Aktuellt 2018

JANUARI

jul och nyår förlöpte mycket behagligt med julpynt och julgran, god mat och dryck samt huset fullt av trevliga gäster vilket gladde både mig och hundarna. Precis efter nyår hörde Maikkis fodervärd av sig; nu är det dags – Maikki löper! Det blev två bilfärder till Klågerup där fästmannen väntade. Parningarna gick bra och vi firade med räksmörgåsar.

Men redan dagen efter den andra parningen, ringde Zeldas fodervärd: nu är det dags – Zelda löper! Hallå?! Hur kunde det ha blivit så här? Zelda skulle ju inte löpa förrän två månader efter Maikki. Men Zelda är tydligen ingen expert på att läsa almanackor så nu blev det till att tänka snabbt. Para eller inte para? Låter man bli att para Zelda, så är kanske inte Maiiki dräktig heller och då blir det inga valpar alls… Så det blev parning i alla fall. På hemmaplan den här gången eftersom det var Lambo som skulle stå för spermierna. Stor kärlek uppstod även om Honey tyckte att de unga tu var lite taskiga – är ingen intresserad av en trekant?

Den 28:e januari debuterade Molly (Lakkas Peace Garden) på utställning. Liksom sina fyra systrar skötte hon sig bra och fick fin kritik samt ett hederspris. Nu undrar man verkligen när de tre bröderna ska få ändan ur vagnen…?

Molly

FEBRUARI
Månadens första dag och teoretiskt sett skulle jag därmed påbörja mitt nya liv som pensionär. Men som professor blir man aldrig riktigt fri utan man förutsätts jobba på – obetalt – som professor emerita istället. Så den 1:a februari höll jag föredrag på en utbildningsdag för äppelodlare.

Till helgen åkte jag sedan till Stockholm för att vara med på en kurshelg hos SKK om att leda studiecirklar i uppfödarutbildning. Helgen därpå var det möte med SWTKs styrelse i Småland. Och helgen därpå var det dags för mig att avhålla en muckarskiva med 45 gäster för att fira pensioneringen – som redan hade gjort mig alldeles utmattad!

Tidigare i samma vecka hade vi fått bekräftat Maikkis dräktighet med ultraljud hos veterinären. Och strax efteråt bekräftades även Zeldas dräktighet på samma sätt. Så nu är det på riktigt. Lakkas väntar alltså TVÅ valpkullar i mitten på mars! Med 5 eller 6 valpar i varje kull om man ska tro på ultraljudet.

Den 24:e februari åkte både Linnea och jag på utställning i Hässleholm – visserligen en liten inofficiell tillställning för bara valpar och veteraner – men detta var den första utställningen för oss på flera månader. Marley och Honey debuterade i veteranklass och Marley vann igen – precis som alla de gånger de ställdes ut tillsammans i valpklass… Även Stella (Pink Lady) var med och blev tvåa i sin klass samt fick hederspris. Hon stod jättefint i ringen men det blev inte så många steg i trav på det hala golvet.

Marley och Honey

Stella

Dagen därpå åkte vi till Trelleborg där Kristina Jimvid hade samlat ihop valparna från Lambos första kull till en trevlig valpträff med tipspromenad och korvgrillning.

MARS
Ömsom snö och kallt - och rena hundar, och ömsom regn och rusk - och jättesmutsiga hundar. Jag vet ju vad båda hundarna och jag föredrar. Hellre lite mer kläder och färre hundbad!

Den 13/3 blev det spännande värre. Maikki hade redan börjat hässja en hel del kvällen innan, och strax efter midnatt kom de första antydningarna till krystvärkar. Därefter tog det drygt två timmar innan första valpen kom men i gengäld kom tvåan bara 10 minuter senare. Båda flickor, mellanbruna, lagom stora (280 resp 230 gram) och pigga. Sedan kom Christina (Maikkis fodervärd) för att få vara med om födseln av ytterligare tre flickor. Och sedan hände inte så mycket förrän en sjätte valp plötsligen ploppade ut vid 9-tiden. Även det en flicka. Och för första gången i kennelns historia, har vi alltså fått en kull med bara tikar! Typiskt nog fanns det mer hanvalpsköpare till den här kullen, men det ska säkert gå att hitta bra hem till alla dessa fina flickor ändå. Och om bara en vecka är det ju dags för Zelda att föda - hon får kanske bara pojkar!

Maikkis valpar

Den 22/3 var det dags igen – och min förmodan slog nästan in. För Zelda fick faktiskt 6 hanvalpar men dessutom två tikvalpar. Efter att ha hässjat hela onsdagen, så satte hon full fart strax efter midnatt. På bara drygt två timmar föddes alla 8 valparna! Tur att Ann-Louise (ägare till Zeldas mamma) var med och hjälpte till för det sprutade ju ut valpar.

