2011 januari-juni

Vit jul och vitt nyår.... snö, snö, snö överallt. Och alldeles extra mycket snö ramlade ner i Göteborg precis innan trettonhelgen. Vilket inte var så bra eftersom Gun och jag från Skåne samt Henrik från Stockholm hade åkt dit för att delta på hundutställningarna där. Vi bodde kalasfint hemma hos Werner och Ninni. Vi är så tacksamma för härlig mat och jättegoda viner. Men den allra största insatsen stod nog Werner för, när han slet fram snöslungan på torsdagsmorgonen när vi hade kört fast med alla tre bilarna på hans uppfart. Full fart, långt iväg, uppför backen, marscherade Werner fram med sin trogna snöslunga. Och vi kom minsann fram till utställningen! Sedan gick det ju inte så bra så egentligen men vi var så nöjda bara med att ha lyckats ta oss fram. Nästa dag blev det lite bättre, och Lakkas Delicious (Kelly) blev fyra i bästa tikklass medan Lakkas Cox Orange (Coxy) blev fyra i öppen klass - och det var vi ganska nöjda med eftersom detta var den första helgen hon ställdes ut sedan en misslyckad start i juniorklass för många år sedan.

Lakkas Delicious


Lakkas Cox Orange

Mitt i smällkalla vintern var det även utställning i Norge, där Lakkas Filippa tog sitt första Cert - grattis! Och likaså var det ju en utställning i Danmark, som jag heller inte åkte till - måste ha blivit lat?! Men där var i alla fall Gun och hennes Wilma som tog cert och i ett huj blev både svensk och dansk champion. Eftersom Wilmas pappa heter Lakkas Justago, så gratulerar vi förstås extra mycket!

Nästa svenska utställning kom istället inte förrän i slutet av februari, då det anordnades en valputställning i Hässleholm. Själv var jag på årsmöte i wheatenklubben i Stockholm, men Gun visade två av mina valpar och valpköparen visade själv den tredje. Bäst gick det för Lakkas Imperatore Rosso (Dacko) som vann en klass med sju 9-12 månaders valpar. Brodern Lakkas Ironside (Rocky) blev hedersam trea i samma klass. Lakkas Jamba debuterade i 4-6 månaderklassen där hon blev trea. Tre Durello-valpar från kennel Harmonisk Hund deltog också, och två av dem placerade sig fint i 6-9 månaders klassen.

När jag själv kom hem från årsmötet (X2000 var förresten ingen större succé, en halvtimme försening upp på morgonen och en timme på vägen tillbaka!) satt redan Sape van de Meer och hans dotter hemma hos mig med sin höglöpande tik Jayne (On Off Orglaith de Morrigan). De hade kört hela vägen från Holland för att få tiken parad med Durelleo. Det blev så småningom två parningar och nu hoppas vi bara att hon har blivit dräktig.

SWTKs årsmöte 2011: Hilde (t.h.) tar emot Durellos priser för vinsten i Årets
Utställningswheaten hanhundar, av SWTKs ordförande Heléne Hulthen (t.v.).

I början av mars bar det iväg med Kelly (L. Delicious) till ett arrangerat äktenskap i Bjuv! Hundar får ju inte mycket valmöjligheter.... Men jag tror nog att Chillou kommer att visa sig vara ett utmärkt val som pappa till den väntade K-kullen. Du kan läsa mer om denna valpkull via länken på startsidan.

Den 19:e mars var det sedan dags att åka till det beryktade tältet på Jägersros parkeringsplats i Malmö, där man alltså skulle anordna en hundutställning. Kallt, kallt, kallt, och dessutom alldeles blött på marken. Ja, man kan inte kalla det ett golv, när det faktiskt bara var asfalt, och dessutom så blött att man blev tvungen att torka alla hundburar, väskor och annat medhavt gods när man kom hem igen. Lakkas hade två valpar med, det var Inez (L. Jubilee) och Jamba, som skötte sig utmärkt och blev tvåa respektive trea i klassen, båda med Hp. Messi (L. Iron King) skulle ha varit med i juniorklass hanhundar men hade tyvärr blivit halt dagen innan. Så sedan var det lugnt ända fram tills att H-kullens tre systrar skulle in i sin juniorklass. Bäst gick det för Hollie (L. Holiday) som vann klassen, fick Ck och avslutade med att få reserv-Cert. Inte illa marscherat för en juniorflicka. Systrarna Honey (L. Honecrisp) och Peggy (L. Harvest Gold) blev tvåa respektive femma i klassen, båda med Exc. Mamma Tone (L. d’Arcy Spice) och moster Kelly var med i championklass men blev inte placerade. De två samt Hollie och Honey bildade sedan en fin uppfödargrupp, som fick Hp. Hollie, Honey, Peggy och Harmonisk Hund Bixi ställde dessförinnan upp i en hp-belönad avelsklass tillsammans med pappa Durello som hade blivit avdammad, dagen till ära. Annars är det meningen att Durello ska ta det lugnt på utställninsgfronten detta år.

