Aktuellt 2012

JANUARI
Nyårsfirandet blev gott (hummersoppa osv) och relativt lugnt – Honey hade lite synpunkter på raketskjutandet men gästande hundar, inklusive fästmannen Poppe (kastrerad storpudelhane!), brydde sig inte alls. Även efter nyår var det en lugn och behaglig tid. Vis efter kämpandet mot de kolossala snömassorna i Göteborg förra året, valde jag nämligen att INTE anmäla några hundar till årets ‘My Dog’-utställning under trettondagshelgen. Och en snöfattigare vinter har vi ju aldrig upplevt förrän i år... Kul dock för dem som var där, och vi gratulerar speciellt Durellos son Harmonisk Hund Balto som blev trea i bästa haneklass och tog sitt första Cert, samt Chillous dotter Patshabel’s Øysa som blev BIM.

FEBRUARI
Vintern har mest ägnats åt jobb samt en helt grym förkylning som jag hämtade upp under en kort visit i Prag. Men den 11-12 februari åkte Gun och jag i alla fall till Jylland för att ställa ut tre hundar. Själv hade jag bara med lilla Jamba - hennes första utomlandsresa med hotellövernattning! Hon klarade allt galant, och vann dessutom juniorklassen ena dagen samt blev tvåa andra dagen. Den 25 februari var det valputställning i mera närbelägna Hässleholm. Bara fyra wheatenvalpar anmälda, men en av dem var i alla fall en Lakkas-hund, nämligen Raffel. Han skötte sig galant och fick fin kritik samt en BIR-rosett. Framtiden ser ljus ut för denna välvuxna grabb, som förhoppningsvis inte kommer att växa mer nu!

 

MARS
Den 18 mars var det äntligen dags för den första svenska utställningen för året. Den första med deltagande av Lakkas-hundar alltså. Inte mindre än sex stycken Lakkas-hundar var anmälda, men detta var pojkarnas dag! Dacko vann bästa hanhundsklass, och tog därmed cert, championat och CACIB samt BIM. Tvåa i bästa hanhundsklass med reservCACIB blev Sune, dvs Lakkas Falstaff A La Flox. Vilka grabbar! De ligger dessutom trea och fyra på Årets Wheatenlistan just nu. För flickorna gick det inte lika bra, men alla skötte sig i alla fall prima. Jamba blev tvåa i sin klass med Ck, och syster Maggan (July Red) blev trea. I öppen klass fick Gala ett exc medan domaren däremot inte alls gillade Hollies vackra päls!

APRIL
Lakkas Filippa fick nyligen sex valpar på kennel Hallinglabben i Norge, lycka till lilla Fia med de nya barnen!
Även här i Arkelstorp ska det förhoppningsvis bli valpar i sommar. Allaflox Niamh blev parad med Lakkas Durello 2:a och 4:e april. Valparna bör födas i början av juni för leverans de sista dagarna i juli.

MAJ
Med Linnea fortfarande kvar i Polen (att det ska behöva ta så himla lång tid att bli veterinär?!), blev hennes mamma Kajsa tvångsrekryterad som kennelflicka till utställningshelgen i Roskilde 5-6/5. Vi hade tre hundar med oss; Sune, Peggy och Niamh. Alla skötte sig fint med det blev många andra och tredje placeringar... På söndagen slog dock Niamh till med en vinst i bästa tikklass och tog därmed sitt fjärde CACIB - nu blir hon alltså internationell champion! Och det var i grevens tid för magen har redan börjat växa och spenarna är jättestora. Alldeles uppenbart en stor valpkull på gång igen! Själv slog jag sannolikt nytt rekord i löpning runt alltför stor utställningsring - pust, flämt och stön - men det var det värt.

(Foto: Tino Tortoriello)

Lördagen den 12:e maj kommer jag (och många andra) säkert att minnas som den värsta utställningsdagen någonsin – det blåste halv orkan i Hörby och snart började det regna också... Vilken otur när Region Syd skulle ha sin efterlängtade rasspecial samt KM i lydnad! Trots ovädret ställde vi förstås upp, och höstade in en massa andra- och tredjeplaceringar, både på utställningen (Rocky, Dacko, Katja, Jamba, Annie och Pepsi) och faktiskt även i lydnaden där Hollie tog en tredje plats. I Hamina i Finland gick det åtminstone resultatmässigt bättre: Lakkas Fiesta klämde till med ytterligare en BIM-placering och ett CACIB som hon förstås inte behövde eftersom hon redan är internationell champion.

