2008
Juli-December

Sista helgen i juni åkte Linnea och jag till Danmark med Irene Norrmans två hundar Tone (Lakkas d'Arcy Spice) och Rex (Persica Champinjon, vars mormor heter Lakkas Persica). Tone var tvåa om certet första dagen men fick tyvärr inget ck nästa dag och sumpade därmed ett 'solklart' cert! För Rex gick det däremot prima första dagen; BIR, Cert och CACIB.

Efter ett par dagars 'vila' på hemmaplan, var det sedan dags att köra till Stockholm, där vi deltog i tre jättestora utställningar; World Terrier Show, World Wide Wheaten Festival samt World Dog Show. Av de fyra hundar jag hade med, klarade Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) sig bäst, med en vinst i unghundsklass andra dagen. Nästan lika bra gick det för Tone som blev trea i unghundsklassen första dagen och Betty (Lakkas Early Red Bird) som blev trea i juniorklass sista dagen. Det var minst 15 tikar anmälda varje dag i dessa klasser... Ännu fler var det förstås i öppen klass, 35-50! Både Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) och Zea (Lakkas Zea Mays) fick ck första och tredje dagen men inga placeringar. Selma var dock med bland de 10 öppen-klass tikar som togs ut i slutet tredje dagen så vi är rätt stolta ändå. Denna dag var Zea anmäld i championklass (20 anmälningar) och slutade på 5:e plats vilket var jättebra men tyvärr 'inte räknas' eftersom man bara placerar 4 hundar officellt när det är världsutställning. Khan (Lakkas Astrakan Extra Prima) tog Ck de två dagar han var anmäld. Ännu bättre gick det för Rex, som mycket väl visad av Linnea tog certet och reservCACIB på världsutställningen - så mycket fotograferad har säkert inte ens Linnea blivit förut! Den enda s k vilodagen vi hade, fredagen 4:e juli, var jag huvudansvarig för anordnandet av ett internationellt uppfödarseminarium med 99 deltagare från sammanlagt 13 olika länder - så det blev inte så mycket vila då heller.....

Efter jättetillställningen i Stockholm, kändes det skönt att vila ut med en vanlig liten dubbelutställning i Tvååker. Fast, hoppsan, så skönt blev det inte ändå för Linnea hade inte fått ledigt från jobbet. Så jag fick springa runt själv i ringen... men det klarade jag ju riktigt galant, åtminstone när det var Selma jag hade i snöret: 2:a bästa tik och Cert första dagen, samt 4:a bästa tik andra dagen! Nu ligger hon faktiskt på tredje plats i Årets Wheaten-tävlingen... Även Khan fixade en andra plats och har även han hamnat på Årets Whheaten-listan. Khan, Selma, Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) och Flingan (Lakkas Tamarix) samt deras handlers (Nilla, Lotta, Gun och jag själv) gav dessutom kennel Lakkas vinst i uppfödarklass med Hp båda dagarna. Först dagen gick vi även in i stora ringen och lyckades kamma hem en femte plats bland drygt 30 (40?)-talet tävlande grupper. Andra dagen kändes det mera angeläget att få bege sig hem så snart som möjligt, så då lämnade vi walk over!

Den 19:e juli hade nordvästra regionen av SWTK kallat till utställning i Kungsör. Linnea visade Durello, och deras amerikanska stil (handling och klippning) gick hem fint hos den amerikanska domaren. Durello blev BIR unghund och placerade sig dessutom på en hedrande andra plats bland hanhundarna totalt - inte illa av en unghund! Lilla Betty (Lakkas Early Red Bird) var inte mycket sämre, utan lyckades minsann bärga en tredje plats bland alla tikarna. Hennes mor, Zea, vann dessutom öppen klass men sedan sade hon upp sig eftersom det började spöregna och åska alldeles förfärligt. Dagen därpå var det utställning i Köping. Domaren ville ha irländska pälsar så mina hundar hade inte mycket att hämta även om Betty vann sin klass med Hp och Zea blev trea i öppen klass. Desto roligare då att två Allaflox-tikar placerade sig på plats 1 och 2 bland alla tikarna; Polly (visad av Linnea) tog därmed CACIB medan Wilma (visad av mig!) tog Cert. Dessa tikar är både halvsystrar (på mammas sida) och kusiner (på pappas sida, Lakkas Juglans respektive Lakkas Justago).

Lakkas Durello
Foto: Tina Uneholt

Efter två lugna (och - det måste erkännas - lite småtråkiga) helger på hemmaplan var det äntligen dags att återigen fylla bilen med tält, burar, trimbord, stolar, trimgrejor och Mamma Scans köttbullar. Lördagen 9 augusti var det nämligen utställning i Ronneby. Lille Sune (Lakkas Falstaff A La Flox) hade just fyllt 6 månader och fick göra debut. Vilket han klarade utmärkt, hederspris och BIR-valp! Även Sunes mamma Pepsi (Lakkas Antonovka), fint visad av Lotta Westrup, gjorde intryck på domaren och blev 3:a i en klass med 12 tikar. Om de två 'ulltottarna' Durello och Selma tyckte den irländske domaren däremot INTE, 'not correct coat or type'!

Lakkas Falstaff A La Flox
Foto: Pontus Elofsson
 
Lakkas Antonovka
Foto: Pontus Elofsson

Men de skulle snart få revansch... För redan samma kväll hämtade jag upp Linnea på järnvägsstationen i Hässleholm och sedan bar det iväg norrut. På söndagen var det nämligen en ny utställning, denna gång i ett regnigt Askersund. Men vad gör väl lite regn när man får två cert! För Durello var det första svenska certet och han blev även 2:a i bästa haneklass samt tog reserv CACIB. För Selma (3:a i bästa tikklass) var det tredje svenska certet så nu blev hon CHAMPION! Durello ligger nu 8:a på Årets Wheaten-listan medan Selma ligger kvar på sin tredje plats. Hemresan var lång och regnig - men det gick så lätt ändå...

