Aktuellt 2016

JANUARI
Nyårshelgen förlöpte lugnt och sansat. Nästan i alla fall. Gun var på besök med sina tre hundar. Eftersom varken hennes eller mina hundar är skottberörda, så klarade de grannarnas raketer på ett utmärkt sätt. MEN... Guns Ronnie var i höglöp! Detta skulle egentligen ha varit kalas för åtminstone Lambo, som var utsedd att bli pappa till hennes blivande valpkull. Tyvärr hade Ronnie en helt annan inställning till detta! Lambo uppvaktade henne så mycket han bara kunde, och var hur kärleksfull som helst. Men Ronnie ville absolut inte acceptera honom. Så det blev inget rajtantajtan för Lambos del trots att vi släppte ihop honom och Ronnie ett antal gånger. På nyårsdagen gav Gun upp, och åkte till Lambos äldre halvbror (båda har Lakkas Durello som pappa) Wizzer - och han kunde minsann charma Ronnie så det blev parning inom 10 minuter. Jag har inte vågat berätta detta för Lambo... han skulle bli SÅ upprörd!

Helgen efter trettonhelgen, dvs 9-10 januari, var det dubbelutställning i Göteborg. Själv hade jag inte anmält någonting eftersom det var tänkt att Jamba skulle få valpar till trettonhelgen. En Lakkas-hund deltog dock, nämligen Lexie (Lakkas Liberty) som för första gången visades av matte Susanne Petersén. Vilket tydligen gick finemang: Lexie blev tvåa i öppen klass med CK på lördagen, och som vann klassen med Excellent på söndagen.

Följande måndag var det äntligen dags för Jamba att få sina valpar. Jag hade ju väntat mig att de skulle komma några dagar tidigare men Jamba ansåg sig inte redo förrän klockan 1 på natten den 11:e januari. Då ploppade det ut fyra hanvalpar och tre tikvalpar - alla välpigmenterade och starka och fina. Ett dygn senare hade alla ökat med cirka 50 gram, så de lider minsann inte av matbrist. Jamba, som hade sin första valpkull förra vintern, är en utmärkt mamma på alla vis.

FEBRUARI
Det dagliga livet handlar förstås till mycket stor del om den nya valpkullen - läs mer om dessa små godingar på länken 'Köpa valp från Lakkas'. Men dessa ska förhoppningsvis inte bli de enda valparna hos Lakkas i år! Två söndagar i rad styrde jag bilen mot Fredericia på Jylland. Första gången för att lämna Limoncella hos kennel Hopla där hon blev parad med Elvis alias Hopla Big Foot Bobo. Och helgen därpå hämtade jag upp henne igen. Nu ska det bli spännande att se om det blir några valpar. I så fall ska de födas första veckan av april. Jamba-valparna växer och frodas, och har nu fått börja komma ut på verandan. Och fina vinterpromenader har det blivit med de vuxna hundarna, ibland med blå himmel och solsken. Jamba njuter verkligen av att få ledigt från valparna ibland!

Alla valparna i O-kullen växer och frodas precis som de ska, och får flytta ner i köket när de fyllt fyra veckor. Ibland måste man dock göra någonting även med lite äldre hundar. Helgen 21-21/2 åkte sålunda Gun och jag på handlerkurs i Maglehem med våra juniorflickor – mycket nyttigt för oss allihop. Gerard O'Shea var som vanligt en inspirerande kursledare och det känns som att man fått lite nytändning.
Den 28:e var det dags för valpdop med champagne på de små valphuvudena (och i människostruparna). Som vanligt var det äpplenamn och denna gång skulle de börja på bokstaven O. Vilket innebar att de små nu heter Oaken Pin, Old Rock Pippin, Orange Goff, Ozark Gold, Orange d'Anjou, Orleans Reinette och Oxford Sunrise. Tjusiga namn allihop?! De nya ägarna har dock valt att istället kalla dem Enzo, Billy, Silver (efter färgen på hans valphalsband), Tage, Tindra, Ester och Stella. Uppställningsbilder på alla valparna finns nu på hemsidan, gå till Valpkullar och scrolla allra längst ner till äpple-O-kullen.