Helgen därpå hade vädret förbättrat sig rejält till terrierklubbens utställning i Hörby på lördagen och SKKs utställning i Hässleholm på söndagen. Lyckosammast av Lakkas-hundarna var Jamba som vann unghundsklassen på söndagen och blev tvåa i bästa tikklass samt tog sitt första cert (!) och Ella (Lakkas Gala) som vann den stora öppen klassen och blev trea i bästa tikklass och tog ytterligare ett reservCert.

Och ännu bättre hade vädret hunnit bli när Kajsa och jag åkte till Ålborg på norra Jylland under pingsthelgen. Här anordnades tre dagars utställning för i Danmark har man minsann kvar sin annandag pingst! Vi hade rena rama semestern, bodde på mysig kro (med utmärkt restaurant) vid Mariagerfjordens södra strand, och hade bara tagit med två hundar, Rocky (Lakkas Ironside) och Peggy (Lakkas Harvest Gold). Dessa duktiga jyckar skötte sig prima trots värmen och tog minsann två cert vardera, så vi blev väldigt nöjda och glada.

Peggy (Lakkas Harvest Gold) blev BIM första dagen


Rocky (Lakkas Ironside) blev BIM tredje dagen

Just nu pågår förberedelserna inför sommarens mentalbeskrivningar. Som vanligt har ju kennlarna Allaflox och Lakkas bjudit in de senaste kullarna till mentalbeskrivning i Bjuv. I år blir det söndagen den 24:e juni och lördagen den 28:e juli. Det ska bli väldigt spännande att se hur våra uppfödningar bär sig åt när de ska testas för tillgänglighet, lekfullhet, nyfikenhet, jaktlust och aggressivitet. En mentalbeskrivning kostar numera 600:- per hund men som uppfödare betalar jag gärna dessa pengar för att få en koll på vad mitt avelsarbete har resulterat i.

Allra mest aktuellt just nu är dock vare sig utställningar eller mentalbeskrivningar utan det faktum att Niamh förväntas föda sina valpar i början av juni. Och de blir säkert många - för det är en jättestor mage. Niamh är förstås ganska varm och flåsig men annars vid gott mod.

JUNI
Niamh flåsade och stånkade hela natten medan jag själv slumrade oroligt och Honey låg på rygg och sov som en gris, alla i samma säng... När Niamh sedan inte ville ha frukost, förstod jag att nedkomsten var nära förestående. Men att hon skulle smyga upp och hinna föda tre valpar i min säng medan jag röjde efter min egen och Honeys frukost - ja det hade jag INTE tänkt mig! Valparna förflyttades raskt till biabädden, där Niamh sedan födde ytterligare sju valpar tisdagen den 5:e juni. En lika stor kull som förra gången (mars 2010) blev det alltså. Åtta pojkar och två flickor. Alla ser friska och fina ut, och Niamh är - precis som förra gången - en idealisk hundmamma. Lugnt och tryggt pysslar hon med de små och mjölk finns i mängder. Detta blir Lakkas L-kull, så hör bara av er, alla ni som vill ha en Lobo, Laxton's Superb eller Limoncello!

Valparna fortsätter att växa och må väl. På den sjätte dagen hade vikterna redan fördubblats! Och på den 10:e dagen hade valparna börjat lära sig att gå, mycket ostadigt men ändå. Fast mesta tiden går fortfarande åt till att äta och sova, gärna på rygg när man just fyllt magen med mjölk!


Två äldre halvbröder (från Niamhs första kull) ska för övrigt själva också snart bli fäder; Lakkas Iron King (Messi) har parat en tik i Lund och Lakkas Imperatore Rosso (Dacko) har parat en tik hos kennel Treats i Tjörnarp. Roligt att valparna i Niamhs första kull redan blivit så efterfrågade. Förhoppningsvis finns det några stjärnor även i årets valpkull.

