Aktuellt 2017

JANUARI

Jul och nyår avlöpte utan problem – hundarna gillade alltihop: gäster, julmat och raketer. En del fina julkort kom det också. Här nedan ser ni ett som berörde mig extra djupt: Susanna Milo och hennes Pepsi. Susanna växte upp med Lakkas Cirsium, född 1990. Och när hon så småningom skulle köpa en egen hund, föll valet på Lakkas Xanthium (Pepsi), som föddes 2002. Så det är en klok och fin gammal herre, och sin mattes allra bästa vän, som sitter här på bilden.

En annan äldre herre är Gammelbilen, som under hösten blivit alltmer ointresserad av att starta på morgnarna. Precis efter jul byttes han sålunda ut mot ett nyare och piggare fordon (ja, jag skäms!). Dessvärre var den nya bilen (också en Passat) något mindre, så hundburen gick inte in! Ny bur skickades efter på internet – och anlände i ett väldigt platt paket. Tur att man har valpköpare med alla möjliga talanger; tack Åke för att du satte ihop den nya buren, så att hundarna kan åka säkert igen.

Senast födda valpkullen hos Lakkas är O-kullen, som firade sin ettårsdag den 11:e januari. Här kommer fina födelsedagsbilder på tre av valparna: Stella (Lakkas Oxford Sunrise), Tindra (Lakkas Orange d'Anjou)och Tage (Lakkas Ozark Gold).

Stella
Tindra
Tage

Dagen efter var det min egen födelsedag, och då anlände en annan pryl som jag köpt via internet: ett hundbad! Verkligen en utmärkt födelsedagspresent som jag varmt rekommenderar för alla wheatenägare. Vilken lycka att kunna stå upprätt medan man schamponerar och sköljer sin hund!!! Det kommer att bli mycket hundbadande i framtiden…

I mitten på januari kom äntligen beskedet vi hade hoppats på: med sina 370 poäng lyckades Lambo vinna titeln Årets Wheaten Allround! Han har ju resultat från fem grenar (utställning, agility, lydnad, rallylydnad och viltspår) och har därmed även flera fina placeringar på de individuella listorna. Storasyster Hollie har förstås också flera placeringar. Och allt jobbet med att få ihop alla dessa poäng för både Lambo och Hollie, har som vanligt utförts av Sune och Loreanne – MÅNGA TACK! Det enda jag själv gjort, är väl att visa Lambo till ett par utställningsplaceringar. Det glada beskedet firades med att Lambo fick inviga hundbadkaret – väldigt onödigt tyckte han själv.

MARS
Efter en lugn vinter blev det äntligen dags för den första utställningen på ett halvår! Christina (matte till Maikki) och Sylvia (matte till Mutsu) och jag åkte till Danmark för en tvådagarsutställning i Hårlev. Vi bodde på idylliska Stevns Klint Bed and Breakfast, och njöt av utsökt mat och vackra omgivningar. Mutsu fick Ck och blev trea i bästa haneklass första dagen. På söndagen hade han plötsligen blivit svankryggig (?) och fick omdömet 'slack topline' liksom flera av de andra, vanligen högt placerade hundarna. Mera jämn var Maikki, som placerade sig strax ovanför mitten i öppen klass båda dagarna.

På måndagen var det sedan dags att hämta upp Ella (Lakkas Limoncella) i Allerum och köra ner till Svedala där Vegas (Cameron We Will Rock You) tog emot med öppna famnen! Tycke uppstod och det blev en bra parning. Som vi upprepade på onsdagen för säkerhets skull. Nu hoppas vi på valpar, se mer på 'Att köpa valp hos Lakkas'.

Den 18:e mars var det äntligen dags för Linnea att högtidligen mottaga diplomet, som visar att hon nu har genomfört hela sin långa utbildning till veterinär. Föräldrar och vänner inklusive Hilde, var där och hejade på – samt festade en hel del också – drinkarna är ofattbart billiga i Polen. Samma dag gjorde Sylvia en strålande insats i Malmö, när hon själv visade sin Mutsu så fint att han fick Ck och sedan även reserv-cert.