MARS
Tyvärr visade ultraljudet att Limoncella inte blivit dräktig, mycket synd. Vi får väl göra om parningen nästa gång hon löper för jag tror verkligen på den här kombinationen.
O-kullen började åka hemifrån den 7:e mars; en till Dalarna och en till Östergötland medan övriga hamnar i Skåne respektive Köpenhamn - nämligen Billy som snabbt bodde in sig på en mysig ryamatta. Enzo stannar dock kvar i Arkelstorp till påsk eftersom ägarna inte har möjlighet att ta hem honom tidigare.

Den 20/3 fick Enzo dock göra ett kort besök i nya hemmet eftersom det var dags för Malmö–utställningen. I Malmö mötte tre valpägare upp, med drygt 15 månader gamla Mutsu, Maikki och Melba. Alla tre skötte sig fint – även om Mutsu blev lite betänksam när ringsekreterarna tappade någonting som väsnades hiskligt under deras bord. Dock tog han sig samman och vann klassen med Ck – en prima debut! Melba och Maikki skötte sig faktiskt ännu bättre men hade mer konkurrens eftersom de deltog i dagens största klass – 7 småtjejer var anmälda! Båda systrarna fick excellent och Melba, som gått på handlerkurs hela hösten, placerade sig som fyra.

Mutsu vann juniorklass och fick CK i sin debut
på officiell utställning.

APRIL
Lugn och skön månad, med hyggligt väder och helt valpfritt! Så tyst och lugnt det blir… ja nästan lite väl långsamt och slött? Mest energisk har Lambo varit, fast då tillsammans med Sune! Prima med valpköpare som inte bara tävlar med inköpta hundar utan dessutom tar sig an uppfödarens hemmaboende hund. Bäst går det i rallylydnad. Den 16:e april debuterade Lambo i fortsättningsklass med 82 poäng – inte illa alls!


Sista dagen i april var det så 'äntligen' dags för årets första utomhusutställning och sällan har man frusit så mycket! Det stora öppna Roskilde-fältet ägnar sig säkert fint åt rockfestivaler mitt i sommaren. Men INTE till hundutställning tidigt på våren, när det blåser och regnar – fy tusan! Bedömningen gick dock av stapeln innan regnet kom, och hundarna skötte sig fint. Lambo blev trea i både champ-klass och bhkl medan syster Lexie (Liberty) blev tvåa i ökl med Ck.


MAJ
Lite bättre väder dagen därpå, dvs 1:a maj, och tur var väl det eftersom det var dags för en ny utställning i Roskilde! Båda hundarna placerade sig som dagen innan. På besök kom även en liten valp, Köpenhamnaren Old Rock Pippin 'Billy' som fick sig en snabb frisering. Pigg och glad liten krabat som tyckte det var pin livat med alla hundarna. Samma dag ställde Loreanne ut Mio på Osby brukshundsklubb där hon vann hela terrier-gruppen! Verkligen bra jobbat.


Torsdagen den 5:e maj var det dags för Lakkas-hundarna att göra BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning). Sju stycken mötte upp i Örkelljunga och det blev en härligt solig och fin dag. Hundarna skötte sig överlag mycket bra, och beskrivaren fick till slut hålla med mig om att det hade behövts spöken (från det betydligt tuffare MH, mentalbeskrivning hund) för att kunna skrämma Lakkas-hundarna! Resultaten ligger på skk.avelsdata.se


Två dagar sedan upprepade Lambo sin fina insats i rallylydnad fortsättning, denna gången med 87 poäng. Hittills alltså två tävlingar och två uppflyttningar – så ska det se ut!


Helgen 20-21 maj var det dags för den årligen återkommande dubbelutställningen i Hässleholm-Hörby. Detta året hade vi prima hundväder på lördagen (disigt och halvljummet) och prima människoväder på söndagen (25°C och strålande sol!). I bästa haneklass placerade sig Lambo som 3:a första dagen medan Hollie gjorde motsvarande bedrift på söndagen – och vann dessutom championklassen efter att ha sprungit ifrån alla de andra tikarna i stor stil! Även våra ungdomar gjorde fina prestationer med Ck till Mutsu, McIntosh, Mio och Nabella. Två av småvalparna var dessutom med på söndagen: Oaken Pin 'Enzo' vann över en nästan två månader äldre halvbror och blev sedan BIM-valp. Syrran Oxford Sunrise 'Stella' hade mer otur eftersom hon mötte BIR-valpen redan i klassbedömningen, men HP blev det i alla fall även till henne. Tack till Tina Uneholt för bilderna.