Den 16:e juni ställdes Marley ut i Krakow (Polen) och hans syster Honey i Ballerup (Danmark). För Marley gick det galant - BIR, Cert och CACIB. Drygt två år gammal blev han därmed både polsk och internationell champion. Detta var Marleys 13:e utställning totalt (6 i Danmark, 4 i Sverige och 3 i Polen) och på dem har han tagit sammanlagt 7 cert och 5 CACIB!


För Honey blev det bara en tredje placering - vi hade domarbyte och det var inte så lyckosamt för oss. Fia (Lakkas Filippa hos Svingen) hade tagit sig hela vägen från Norge till Ballerup, och slutade på fjärde plats. Skoj att träffa henne igen, och höra om hennes fina valpkullar hemma i Norge där hon blivit mamma två gånger. Mamma för andra gången har även Tone (Lakkas d'Arcy Spice) blivit hemma hos kennel Persicas - grattis!

Valparna är nu registrerade (se kennet.skk.se) och har fått sina stamtavlor från Svenska kennelklubben. Den minste grabben klarade sig tyvärr inte (han dog redan efter ett dygn) men övriga nio valpar har nu mer än tredubblat sina födelsevikter. De går allt stadigare (nåja, åtminstone två-tre steg innan de ramlar omkull) och har öppnat ögonen och börjat titta sig omkring: hej världen! Vi har fortfarande tre lediga pojkvalpar. Välkommen att ringa eller maila för mer information.

Utvandraren Lakkas Ustilago (Gus), nu 11 år, gjorde en tillfällig comeback i utställningsringen när den amerikanska rasklubben hade sin specialutställning i Long Beach, Kalifornien, den 24/6. Och detta gick så galant att Gus vann en speciell tävling, veteran sweepstakes, med 8 veteraner över 7 år.

‘Gus med sin ägare Roxanna Springer till vänster och sin handler Carol Carlson till höger’

Den 24:e juni var det dags att mentalbeskriva 8 hundar i Bjuv, tre från Allaflox (varav två med Lakkas Durello som pappa) och fem från Lakkas: Charlamovsky (Moses), Jamba, Julyred (Maggan), Karin Schneider (Sally) och Katja. Alla klarade sig riktigt bra – de var sociala, lekfulla och nyfikna som vanligt, och ingen visade någon tendens för skotträdsla.

‘Ingen rädder för spöken här’ – Lakkas Karin Schneider (Sally) betraktar de märkliga figurerna

Lakkas Delorina (Malva) har varit ute på tävlingsbanan efter ett längre uppehåll (matte har fått barn!) och visade att hon verkligen gillar att få vara i centrum. Trots en förarglig nolla på hopp över hinder (tävlingsledaren skulle ‘ansa’ planen och slängde undan en pinne – dumt, mycket dumt när det finns en nyfiken wheaten i närheten...) tog hon första pris och vann hela klassen – Grattis!

Linnea har kommit hem från Polen! Redan dagen därpå for vi iväg till Borås med hela bilen full av hundar och prylar. Stort tack till Hollies ägare, Loreanne och Sune, som också var med, och som dessutom tog hand om Peggy. Den 30 juni ställde vi alltså ut en väldig massa hundar. Lakkas Calville Blanc d’Hiver (Selma) och alla fyra barnen var med och vann avelsklass i rasringen samt blev trea i finalen. Individuella placeringar med Ck fick Lakkas Herling Hero (Marley) och Lakkas Ironside (Rocky) samt Lakkas Gala (Ella), Lakkas Honeycrisp (Honey) och Lakkas Harvest Gold (Peggy). Precis efter kom dessutom Lakkas Holiday (Hollie) och hennes ‘styvsyster’ Raiza så det var riktigt bra även om det inte blev några cert denna dag.

JULI
På söndagen var det officiell rasspecial i samma ring (tack för det!) i Borås. Då vann Rocky och Ella sina öppna klasser och tog båda certen! Ck även till Honey och Selma, samt hp till avelsklass och uppfödarklass. Rocky blev sedan BIM öppen klass och Ella blev BIS öppen klass.