APRIL


Att förlora en hund är alltid hemskt, och det gäller inte bara dem som man bor ihop md hela tiden. Som uppfödare fäster man sig lätt vid många andra hundar också, särskilt de som följer med på många resor till olika evenemang. Och dit hörde verkligen Selma, som Linnea och jag åkte runt med i hela Sverige och dessutom även i Danmark och en vända till Norge. En roligare och mer personlig hund kan man inte tänka sig. Tyvärr fick Selma problem med cancer i lymfkörtlarna, och fick somna in 6:e april.

Dagen efter kom dock en liten tröst i form av ett positivt ultraljudsbesked för Limoncella. Det finns minst sex valpar i hennes mage! Dessutom har nu både Lambo och Jonathan parat var sin tik, så det kan bli åtminstone tre valpkullar, runt om i Sverige, med en Lakkas-förälder i vår.


Den 8:e april tog Hollie sitt tredje kvalificerande resultat i rallylydnad avancerad klass – grattis! Samma dag var Nabella (Zelda) och jag i Billund på Jylland där Zelda skötte sig prima och blev 4:a i bästa tikklass samt tog ett reservcert på terrierklubbens utställning. Pappa Diesel, halvsyster Saoirse och deras matte Malin Lindahl var också med på resan. Mattarna gick ut och firade i Vejle på kvällen – prima mat och vin i vårsolens glans. Nästa dag blev Zelda återigen tvåa i öppen klass men denna gången snålade domaren med CK:na. Nåja – det går fler tåg! Och någon gång ska det väl ordna sig med certen också.

Zelda

Smart dekorerad gata i Vejle

God mat och vin är bästa medicinen mot förkylning!

Hollie och Mio knegar på, och samlar poäng i bruks och rallylydnad, se spalten på startsidan. För Hollies del har det blivit två nya titlar i vår; SPH1 och RLD A. Bra jobbat!

Sista helgen i april åkte Linnea och jag till Roskilde, med övernattning på väldigt charmiga Svogerslev Kro: gamla fina byggnader med halmtak och lyxig restaurang med jättegod mat – vad mer kan man begära? Ja, det skulle vara några cert i så fall… för dom lyser minsann fortfarande med sin frånvaro. Precis som varenda gång hittills i år, samlar vi nämligen på reserv-certen istället. Denna gång blev det ett till Ella (Lakkas Gala) på lördagen och ett till Maikki på söndagen! Mutsu var också med på lördagen och skötte sig mycket fint men befanns vara för ullig på ryggen.

Nu går vi i väntans tider: Ella (Limoncella) har flyttat hem till mig i Bromölla och snart väntas valpar! Hon är rejält tjock, så jag tror att det blir 7-8 stycken. Lambo och Jonathan har dessutom parat var sin tik, och ska förhoppningsvis bli pappor nu i vår.

MAJ
Den 5:e maj var det dags; 8 små valpar föddes på morgonen. Ella klarade av allting galant och har fortsatt sköta om sina telningar på ett utmärkt sätt. De var ganska stora redan vid födseln, 250-300 gram och har fortsatt att växa rejält. Mer information och bilder av valparna finns under länken 'Att köpa valp från Lakkas'.

På tävlingsfronten går det prima för speciellt Mio just nu, med anlagsprov i viltspår och en fin debut i lydnad. Även Hollie har varit ute på banorna och bland annat gått ett spår i lägre klass där hon hittade alla 8 pinnarna men tyvärr tog lite för lång tid på sig.