Selma som just fått sitt championat

Lakkas Durello
Foto: Linnea

Lördagen den 16:e släpade Linnea och jag prylar, prylar och prylar tvärs över en jättelik utställningsplats i Vejen, Danmark (jag hade ställt bilen på fel parkering...) när jag fick ett telefonsamtal från Margareta Svejme: 'Nu har ida blivit viltspårchanmpion! Hon tog sitt tredje första pris och blev tvåa med hederspris bland 17 hundar'. 'Helt fantastiskt' sa jag, 'nu måste ni bara se till att få ta lite bra bilder också till min hemsida'. 'Hon är inte här längre, husse Göran har redan åkt med Ida på ett skarpt uppdrag för jaktlaget eftersom det fanns skadeskjutet vilt!'.

Så, minsann, kennel Lakkas har fått sin 35:e champion, och samtidigt sin första viltspårchampion. En hund som inte bara kan spåra på prov utan som även fungerar som en utmärkt hjälpreda i sitt jaktlag, och som dessutom också tävlar lydnad med framgång. Ett jättestort GRATTIS!

Och hur gick det i Vejen då? Bäst blev unghunden Tone (Lakkas d'Arcy Spice) som tog tikcertet tätt följd av Selma som vann i öppen klass. Dagen därpå ställde vi ut i Hedensted och då var det istället Pepsi som vann öppen klass medan dottern Tone återigen vann unghundsklass med ck. Men den gången kom det en dansk juniortik och knep certet! Durello fick ck i Hedensted men hans päls var för ullig för att han skulle kunna ta certet för vår irländska domare. I Vejen befanns han ha för kort hals, dålig skuldra och dåliga bakbensvinklar! Kul va - se bilden på Durello (med svanhals och i alla andra domares tycke utmärkta vinklar) ovan?! Livet är fullt av överraskningar...

De sista utomhusutställningarna avhålls varje år i början av september på Sofiero och Bjuv. Då måste man bara vara med - antingen solen strålar eller regnet skvalar. I år blev det tack och lov solstrålar nästan hela tiden. Och allra bäst strålade det i Bjuv, där Tone (Lakkas d'Arcy Spice) tog sitt första svenska cert (har ett i Danmark sedan tidigare) och blev tvåa i bästa tikklass. Hennes bror Durello blev femma i bästa hanhundsklass, så man får säga att det blev en bra dag för dessa två unghundar. Mycket bra gick det också för Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) som blev tvåa med Ck bland 8 championtikar, och Lakkas Astrakan Extra Prima som blev trea med Ck bland 6 championhanar. Dagen innan lyckades Astrakan få samma placering (den gången bland 8 hanhundar) men i övrigt var det inga större framgångar för de vuxna hundarna eftersom den irländske domaren inte var så förtjust i våra pälsar. Den enda av mina hundar som han tyckte hade riktigt bra päls var Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) som bärgade en hedrande fjärde plats bland 11 öppen klasstikar. Desto bättre gick det emellertid för valpen Sune (Lakkas Falstaff A La Flox) som blev BIR-valp och därmed slog fem andra valpar.

 
Foto: kennel Seamrog

Efter Sofiero och Bjuv följer alltid två utställningar på danska sidan en vecka senare. Denna gången hade jag tre hundar med mig; Durello, Selma och Tone. Tone tog ju cert helgen innan i Bjuv, och brorsan Durello ville minsann inte vara sämre. Så han tog cert i Hårlev och blev därmed dansk champion - den 35:e hunden med utställningschampionat från kennel Lakkas. Tikcertet missade vi däremot, Tone vann unghundsklass och Selma var tvåa i öppen klass men det räckte ju inte. Dagen därpå var det dags att åka till Ballerup i utkanten av Köpenhamn (dit hittade vi efter visst trassel) och då fick Selma revansch - vann öppen klass, Cert och ReservCACIB och därmed blev även hon dansk champion. Inte illa med två nya championhundar samma helg! Samma helg debuterade dessutom Lakkas Fiesta Af Jungfruborg i Finland och blev BIR-valp. Vi har flyt!

De nya valparna sköter sig fint. Fiesta i Finland har nu fått flera BIR-valp-placeringar och blev nyligen även fyra i grupptävlingen. Filippa i Norge har debuterat i juniorklass med en andra placering och hederspris. Hemma i Sverige har Sune (Falstaff) ställts ut på stora valputställningen i Malmö 9 november, där han blev trea med hederspris. BIR-valp på samma utställning blev Extras Zandy, som är en dotter till Lakkas Astrakan Extra Prima. En halvbror (alltså en son till Astrakan) vann dessutom den stora klassen för valpar 6-9 månader, nämligen Persica Enbär. Kul när det går bra för barnbarnen!

Själv var jag tyvärr inte med i Malmö. Samma helg åkte nämligen Linnea och jag till Herning i Danmark. Bäst gick det för Selma, som blev BIM båda dagarna, med danskt terrierklubbscert första dagen och med CACIB och NordV-08 titel andra dagen. Durello fick rCACIB andra dagen och kommer med tiden att få CACIB:et eftersom vinnaren redan var IntUCh. Inte illa - två CACIB med 'amerikansk'-pälsade hundar för en irländsk domare! Roligt att det finns domare som premierar konstruktion, rörelser och mentalitet....