Lakkas Jubilee

20:e mars åkte vi till en varm och mysig idrottshall i Hårlev, strax söder om Köpenhamn. Så mycket trivsammare än tältet i Malmö... Vi bara njöt! Debuterade i officiell klass gjorde Dacko (L. Imperatore Rosso) som fick Ck och sedan så småningom även blev trea i finalen för alla vinnande terrier-juniorer. En lyckad debut får man säga! På tiksidan gick det också prima – Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) blev tvåa i bästa tikklass, tog cert och blev därmed både dansk och svensk champion! Och lilla Honey var inte långt efter, hon slutade som fyra i bästa tikklass.

Lakkas Fiesta

På vägen hem fick vi även glada nyheter från Norge, där finskägda Fiesta (L. Fiesta hos Jungfruborg) blev BIM och tog ett CACIB. Samma ägares Tyson (bror till Millan!) blev BIR på samma utställning. Så det blev ju en bra dag även för kennel Dog Rose Gold. Dessa två hundar blev för övrigt 7:a och 8:a i Årets wheaten tävlingen i Finland 2010.

Lakkas Fiesta

Sista söndagen i mars blev Durello far till sin 6:e valpkull (han har tre innan i Sverige och en vardera i Norge och Tyskland, samt en ‘under jäsning’ i Holland). Stolta modern är Wilma på kennel Allaflox, där det föddes tre pojkar och två flickor. Alla mår väl och utvecklas som de ska, se www.allaflox.com.

Aprilskämten kanske haglade den 1:a april, men dagen därpå var det minsann inga skämt utan blodigt allvar. Linnea var kvar i Polen så jag fick köra själv den långa vägen till Tönder, allra längst söderut på Jylland, med Dacko och Honey. Dacko var den enda klassvinnaren som fick excellent bland hanhundarna men domaren delade tyvärr inte ut några ck så det blev inget cert – snopet, när man nästan ‘hade det i handen’. På tiksidan var han lite givmildare, och Honey fick därmed siff första cert! Den långa resan tillbaka hem piggades dessutom upp av ett SMS från Vaasa i Finland: Fiesta tog sitt 4:e CACIB och blev BIR. Tyvärr kom detta CACIB dock en vecka för tidigt, så hon kan inte använda det för att få ut sin C.I.B.-titel. Men det går fler tåg – och Fiesta verkar ha löst första klass-biljett!!!

Nu är det valpar på gång även på kennel Lakkas. Kelly blev ultraljudad 12 april, och det finns enligt veterinären troligen 4-6 valpar i hennes mage. Vi har redan ganska många förfrågningar men söker eventuellt en fodervärd till tik eller hane.

April har sannerligen varit en solig och härlig månad – utom för det faktum att min bil begick självmord på vägen tillbaka från Naestved på långfredagen... Till Västerås, helgen 16-17 april, gick bilen däremot utan problem. Det var en utställning på lördagen, och sedan styrelsemöte för rasklubben. Jag hade bara tagit med Honey, och hon skötte sig fint (tack snälla Sandra Träff för fin visning!) med en andra placering och Ck. Helgen därpå, dvs påskhelgen, var det utställning i Naestved på södra Själland. Linnea hade kommit hem till Sverige, så vi packade bilen full med Messi, Honey och en massa prylar. Messi, som bara hade ställts ut en gång förut (SvTek i Bjuv sept 2010, när han blev BIS-valp) skötte sig prima och domaren uppskattade allt hos honom – utom hans tångbett! Så det blev tyvärr bara ett VG men vi kommer igen. För Honey gick det bättre och hon tog sitt andra Cert samt blev denna gång även BIR. Och sedan lastade vi in alla prylar och åkte hem... men tyvärr gav bilen upp i Lund (någonting med oljeförsörjningen till motorn) så det blev till att ta tåget hem till Kristianstad med så mycket prylar som vi orkade bära med oss. Tur att vi i alla fall bara hade två hundar! Påsken blev trots detta god och trevlig. Och bland det trevligaste var faktiskt att klippa Marley, som hade följt med Linnea hem till Sverige över påskhelgen. Han blev minsann riktigt pampig. Nu till helgen ska han ställas ut i Polen – spännande. Och en ‘ny’ bil (nyare än den förra i alla fall) har jag också köpt – så att det kan bli många trevliga utställningsresor till sommaren.

Honey


Messi


Marley

I månadsskiftet april-maj, debuterade Marley i Polen där han numera bor tillsammans med Linnea. Och det gick ju rätt bra... BIM båda dagarna med Cert, och dessutom CACIB på lördagen när det var en internationell utställning. Detta innebär att Marley fortsätter i samma spår som tidigare: han har tagit cert på alla sina tre officiella utställningar hittills (i december i Sverige samt nu 2 ggr i Polen).