Lakkas Lane's Prince Albert

Lakkas McIntosh

Lakkas Mio

Lakkas Nabella

Lakkas Honeycrisp

Sista helgen i maj åkte jag med Nabella 'Zelda' och Liberty 'Lexie' till Hårlev i Danmark. Vi bodde på ett bed-and-breakfast som visade sig vara rena fyndet: en fantastiskt fint renoverad gammal bondgård vid Stevns Klint, med havet och en formidabel gourmetrestaurant bara ett par hundra meter bort. En perfekt semester… och så var det dessutom hundutställningar, ju. Zelda skötte sig prima och vann juniorklassen båda dagarna men utan CK eftersom domarna tydligen inte kände igen en typisk juniorpäls. För Lexie gick det lika illa på lördagen men på söndagen var pälsen plötsligen mycket bättre vilket resulterade i en tredje plats i bästa tikklass och ännu ett reserv-cert. Samma vackra och varma sommardag tävlade Sune med Lambo i rallylydnad – och fick det bästa resultatet hittills i deras karriär: 96 poäng och den nya titeln RLD F.

JUNI
Juni blev en fin sommarmånad men med ovanligt få hundaktiviteter för min del - jobbet (inklusive en konferensresa till Frankrike) tog mer tid än vanligt! Tur att Sune tränar och tävlar så flitigt med Lambo så att det i alla fall blir något att rapportera. På tre tävlingar i rallylydnad fortsättningsklass lyckades de få ihop 92, 97 och 97 poäng! Ett par tävlingar i lydnadsklass 1 har det också blivit men då har inte Lambo varit lika koncentrerad. Rally är helt enkelt mycket roligare!

Riktigt koncentrerad har däremot Rosa alias Lakkas Maglemer varit när hon deltagit i viltspårsprov i Danmark under våren och försommaren. På ett av proven, anordnade av den danska terrerklubben, blev hon till och med dagens bästa terrier. Nu behöver hon bara klara ett prov till och sedan blir hon dansk viltspårchampion.

JULI
Helgen 8-9/7 drog Loreanne, Sune, Lisa, Linnea och jag till Paradiset, dvs den lilla fina stugbyn Ullareds Paradise! Där fick vi (och sammanlagt åtta hundar) bo in en fantastiskt charmig och välutrustad stuga med utsikt över en liten sjö. Varuhushandlande blev det dock inget alls av med, utan istället var det förstås hundutställningarna i Tvååker som var huvudmålet. Allra bäst gick det på fredagen när Ella (Limoncella) blev BIR och tog både Cert och CACIB samt blev svensk champion! Riktigt bra gick det också för Maikki (trea med CK i unghundsklass) och Hollie (trea med CK i championklass). Tur att vi hade varit förutseende nog att sätta in två flaskor skumpa i kylen innan vi lämnade stugan på morgonen. De kom väl till pass när vi sedan kopplade av på verandan efter väl förättat värv..... Dagen därpå var det istället Lambo (tvåa i bästa haneklass) och Hollie (tvåa i bästa tikklass) som klarade sig bäst. Lisas borderterrier-pojke blev dessutom champion samma dag. En riktigt bra helg!

BIR (th) Hopla Big Foot Bobo och BIM (tv) Lakkas Liberty,
foto: Nilla Lundwall

I mitten på juli kom ju äntligen sommarvärmen tillbaka. Och alldeles våldsamt varmt blev det helgen 23-23 juli när det var utställningar i Svendborg i Danmark. Tur att det fläktade lite grann i alla fall. Med på färden var Maikki och Lexie. Första gången utomlands för Maikki, och dessutom utan husse och matte! Tur att hon hade trygga och glada Lexie som ressällskap. Vi bodde på ett mysigt bed-and-breakfast i den lilla byn Korinth där hundarna blev mycket beundrade, både för sitt utseende och för sitt trevliga beteende. Maikki vande sig snabbt vid utställningsrutinerna och skötte sig fint i ringen: exc båda dagarna samt placering 2 respektive 3. Lexie befanns ha för mörka öron första dagen men andra dagen var hon alldeles hejdlöst fin och blev bästa tik. Detta var hennes tredje danska cert, så nu blev hon både dansk och svensk utställningschampion. Hemresan gick så lätt…