Ella (Lakkas Gala) t.v. och Rocky (Lakkas Ironside) t.h. blev BIS och BIM i öppen klass på rasspecialen i Borås, och tog båda certen!


Mamma Selma och hennes samlade produktion, dvs Marley, Hollie, Honey och Peggy, blev BIG-3 avelsgrupp på lördagen i Borås.

Valparna växer och mår prima. De äter numera valpfoder med lite keso flera gånger om dagen, och blir allt rundare om magarna och allt stadigare på benen. Nu har de fått halsband i olika färger så att vi kan skilja dem åt. Det är en spännande tid när man får följa valparnas utveckling mot olika personligheter. På så sätt kan vi också samla in värdefull information som underlättar valet av valp till varje valpköpare. Det är ju viktigt att alla hamnar där de passar bäst!

På treveckorsdagen fick alla valpar nya fina halsband i olika färger


Matte – varför dröjde det tre hela veckor innan du äntligen tog fram köttfärsen?


Fredagen den 6/7 bar det av till Tvååker med ‘hela cirkusen’ igen. Trångt och gemytligt på utställningsplatsen. Linnea och jag byggde ihop vårt tält med Sunes och Loreannes tält så att vi fick en mysig tvårummare. Inte så mysigt dock när regnet vräkte ner på lördagen, men Marley tog i alla fall ett Cert (och ett reservCACIB) och blev svensk champion, samt två i bästa haneklass! Mamma Selma vann championklassen (bland 8 fina tikar) och blev fyra i bästa tikklass. Ännu bättre gick det för dottern Hollie som blev tvåa i bästa tikklass och tog sitt unga livs första CACIB! De fyra Selma-barnen vann dessutom kampen om bästa uppfödargrupp i rasringen. Vi firade med att äta en utmärkt tre-rättersmiddag på Ästad gård, där vi också hade hyrt in oss i en campingstuga – intressant ställe om man gillar vikinga-romantik och lekis för vuxna...

På söndagen var det istället Rocky som klarade sig bäst av Lakkas-hundarna. Han vann nämligen öppen klass och blev sedan trea i bästa haneklass och fick ett reserv-Cert. Marley blev trea emd Ck i sin debut i championklass, medan Honey och Hollie blev trea och fyra med Ck i öppen klass. Dessutom blev Selma-barnen bästa avelsgrupp i rasringen. Och så regnade det inte alls på hela dagen...

Valparna är nu snart fem veckor, och har börjat lära sig att äta riktigt fint från sin stora matskål. Vi tränar även vidare med kloklippning och att stå på trimbordet. Hittills går allt väldigt bra, och de växer så det knakar. Nu har de även fått prova på utomhuslivet, med färskt gräs under tassarna och den stora blå himlen kusligt högt däruppe...

Valparna är drygt fem veckor gamla, och har fått tänder! Som de förstås måste prova på allting, som exempelvis mattes fötter...Läskigt stora rovfåglar (glador?) cirklade över valphagen en dag, vilket föranledde viss förstärkning – så nu finns det både nät och långa bambukäppar över hagen. Här ska ingen valp bli fågellunch! Jonas och Susanne Petersén (Kennel Dixie Diamond’s) kom på besök den 14:e juli när valparna var 5 och en halv vecka. De ska ha lilla Liberty, men Jonas passade på att fotografera även de andra valparna, se ‘Köpa valp’.