Sedan var det dags för utställningar i Hörby lördagen den 20:e och i Hässleholm söndagen den 21:e. Till Hörby var bara Maikki anmäld, och hon klarade sig fint - resultatet blev vinst i öppen klass och sedan en 3:e plats i bästa tikklass med reserv-cert. Till Hässleholm hade vi däremot tagit med fyra hundar och de skötte sig alldeles strålande. Lambo var enda hanhunden i vårt gäng, och han blev bästa hane samt BIM! Han fick även ett CACIB som han dock inte behöver (är ju redan internationell champion sedan ett par år) så det tillfaller istället Vegas, pappa till Ellas valpar. Av de tre flickorna, var det Hollie som klarade sig bäst - hon blev BIR! Hennes styvdotter Mio blev sedan tvåa i bästa tikklass och fick därmed sitt första Cert. Dessutom kommer hon att få överta det CACIB som Hollie fick. Slutligen fick Zelda en 3:e plats i öppen klass, också med Ck. Hela gänget ställde sedan upp i uppfödarklass, som de vann. Att solen sken båda dagarna gjorde ju inte upplevelsen sämre. Vilken helg!


Maikki i Hörby, foto Nilla Lundwall.

Den 20:e maj blev Lakkas Jonathan (Texas) pappa för första gången! Det blev sex grabbar och en tjej, födda hos kennel Soft Goulds i Värmland. Vi önskar dem alla lycka till.

Helgen 27-28 maj var det sedan dags för utställningar i Hårlev. Linnea åkte dit med Maikki första dagen men det blev ingen placering. Bättre lycka på söndagen när jag åket dit med henne och Malin Lindahl visade. Tyvärr räckte det dock inte till seger men en andra plats med Ck bland sju tikar var ändå bra.

Den 30:e maj var det sedan Lambo (Lakkas Lord Lambourne) som fick bli pappa till sin första kull. Två hanhundar och två tikar föddes i en kull hos kennel Antikens strax söder om Malmö. Ska bli väldigt spännande att se dem när de blivit 6-7 veckor gamla.

JUNI

En solig och skön semester... nja, kanske inte riktigt så enkelt eftersom mycket av tiden gått åt till att pyssla med de åtta valparna. Men visst har det blivit en hel del solande och slappande också. Detta är ju den första valpkullen i den nya huset i Bromölla, och det har varit väldigt positivt. När valparna blev fyra veckor, fick de börja tillbringa dagarna i en 15 kvadratmeter stor lekhage i ett rum som förre ägaren använde som hobbyrum. Och det kan man ju säga att jag också gör, även om det är andra hobbies! Några dagar senare fick valparna även prova på utomhuslivet i en nästan 100 kvadratmeter stor lekhage, som byggts i direkt anslutning till inomhushagen. Bekvämt för mig och mycket uppskattat av valparna som numera är utomhus hela dagarna när de själva får bestämma.

Den 17:e juni hade vi valpdop, och alla åtta valparna fick sina nya officiella namn samt en skvätt champagne på hjässan. Nilla Lundwall tog fina bilder av allihop, se Valpkullar och scrolla allra längst ner till P-kullen.

Dagen därpå var det sedan dags en helt annan sorts underhållning, nämligen BPH i Örkelljunga. Tyvärr var det inte så många av O-kullen som anmält sig men tre stycken mötte i alla fall upp: Lakkas Orange Goff (Silver), Lakkas Oxford Sunrise (Stella) och Lakkas Orange d'Anjou (Tindra). Längst väg hade Evermans med hanhunden 'Silver', som bor i Siljansnäs i Dalarna. Sådana valpköpare vill man ha!

JULI
Det känns som om nästan allting i maj och juni handlade om de åtta valparna. Det var en intensiv tid, med mycket jobb och många glädjeämnen. All denna entusiasm som valparna visar för nästan allting som är nytt och intressant i deras tillvaro – nya leksaker, grannbarnen och övrig underhållning har verkligen uppskattats. Men den första helgen i juli var det dags för småttingarna att bege sig ut i stora världen. När den sista hade åkt, kändes det ganska tomt och trist men samtidigt skönt att få mer tid både till de vuxna hundarna och till allt möjligt annat.