AUGUSTI
I augusti fortsatte det stora flytt-jobbet som inletts precis efter midsommar. Ett nytt hus, i ett plan, har införskaffats i Bromölla. Frågan var dock om jag skulle lyckas städa ut allt i huset i Arkelstorp och sedan verkligen klara av att flytta! Det blev cirka 25 turer med skräp till soptippen och nästan lika många till Erikshjälpen med prylar som var i bättre skick men ändå inte skulle behövas i Bromölla. Och det som sedan blev kvar (fortfarande rätt mycket!) flyttades till Bromölla den 17:e augusti. Välkomna på visit.

Veckan innan flyttdagen åkte jag dock till Bornholm tillsammans med min syster (inkallad som reserv för den viktiga positionen som kennelflicka!), Ella (Lakkas Gala) och Nabella (alias Zelda) samt Guns Sam. Det blev mycket turistande och jag njöt i fulla drag av att få ledigt från källarröjning och annat elände... Allinge, Svaneke och Gudhjem samt många andra fina platser blev det. Och så var det ju själva utställningarna också. Bäst gick det på fredag - Nabella blev BIM och tog sitt första Cert. De andra två dagarna var det istället Ella (ej anmäld på fredagen) som lyckades bäst genom att få två reserv-Cert. Att lägga till sina samlingar, som nu består av sju reserv-Cert på sammanlagt åtta utställningar i Danmark. Detta måste vara någon sorts rekord?!

Veckan efter flytten åkte jag sedan till Quebec i Kanada (bestämt långt innan detta med flyttning blev aktuellt!) och veckan därpå till Görlitz i Tyskland (båda jobb-resor). Väldigt trevliga platser båda två men det hela kändes ju ganska hektiskt. Kartongerna i Bromölla vara bara ditställda - inte uppackade! Tur att man har snälla människor omkring sig, som ställer upp med hundpassning!

SEPTEMBER
När jag var bortrest bodde Lambo som vanligt hos Sune och Loreanne i Glimåkra. 'Åh - han har varit på semester' var det någon av mina bekanta som sa. Dom hade inte en aning! I Glimåkra är det INTE fråga om semester utan där tränas det morgon, middag och kväll. Vilket också ger resultat (ibland) när Sune och Lambo ger sig ut på tävlingar. Den 3:e september tog sig Lambo sålunda runt en hopp-bana i Osby helt felfritt och inom tiden. Han blev trea i klassen och fick sin första uppflyttningspinne! Vi är SÅ stolta.

Lambo fortsatte med att vara en duktig hund även helgen därpå: i Bjuv blev han bästa hanhund! Hollie skötte sig också mycket bra och blev tvåa i bästa tikklass. Två av våra 'småflickor' var också med, Mio och Maikki, som blev tvåa respektive trea i unghundsklass med Ck. Det är så roligt att se den yngre generationen på uppgång. Och många tack till Malin som visade Maikki åt mig när all min ork hade tagit slut efter att jag sprungit tretton varv (minst) med Lambo. Se så flott Maikki står när Malin visar henne!

'Se så flott hon står'
Lambo (th) blev BIM i Bjuv

 

Resten av september har blivit tämligen utställningsfritt – flyttningen och äpplesäsongen får räcka som höstunderhållning det här året. Vi har i alla fall fått tid att utforska de närmaste omgivningarna i Bromölla nu. Det tar bara drygt 10 minuter att gå ner till sjön. Hundarna är för övrigt helt nöjda med att springa omkring i äppleodlingarna och 'göra egna saker' medan matten går och glor på trista äppleträd. Om man har tur, så kan man ju till exempel hitta en riktigt fin lerpöl att hoppa runt i…

OKTOBER
I mitten av oktober åkte jag till Kina för en veckas besök i Dalian – en jättestor stad i nordöstra Kina. Även om det mesta handlade om jobb, så blev det utrymme för en del utflykter också i vackert höstväder. Jag såg en del hundar, mest små hundar för stadsbruk, som chihuahua, bichon frisé och yorkshire terrier. Alla såg välskötta ut och var säkert omhuldade sällskapshundar. Det blev även många besök på olika fantastiska restauranter tillsammans med mina kinesiska värdar. Har aldrig ätit så många olika sorters musslor, krabbor, räkor och ostron förut. Verkligen alldeles prima!