Augusti
Det har varit lite skralt med uppdateringar på senare tid men det beror INTE på att det varit en händelselös tid - tvärtom! Det mesta har förstås kretsat kring valparna. Den 25:e juli var det dags att åka bil (för första gången) till veterinären där alla befanns vara friska och fina, och fick sina första vaccinationer samt ett mikrochip. På söndagen var det sedan högtidligt valpdop med champagne, och på tisdagen blev det leverans för flertalet, just på 8-veckorsdagen. Blå pojke och grön flicka, numera Lakkas Lanes Prince Albert (Albert till vardags) respektive Lakkas Limoncella (Ella) följde med mamma Niamh hem till Annci och Janne. Den röda tiken, Lakkas Liberty (Lexie) har flyttat hem till Jonas och Susanne på kennel Dixie Diamonds. Två pojkar har flyttat till var sin barnfamilj i Köpenhamnstrakten; rosa pojke heter numera Lakkas Lysgolden medan orange pojke heter Lakkas Laxton's Superb. Två andra pojkar blev kvar i Sverige, hos tidigare wheatenägare i Oskarshamn respektive Genarp; senapspojken Lakkas Langston's Nonesuch (Shaggy) och silverpojken Lakkas Ligol (Zappa). Kvar hemma i Arkelstorp finns guldpojken Lakkas Lord Lambourne (Lambo) och brun pojke, Lakkas Lobo (Mambo). Lambo kommer att bli här 'för evigt' som lekkamrat ill Honey och Mambo har ett nytt hem på gång efter att det först tilltänkta hemmet tyvärr tvingats lämna återbud. Nya uppställningsbilder på alla dessa valpar återfinns på 'Valpkullar' längst ner, där L-kullen fått sin egen plats.

Lite annat har vi dock hunnit med också. Ytterligare ett reservcert för Honey i Köping var väl inte så kul men desto roligare hade vi lördagen innan valpdopet. Då var det nämligen dags för årets andra mentalbeskrivning med fem Lakkas-hundar bland dem som tog sig runt banan i Bjuv. Dessa duktiga hundar var Lakkas Klarapfel (Raffel), Lakkas Kandil Sinap (Bamse), Lakkas Kanzi (Doris), Lakkas Karmijn de Sonnaville (Stella) och Lakkas Jonathan (Texas).

Dacko har blivit pappa till sin första valpkull. Numera finns det alltså sex fina valpar hos kennel Treat’s i Tjörnarp, för leverans i slutet av september.

Helgen 11-12 augusti var det utställningar både i Ronneby (på lördagen) och i Hårlev i Danmark (båda dagarna). I Danmark lyckades vi ta tre reservcert (!) med Ella på lördagen och med både Rocky och Peggy på söndagen. Dessutom blev Ella, Marley och Peggy allihop andra-placerade i bästa hane- respektive bästa tikklass! Så nära....!!! Men i Ronneby gick det bästa, visserligen fick Hollie ytterligare ett reservcert men denna gång slagen av sin syster Peggy. Och båda var i sin tur slagna av mamma Selma som vann bästa tikklass. Ännu bättre gick det för brorsan Marley som blev BIR. Dessutom blev H-kullen och deras mamma BIR avelsgrupp, medan Selma och döttrarna blev BIR uppfödargrupp.

Inför helgen 18-19 augusti lastade vi in Rocky, hund-Sune och Ella i bilen, och satte sedan kurs på Eskilstuna. Efter en god middag i något kuslig miljö (dom sköt en karl lite längre upp i gatan medan vi åt) och en god natt på ett intressant hotell, så var det dags för lördagens utställning i Eskilstuna. Vädret var fint och alla tre hundarna fick Ck men inga särskilt framskjutna placeringar. Dagen därpå, i Norrköping, gick det ännu sämre för våra tre hundar eftersom alla befanns ha en otypisk päls ‘coat not in condition’. Tur att Loreanne och människo-Sune också hade kommit hit, för deras två tikar Hollie och Raiza blev nämligen etta och tvåa i bästa tikklass! Detta var Hollies tredje svenska cert, och hon blev därmed svensk champion. Eftersom hon även har danska cert (tre stycken) så blev hon samtidigt dansk champion. Och Raiza har ju aldrig tidigare fått en så här fin placering. Så hemresan gick ganska lätt för oss allihop!

Sista helgen i augusti blev en fullträff: bra väder, stopp i laxbutiken både på vägen (E6) upp och tillbaka, trevliga domare (ja, dom gillade ju våra hundar i alla fall...) och kall öl och champagne! På Tånga Hed blev Marley BIR medan systrarna Honey och Peggy blev etta och tvåa på tiksidan, med cert och championat till Honey. Nästa dag var det utställning i Ljungskile, och där blev Marley återigen bästa hane. Denna gången var Peggy dock bäst enligt domaren, så hon blev BIR och tog sitt andra svenska cert.