'Helgen därpå åkte vi till Tvååker, där Loreanne och Sune hade bokat en stuga på hästranchen EddyLou – ett ganska otippat litet comboy-paradis på den halländska landsbygden. Man får sannerligen se många konstiga ställen på de här hundutställningsresorna. Vi hade anmält Lambo, Mio, Maikki och Hollie till utställningarna men med på resan var även Raiza och Honey. Så det var ett rejält hundgäng – väldigt skönt att alla kom så bra överens. De enda incidenterna stod Lambo för, som ibland inte kunde hålla sig utan hoppade ner från vår veranda för att få lite närkontakt med hästarna! På utställningarna gick det väl si-så-där. Hollie blev bästa Lakkas-hund på fredagen (3:a i btkl) medan Maikki åtminstone fick en 2:a placering i öppen klass med Ck på lördagen när bara irländska pälsar accepterades.

Två veckor senare åkte Lakkas Nabella (Zelda) och Lakkas Herling Hero (Marley) till Danmark för att visas av Linnea och med mig som pälsskötare och chaufför. En hel massa svenskar bodde på samma hotell precis nere vid hamnen i Svendborg – jättemysigt och mycket trivsamt blev det med stora gemensamma middagsätningar samt öl- och vindrickande. Första dagen hade vi fått domarbyte, så våra hundars amerikanska pälsar uppskattade inte alls. Men nästa dag gick det bättre. Marley fick åtminstone Ck, och Zelda gjorde hat trick – hon tog inte bara det efterlängtade certet utan slog till med BIR! Extra kul att det faktiskt var hennes pappa Diezel som blev BIM. Resan hem gick så lätt trots att det ösregnade precis hela tiden…

AUGUSTI
Äntligen några dagar med sol igen... och det passade ju bra den första helgen i augusti när vi utökade flocken till fyra hundar eftersom Gun lämnade två av sina i Bromölla. Men helgen därpå var det dags för oss att åka på utflykt - ända till Ronneby minsann! Nu handlade det främst om M-kullen - fyra av valparna ur denna kull hade nämligen kommit till Ronneby - jättekul.

Alla fyra M-syskonen i Ronneby:
McIntosh, Mio, Maikki och Mutsu

Första dagens domare blev väldigt förtjust i de flesta Lakkas-hundarna men tyvärr var McIntosh inte anmäld denna dag. Först lyckades Mutsu vinna öppen klassen och ta sitt första Cert. Sedan blev Lambo 2:a i bästa haneklass (och slog därmed bl a ett 10-tal andra championpojkar). När det blev flickornas tur, ville Maikki inte vara sämre än brorsan så hon tog också ett Cert och blev dessutom 3:a i bästa tikklass. Syster Mio blev 5:a i öppen klass och fick även hon ett Ck. Ella (Lakkas Gala) blev fyra bland 11 championtikar, också med Ck förstås. Att kennel Lakkas var den enda kenneln som ställde upp i uppfödarklass var kanske inte så konstigt. I denna grupp tog vi faktiskt INTE med Maikki - som befann sig i höglöp! På kvällen blev det grillfest i brunnsparken - rasklubben firar ju 40-årsjubileum i år och det skulle förstås firas. Det stora Lakkas-gänget firade förstås lite extra...

Mutsu

McIntosh

Lambo

Maikki

Mio

På söndagen hade vi en mindre rolig domare, men det blev i alla fall placeringar (3:a respektive 4:a i öppen klass med Ck) för syskonen Mutsu och Maikki, samt även en 4:e plats med Ck igen i championklass för Ella. Övriga Lakkas-hundar befanns ha 'fel päls' och åkte ut med vg.

Mio var dock inte alltför deprimerad av detta utan klämde i med ett godkänt viltspår i öppen klass redan dagen därpå - heja Mio!