Här hemma knegade hundarna på i höstrusket. Ett jättestort grattis till Janne Iwers som åkte på viltspårprov med sin Rosa den 17:e oktober, och lyckades ta ett första pris. Därmed hade hon fullgjort alla prov som behövdes för ett danskt viltspårchampionat (som på danska heter schweisschampionat – blodspor). Nu kan hennes fina hund alltså titulera sig DKSCH(B) Lakkas Maglemer.

Rosa är en mycket duktig viltspårare.

Vackra höstdagar ägnar hundarna och jag oss åt att utforska våra nya omgivningar. Bromölla ligger vid kanten av Ivösjön, som mestadels är blå och vacker. Men man kan alltid lita på Honey – hon är en mästare på att hitta de äckligaste, dyigaste vattnen! Den här gången fick jag själv ta mig ut på en ranglig brygga och dra upp henne eftersom hon inte fick fäste i dyn. Men hon var ju lika glad för det, och poserade sedan villigt i höstsolen – har jag en wheaten eller en kerry blue?!

NOVEMBER
Helgen därpå var det mulet och dessutom regnade det en hel del. Men det bekymrade vare sig Hollie eller Lambo. På lördagen visade Sune upp Hollie i rallylydnad, avancerad klass, där hon fick sitt andra godkända resultat. På natten regnade det sedan intensivt i flera timmar. Men trots detta lyckades Lambo, utmärkt framförd av Loreanne, klara av ett viltspår i Örkelljunga. Det blev så bra så att han fick första pris. Lambo saknar dock Honeys intresse för bad i naturen, så Loreanne fick hoppa före när de skulle passera några små vattendrag under spårningen. Sånt är nämligen lite läskigt, säger Lambo…

Söndag kväll den 20 november klippte jag min f.d. fodervärdshund Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) eftersom hon skulle opereras nästa dag och det vore bra med en lättskött päls efteråt. Att själva operationen skulle bli ett problem trodde ingen – det var ju bara en juvertumör som skulle tas bort. Men tumören var ganska stor och Millan drabbades av omfattande blödningar. Trots blodtransfusion dog hon knappt två dygn efter operationen. Millan, som var född 2006 i Skellefteå, var dotterdotter till Lakkas Rosa Rubiginosa. Hon kom till oss i Skåne som liten valp, och placerades hos en fodervärdsfamilj i Vinslöv. Millan var alltid en väldigt glad och tillgiven hund, och dessutom skötte hon sig prima på alla våra utställningsresor och blev både dansk och svensk champion. Sin första kull fick hon på Valentindagen 2009; Lakkas Gala, L. Guldborg och L. Gravenstein. Gala blev sedan mor till L. Nabella, som vi hoppas ska gå vidare i aveln. Vi glömmer dig aldrig, lilla söta snälla Millan!

DECEMBER
Regn och rusk, nu har hösten kommit på allvar. Vintervädret som vi hade i november försvann ju snabbt, och hundarna ser återigen ut som chokladdoppade marsipangrisar när man kommer hem efter en långpromenad. Under en snabbvisit till Hamar (strax norr om Oslo) fick jag i alla fall se lite decembersnö – fint. Hoppas även vi får lite snö och därmed rena och vackra hundar till julhelgen.


Från Danmark kom ett glädjande besked: Lakkas Maglemer alias Rosa blev trea på terrierklubbens lista över viltspårhundar – Grattis! Här hemma i Sverige har Lambo lyckats ta ytterligare ett första pris i viltspår öppen klass, denna gång eminent framförd av Sune. Lambo har även lyckats komma över 150 poäng på två lydnadstävlingar nyligen, så förr eller senare ska det väl bli några första pris också.


God Jul och Gott Nytt År till alla valpköpare och andra vänner!