Medan Marley och Honey chillade i Kristianstad, och Lambo lärde sig simma i brorsans guldfiskdamm under en kräftskiva i Söndra Sandby, ägnade Linnea och jag oss åt hundutställningar hela helgen. Först bar det av till Sofiero på lördagen. Där fixade Rocky och Sune var sin andra placering med ck i öppen klass respektive championklass. Rocky blev även trea i bästa hanhundsklass. Bland tikarna var Ella mest framgångsrik och tog sitt tredje cert – Lakkas 49:e champion! Dessutom tog hon även CACIB och blev BIR av bara farten! Trea i bästa tikklass blev Jamba, som därmed fick reservcert. Även Annie och Hollie fick exc. Dagen därpå åkte vi till Bjuv. Nu hade vi bytt ut Sune mot Dacko, och så stannade Annie och Maggan hemma – annars var det samma hundar. Denna gången var det Jambas tur att lysa allra klarast av tikarna, vilket inbringade cert och BIM! Detta var Jambas andra cert. Dessutom var det Kennel Lakkas femte tikcert i rad, tagna med fem olika tikar – måste vara någon sorts rekord?! Bland pojkarna lyckades Dacko bäst, och blev fyra i bästa haneklass. Dessutom vann Lakkas-hundarna uppfödarklassen med BIR. Tyvärr hade vi inte ork att stanna kvar på gruppfinalerna vare sig på lördag eller söndag – det där med att stiga upp klockan 5 på morgnarna är ingen höjdare...

‘Jamba’, ‘BIR (Lakkas Jamba) o BIM (Extra’s Esquire) i Bjuv’


'Jamba'


'Rocky'


Uppfödargrupp

Lördagen den 15 september anordnade rasklubben hundskoj med agility, handlerträning och inofficiell utställning i Orrefors. Hela arrangemanget hölls på en mysig liten campingplats vid Orrenässjön strax utanför Orrefors. Lakkas-hundarna hade en bra dag, med Marley som BIS och Peggy som BIM. Honey blev dessutom BIM-champion. Mamma Selma var också med och vann avelsklassen med sina fyra avkomlingar. Dessa vann även uppfödarklassen. Vår nya kennelpojke, Linus, hjälpte till med att visa Marley i avelsklassen och vann dessutom 'gubbe-med-hund' klassen! Gissa om Linnea var stolt över sina grabbar...

Avelsklass i Orrefors

Lille Lambo var för ung för att ställa ut sig i Orrefors men fick följa med i alla fall. Till träffen kom även hans bror Shaggy - de uppskattade verkligen att träffas igen! Lek och bus i långa banor. Lördagen därpå hälsade vi på en annan bror, Charlie, som bor i närbelägna Åhus. Massor av lek även med denna brodern! Och en härlig långpromenad på Rinkabyfältet trots ett stilla duggregn - det märks att hösten har kommit nu.

På söndagen åkte vi till Kennel Treats i Tjörnarp och tittade på Dackos första valpkull - jättefina valpar! 'Orange pojke' är fortfarande ledig - och han är verkligen en goding!

Orange Dacko-son hos Kennel Treats

Fredagen den 12/10 åkte Kajsa, jag och tre hundar hela den långa vägen till utställningarna i Aars och Hobro på norra Jylland. Vi inkvarterade oss på mysiga Hvide Kro i det lilla samhället Aalestrup. Tyvärr fick vi inte se så mycket av omgivningarna för det regnade nästan oupphörligt hela helgen. Tur att utställningarna var inomhus! Lambo gjorde sin debut på bästa sätt. I rasbedömningen slog han först två andra valpar och blev BIR-baby (så kallar danskarna klassen för de yngsta valparna!). Sedan var han med i en BIS-final för valpar av alla deltagande raser, där han vann och tog sitt första BIS! Och precis därefter hade terrierklubben en egen BIS-final som han också vann! Lambo bev BIR-baby även nästa dag men då stannade vi inte kvar till några finaltävlingar – det var ju lång väg hem. För de vuxna hundarna gick det inte lika bra – Rocky fick reserv-cert båda dagarna och blev 4: respektive 3:a i bästa haneklass medan Peggy tog reserv-cert på söndagen när hon även blev 2:a i bästa tikklass. Nära, nära men ändå inte – det känns som om vi har jagat sista certet ganska länge för de här två hundarna men de är ju faktiskt bara två år gamla. Så det blir säkert deras tur snart.