Bornholm är ett favoritställe – dit åker jag nästan varje år. Denna gången, 18-20 augusti, blev det en 'light'-version med bara en hund, nämligen Ella (Lakkas Gala) som jagar sitt sista CACIB. Och det får hon nog fortsätta att jaga lite till… för till Bornholm hade det kommit en hel drös med fina hundar från alla de nordiska länderna i år. Ellas bästa placering kom på lördagen, när hon tog ett reserv-certifikat – troligen hennes 10:e i Danmark! Men annars hade vi det bra, även om 'stugorna' som Gun hade beställt visade sig mer lämpade för hobbitar än för rekorderliga, svenska fruntimmer i sin bästa ålder.

Ella

Helgen därpå tog Linnea och jag en snabbtur till Ljungskile i Bohuslän – vilket vackert landskap! Och ännu vackrare blev det förstås när Marley blev BIR. Flickorna, dvs Maikki och Nabella, rönte däremot inga större framgångar utan fick nöja sig med excellent. Även för tältet gick det illa – ett av 'benen' bröts av när Linnea skulle packa ner det. Trist att se en gammal utställningskompis ge upp så där… Måste fixa ett nytt snabbt, så att vi kan hålla oss torra på Öland.

SEPTEMBER
Höst och höstväder, dvs regn och rusk. Detta bekymrade dock inte Mio, som fixade 87 poäng i rallylydnad fortsättningsklass i Älmhult 2/9 tillsammans med sin matte Loreanne - duktigt!

Redan på fredagen den 1:e september hade Maikkis matte Kristina och jag åkt till Sonjas camping på Öland, där vi sammanstrålade med Hyltmarkarna som har Macke samt Gun med sina fyra hundar. Det var en riktigt vacker sensommardag och det smakade utmärkt med pizza och vin på verandan. Tur att jag hade fått tag i ett nytt tält för på lördagen hällregnade det däremot. Man fick till och med avbryta bedömningen i nästan en havltimme när det värsta skyfallet drog över. McIntosh (Macke) skötte sig prima men fick dessvärre se sig slagen av en nära släkting, Magnickas Edmar Af Cotte som har Lakkas July Red (Maggan) som mamma. Men detta var Mackes första reservcert så det var ju ändå fint. För syster Maikki gick det inte så bra - hon befanns vara för tunn i bröstkorgen. Medan den ganska trinda Honey gick hem desto bättre och blev 3:a i bästa tikklass, precis slagen av Maggan som i sin tur fick se sig slagen av egna dottern Magnickas Passion Do Cotto som blev BIM och tog sitt första cert. Kul att båda certen sålunda hamnade hos Lakkas 'barnbarn'.

Och inte regnade det mindre helgen därpå.... BLÖTT är bara förnamnet. När man kom fram till Bjuv (lördagen) respektive Eslöv (söndag) så var det mer 'disaster area' än hundutställning. I Bjuv var det dock 'bara' blött och ännu inte direkt lerigt. Dessutom höll regnet uppe större delan av förmiddagen. Här gjorde Stella ('Pinky') från vårens valpkull sin debut. Och detta skedde med stor glädje och energi. När det vankades köttbullar kunde Stella både springa och stå fint - en blivande utställningsstjärna! Maikki hamande mitt i, ungefär, av en 10 tikar stor öppen klass medan Ella (Lakkas Gala) blev sist bland fyra veterantikar.

