil norr om Oslo. Dagen inleddes fint med en klasseger för Lakkas Filippa Hos Svingen, som drygt 4 månder gammal debuterade i utställningssammanhang, mycket väl visad av sin ägare Siv Svingen. Och sedan blev det dags för hanhundarna, där domaren tyckte att Lakkas Astrakan, som vanligt visad av Linnea, glänste mer än alla andra. På tiksidan var det Selma som glänste mest. Och till slut blev det alltså dags för mig att själv gå in i ringen, där jag visade Selma till BIM medsn Linnea tog den jättebamsiga BIS-rosetten med Khan. Mängder av andra fina priser fick vi också - alltså en mycket lyckad helg, trots bristen på majstång och matjessill!