Den 4:e november åkte vi till Växjö med Guns valp Sam och några Lakkas-hundar. Hit kom även Texas (Lakkas Jonathan) från Eskilstuna för att delta på sin femte utställning. Hans tidigare utställningar var som junior för ett år sedan så vi var lite oroliga för hur mycket han skulle komma ihåg. Men han skötte sig prima (nästan hela tiden) och tog inte bara tredje certet utan även BIR! Därmed blev han också kennel Lakkas 50:e champion, och han behövde alltså bara totalt fem utställningar för denna prestation – måste vara ett av de snabbaste championaten i rasens historia! Närmast slagen i bästa haneklass var Durello, som ställdes ut för första gången i år. Sedan var det nära att Durello-dottern Peggy också lyckats bli champion men hon blev till slut 'bara' trea i bästa tikklass, med reservCert och reservCACIB. Även Peggys syster Hollie fick Ck och blev tvåa i championklass. Att dessa fyra framgångsrika hundar även skulle få Hp i uppfödarklass var ju inte så förvånande. Och hur gick det då för valpen Sam – även han blev BIR!

Lakkas Jonathan 'Texas' tog Cert, CACIB och BIR samt blev vår 50:e championhund!

Årets roligaste begivenhet på utställningssidan är Malmö Valp – det är då man får se de nya stjärnorna som fötts hos uppfödarna i hela Södra Sverige. Alla vallfärdar hit, nästan i alla fall, vilket innebär ett 1000-tal anmälningar av valpar mellan 4 och 12 månader. I år var wheaten största ras, med 32 deltagande hundar varav fem från Lakkas. BIR blev Lambo och BIM hans syster Ella (Limoncella). Trea i Ellas klass blev den andra systern, Lexie (Liberty). Och i Lambos egen klass blev Zappa (Ligol) tvåa medan Albert (Lane's Prince Albert) blev fyra, alla med Hp. Dessutom ställde tre av valparna (Lambo, Zappa och Ella) upp i syskonklass och vann den också. Nu kunde man ju tycka att det kanske skulle vara slut med framgångarna…? Men icke. Lambo showade sig rakt igenom terrier-gruppens final också och blev BIG-1! Och minsann, om han inte hade lite krafter (och fortsatt aptit på köttbullar) kvar även till BIS-finalen trots att han var en av de yngsta deltagande valparna. Och där räckte det minsann till en tredje plats – vilken vovve!

BIR Lakkas Lord Lambourne (Lambo) och BIM Lakkas Limoncella (Ella) i Malmö, foto Kennel Eljajos

BIR syskonklass i Malmö med Lambo, Zappa (Lakkas Ligol) och Ella, foto Kennel Eljajos

BIR, BIG-1 och BIS-3 Lambo i Malmö

Kajsa och jag åkte till Danmark igen helgen 17-18 november, med samma hundar som föregående månad, dvs Lambo, Rocky och Peggy. Vi bodde jättemysigt på Korning Kro - trevligt ställe med fantastisk mat! Dansk terrierklubb hade utställning i Hedensted. Lambo blev BIR båda dagarna. Och för Rocky gick det äntligen vägen - han blev BIM första dagen och tog därmed sitt tredje danska cert och ett mycket efterlängtat championat - den sjunde champion-hunden i år för Kennel Lakkas! Eftersom han redan har ett svenskt cert, blir han även svensk champion. Dagen därpå blev han tvåa i bästa hanhundsklass. Totalt räckte dessa fina placeringar dessutom till en andra placering på den danska Topp-listan. Priset var en väldigt fin wheaten i glasmosaik, som nu kommer att hänga hemma hos Rocky i Hammarslund. Peggy fick två tredjeplaceringar i öppen klass, så det var ju inte hennes helg precis. Men hon kommer igen!

Rocky blev BIM i Hedensted, foto Tino Tortoriello.