Stella

Maikki

Ella

...men Ella skulle få upprättelse! Redan dagen därpå i Eslöv. Men först ut i leråkern var förstås hanhundarna. Macke vann bland fyra öppen klass-hanar men blev dessvärre i bästa haneklass slagen av en champion som inte hade hunnit bli svensk champion än. Så den hunden snöt certet mitt framför nosen på Macke. Men eftersom han redan var CIB (internationell utställningschampion) kommer Macke att få det internationella certifikatet (CACIB) vilket blir en fin investering i framtida titlar! Därefter var det flickornas tur. Mio blev fyra i öppen klass medan Zelda blev oplacerad. I championklass vann sedan Ella bland tre tikar... och då blev det ju hiskligt spännande i bästa tikklass - skulle Ella kunna hålla undan för alla de andra tikarna??? Och - ja - det kunde hon! Bästa tik med CACIB - hennes fjärde, och därmed kan hon nu titulera sig internationell utställningschampion eller som det heter på fint språk: Champion Internationale de Beautée. Tvåa i championklass samt trea i bästa tikklass blev Hollie, som ju redan är CIB och därför kan ta fajterna om CACIB med upphöjd ro... Sedan blev Ella BIM och därefter kunde Macke, Hollie, Ella och Zelda hösta in ett hederspris och titeln BIR uppfödargrupp. En alldeles prima dag alltså, även om sedan vägen genom gyttjan tillbaka med alla prylarna till bilen kändes väldigt lång igen.

Den 24:e september åkte Linnea och jag till Ballerup utanför Köpenhamn. Vi hade sen starttid, ingen trafik på vägen, fint väder, bekväm inomhusring… vad kunde gå fel? Allting förstås, när man redan hade haft så mycket tur! Och visst tog turen slut med besked – när "blankast päls vinner" visade sig vara domarens credo, så hade ju Lambo och Zelda inte mycket att hämta…

Men redan tisdagen därpå ljusnade det när Loreanne sms:ade och berättade att hon och Mio hade grejat ytterligare ett första pris i viltspår.

OKTOBER
Och riktigt ljust och festligt blev det förstås när jag fick ett nytt sms den 5:e oktober: trots regn och rusk hade Mio grejat det tredje 1:a priset i viltspår och därmed tagit en ny titel. Nu heter hon SEVCh RLD N Lakkas Mio. Detta är en riktigt duktig liten flicka! Med en duktig matte i snöret.

Den 14-15 oktober var det dags att bevista ytterligare en dansk hundutställning, denna gången i Hobro ända uppe på norra Jylland. Lyckligtvis har danska valpköpare en sommarstuga i vackra Ebeltoft strax utanför Århus, och den fick jag låna – superbra! Valpen passade jag på att klippa förstås samt ställa ut på lördagen. Lilla Luna (Lakkas Pacific Rose) skötte sig prima och fick hederspris trots att det var första gången hon var med på något sådant här och första gången hon hade ett utställningskoppel på sig! Lambo blev trea i sin klass med Ck men den verkliga höjdaren var sedan när Zelda vann öppen klass med Ck och därefter fick certet. Eftersom det var det tredje certet, blev hon dansk utställningschampion. Dagen därpå var det Maikkis tur att skina i ringen; hon vann öppen klass med Ck och strålande kritik men sedan blev det dessvärre inget cert – igen!

Zelda
Luna

Flera fina valpbilder har det kommit under hösten, här är några av dem – se och njut av dessa små godingar!

Peace Garden 5 mån 'Molly'

Pommes d'Amour 4 mån 'Dixie'

Peasgood Nonesuch 5mån 'Higgins'

Pitmaston Pineapple 4mån 'Zimon'

Den 21:e oktober deltog Stella i sin första inomhusutställning, nämligen på Q-poolen i Hässleholm. Dom var bara tre wheaten och hon vann inte men ett hederspris blev det och hon hade kolossalt roligt!

Stella

NOVEMBER
Så här i höstmörkret kändes det inte så lockande att åka till Herning långt-bort-på-Jyllan under allhelgonahelgen trots att jag hade anmält två hundar dit… så vi stannade helt enkelt hemma och tog det lugnt istället.