Den 7:e maj var det dags för Marleys syster Hollie att debutera i Danmark, närmare bestämt i Helsingör. Och hon gjorde detta alldeles utmärkt, med Cert och BIM. Matte/handler Loreanne såg närmast chockad ut när hon stod där med certlappen i handen! Nästan lika bra gick det för Dacko, som visserligen 'bara' blev trea i bästa haneklass men eftersom de som placerades framför honom redan var danska champions, så fick han certet i alla fall.

Hollie med matte Loreanne i Helsingör


Hollie blev BIM i Helsingör)

Dagen därpå åkte jag tillsammans med Gun till Hilleröd. Dacko var med igen men tappade denna gång certet till en tyskägd internationell champion. Han fick i alla fall reservcert och slog flera andra champions så vi är mer än nöjda med vår lovande juniorpojke. Bland tikarna gick Guns Ronnie (vars morfar är Lakkas Juglans!) bäst, och hon tog inte bara Cert och CACIB utan slog även den där tysken och blev BIR! Själv hade jag tagit med mig Millan, som skötte sig fint och blev fyra i en tuff bästa tikklass

Bara några dagrar senare började det dra ihop sig för valpning. Kelly, som enligt ultraljudet skulle ha 4-6 valpar, visade sig ha en rejäl mage! Så både Gun och jag gissade på 7-10 valpar istället. På onsdagen böja hon hässja rejält, och strax innan 5 på torsdagsmorgonen (12/5) kom den första valpen. Fyra timmar senare låg det 8 friska och fina valpar i valplådan! Kelly, som aldrig haft valpar förut, visade sig vara en naturbegåvning på det här området. Hon pysslar med dem dygnet runt uoch visar tydligt att hon minsann inte behöver någon hjälp alls.

Kelly och hennes valpar.

Den 21 och 22 maj var det utställningar i Hässleholm och Hörby. Pepsi blev bästa tik, och tog Cert och CACIB första dagen, och blev därmed svensk champion! Samma dag blev dessutom franskägda Lakkas Idunn spansk champion!

Pepsi

Dagen därpå blev Jamba BIM i valpklass. Ella (Lakkas Gala) blev tvåa i bästa tikklass för andra dagen i rad (ingen dålig debuthelg för henne!) och fick denna gång ett Cert. Mycket bra gick det även för Dacko, som vann juniorklass båda dagarna, och tog reservcert första dagen samt blev BIG4 junior andra dagen. Även syskonen Annie och Rocky fick Ck på söndagen, medan Holly grejade ett Ck på lördagen när hon blev tvåa i unghundsklassen. Sune (Lakkas Falstaff A La Flox) blev tvåa i championklass samt fyra i bästa haneklass BIR uppfödargrupp blev Lakkas båda dagarna, dessutom...

Ella


Dacko

Annie

Hollie

Sune

Den 28:e maj bar det av till Hörby igen, för deltagande i SWTKs rasspecial. Nära, nära var det för Tone (Lakkas d'Arcy Spice) som blev tvåa i bästa tikklass medan Honey blev fyra. Tvåa med hederspris i sina respektive klasser blev även Jamba och Hollie. Maggan (Lakkas July Red) ställdes ut på en lokal utställning i Småland och lyckades bli BIG2.

Tone

Jamba

Och sist men inte minst: Svenska terrierklubben anordnade klubbmästerskap i viltspår i Tyringe. SWTKs representant var Ida (Lakkas Beauty of Bath) som tog maxpoäng och blev andra-placerad av de 13 olika terrier som deltog.

Ida

Juni månad inleddes med en ledig helg – nästan i alla fall. Sju av de åtta valpköparna passade på att besöka K-kullen så det blev ju en del kaffekokande. Och alla låg ju inte på latsidan. Finska Fiesta åkte med sina ägare till Estland och knep ett estländskt championat när hon blev BIM på deras terrierklubbsutställning. Detta var Fiestas tredje championat – GRATTIS!

Fiesta

Den 18:e och 19:e juni var jag hemma och passade åtta glada valpar medan Linnea och Jossan åkte till Danmark för att ställa ut Niamh och sonen Messi. Sonen fick två excellent så det var ju rätt bra. Och riktigt bra gick det för hans mamma på lördagen, när hon blev BIR, tog cert och danskt championat, samt avslutade med att bli fyra i terriergruppen! Dagen därpå gick det inte så bra i Danmark, men då fick jag i gengäld ett SMS från Gällivare, där Fiesta just hade tagit Cert och därmed blivit svensk och nordisk champion! Vilka tjejer...

Niamh