En, som hade lite mer energi (som vanligt), är Loreanne som åkte till Kristianstad brukshundklubb lördagen 4/11 med Mio. Där debuterade de i appellklass spår – och Mio slog till igen! Precis en månad efter att hon blivit viltspårchampion, klarade hon nu av ett personspår med tillhörande lydnadsmoment, och gjorde det så bra så att hon vann klassen med 217 poäng. Härmed blev hon förstås uppflyttad till lägre klass. Det ska bli spännande att följa henne nästa år

Mio vann appellklass i spår

Själv lyckades jag i alla fall släpa mig upp ur sänghalmen på söndagen, så att jag kunde åka till Växjö där jag hade nöjet att återse Pinova 'Siri' för första gången efter att hon flyttade hemifrån i somras. Nu var hon stora damen, drygt 6 månader, och anmäld till sitt livs första utställning. Tyvärr blev hon ensam deltagare i valpklass men hon skötte sig prima, och fick hederspris, BIR-rosetten och en utmärkt kritik.

Pinova 'Siri' blev så här fin när snälla Lotta i Alingsås hade klippt henne inför utställningen


Det har varit mycket regn och rusk denna höst men också en och annan riktigt fin solskensdag. Hundarna och jag har upptäckt ett fantastiskt strövområde 'Barnakälla' strax norr om Bromölla. Här finns flera bra motionsspår som går ömsom utmed Ivösjöns strand och ömsom djupt inne i den vackra lövskogen. Hundarna älskar att springa och hoppa i de nerfallna höstlöven.

Lambo och Honey på gröna motionsspåret i Barnakälla


Precis en vecka senare var det dags för Pink Lady 'Stella' som denna gången visades av sin fodervärd på Sydskånska kennelklubbens valputställning i Flyinge ridhus. Trångt var det men inte alls så kallt som jag hade blivit varnad för. Även Stella var ensam i sin åldersklass och fick liksom sin syster hederspris, BIR-rosett och en utmärkt kritik.

Karolina visar Pink Lady 'Stella' i Flyinge ridhus


Trots allt regn och all kyla, har Mio och hennes flitiga matte Loreanne kämpat på med spårträningen. Den 19:e november var det dags för den andra tävlingen i appellklass, och Mio fick ytterligare ett resultat långt över gränsen för uppflyttning. Denna gången fick hon 203,5 poäng och blev tvåa av 14 hundar trots att en hare kom skuttande och passerade spåret bara 10 meter framför Mios nos!

Helgen 25–26/11 blev det sannerligen ingen sovmorgon utan istället uppstigning redan klockan 5. Båda morgnarna! Men det var stora grejor på gång i Malmö. På lördagen var det nämligen dags för Svenska terrierklubbens domarkonferens, och wheaten skulle vara i fokus redan kl 8 på morgonen. De dokument om rasen: raskompendium och bildspel som jag och några andra jobbat hårt med under ett helt år, skulle äntligen presenteras för ett 50-tal terrierdomare. Och sedan skulle ju domarna även få se några goda representanter för rasen. I denna gruppen ingick två Lakkas-hundar, Hollie och Macke. De skötte sig prima och visade upp sina förtjänster på bästa sätt – att sedan vissa domare bara ville prata om pälskvalitet var ju lite trist men ganska väntat.

Demonstrationshundarna, foto: Lena Tamm

Dagen därpå var det dags för den stor terrierutställningen, som bara hålls vart tredje år – terrierderbyt! Först ut var de 9 valparna, varav tre Lakkas-tikar; Pinova (Siri, fint visad av matte Annette), Pink Lady (Stella) och Pommes d'Amour (Dixie). De placerade sig också i denna ordningen. Själv visade jag Dixie, som aldrig varit på utställning förr men skötte sig galant. I championklass hanhundar blev Marley (just det – vi hade 'dammat' av Lakkas Harling Hero!) trea av sju fina grabbar, medan Lambo blev oplacerad men med Ck. Båda fick mycket beröm för sina välutvecklade muskler; Marley fick smeknamnet 'Terminator' av domaren och Lambo befanns vara "in good working condition". Marleys syster Honey blev trea i championklass tikar medan Zelda blev oplacerad eftersom pälsen inte var i bästa skick just nu.

Siri, foto: Lotta Persson

Stella, foto: Lotta Persson

Dixie, foto: Lotta Persson

'Terminator', foto: Lotta Persson