Zelda med sina valpar

Ett par dagar senare ser allting bra ut men mammorna är verkligen mycket olika. Maikki är cool och tar allt med en klackspark. Hon umgås gärna med alla som råkar dyka upp i mitt hus. Under tiden ligger valparna snällt och äter, sover, äter, äter… vid 11 dagar väger de drygt 800 gram. Ser just nu snarare ut som bulldogsvalpar? Men det blir säkert fina wheaten-flickor så småningom. Zelda är däremot mammig till max, pysslar och står i. En riktig hönsmamma. Och det är kanske bra för de 8 små telningarna har bara sex spenar att turas om med. Tur att deras mamma ger järnet för att se till att alla får dia.

APRIL
Vårsäsongen har öppnat på Hotall Lakkas; prima mat och roomservice med frukost på sängen om så önskas, hälsosam utevistelse på nyklippt gräsmatta (ja minsann, gräsklipparen startade i år också!) samt stärkande promenader i omgivningarna, spa och skönhetsvård (behövs inte alls, anser hundarna), givande social samvaro (sno bara inte mina valpar!) och bekväma sängar med dagligen tvättade sängkläder.

Service, service, service är alltså mitt mantra just nu, medan jag snor hit och dit för att hålla fyra vuxna hundar och 14 valpar glada, mätta och någorlunda välvårdade. I slutet på månaden har Maikkis sex tikvalpar fått flytta ut i hobbyrummet där de har massor av lekyta (ca 15 kvadratmeter) med direkt utgång till en mycket uppskattad valphage på ytterligare 100 kvadratmeter.

Maikki med 5 veckor gamla valpar

Två Maikki-döttrar

Maikkis valpar gillar sin tunnel

Maikki-dotter med många leksaker

Under tiden har Zeldas åtta valpar fått flytta in i gästrummet, där de tog över inomhushagen som Maikkis valpar hade tidigare. Detta gjorde i sin tur att jag fick tillbaka mitt sovrum – yipee!!! Nu har jag gjort en utomhushage även till dessa valpar. Dock inte med direkt utgång, så det blir till att kånka valpar ut och in… service igen!

Zelda och 10 dagar gamla valpar

Två Zelda-valpar drygt 4 veckor

Trångt i Zeldas mjölkbar

Många besök av presumtiva valpköpare blir det också samt massor av kaffe. I år vill tydligen många ha en hanvalp, så fem av de sex pojkarna är redan tingade. På tiksidan är det lite trögare. Fyra flickor är tingade men det finns lika många kvar. En av dessa skulle vi helst vilja sätta ut hos en fodervärd.

MAJ
Detta skriver jag den 31:a maj… och hur sammanfattar man egentligen en sådan här månad? Valpar och solsken! Och valpköpare, veterinärbesök, köpekontrakt och registreringshandlingar, mer valpköpare, städa valphagar och svarta sopsäckar (fulla av valpbajs-tidningar), utfodring nästan dygnet runt, mer valpköpare osv.

Redan den 1: a maj var en stor dag, för då kom Q-kullens pappa Diesel (Extra’s Esquire) på besök med sina mattar Malin och Anita. Valparna var nu uppdelade i två stora hagar (100 respektive 30 kvadratmeter), i varsin ände av trädgården. Alla valpar besiktigades och beundrades, och Malin tog fina bilder av valparna uppställda på trimbordet. Q-kullen blev 7 veckor samma dag, och deras bilder ligger nu på hemsidan, under Valpkullar. Denna dag åkte dessutom mina övernattningsgäster från Norge hem, och sedan kom två andra valpköpargäng på besök. En typisk första maj, alltså ?

Maikki och Q-kullen 7 veckor

Fem Q-systrar 7 veckor

Zelda och R-kullen knappt 6 veckor

En ännu större dag var 5:e maj, för då hölls det valpdop för båda kullarna, med ett dussintal inbjudna gäster (i huvudsak andra uppfödare samt fodervärdarna till de två mamma-hundarna) som promenerade omkring i trädgården i strålande sol. Återigen besiktigades och beundrades alla valpar, och dessutom fick de några droppar champagne på huvudet. Resten drack gästerna upp! Och sedan kalasade vi på en klassisk vårmeny: varmrökt lax, nypotatis och grön sparris.

Q-valp döps

R-valp döps

R-valpar leker under valpdopet

Den 7:a maj åkte Q-kullen till veterinär för besiktning, vaccinering och för att få sitt microchip. Allt gick bra och valparna skötte sig prima – de är ju rätt vana att stå på bord! Som vanligt hjälpte Maikkis matte Kristina till – TACK! Allt blir lättare när man har assistans. Även Kristinas dotter Anna har hjälpt till mycket under den här perioden, och exempelvis gått långa promenader med de fyra vuxna hundarna. På kvällen kom sedan de blivande ägarna till Lexie (Lakkas Queen Alexandra ’brun’) som efter övernattning åkte tillbaka med sin valp till Stockholm. Och lite senare på 8-veckorsdagen kom min norska valpköpare och hämtade upp Lakkas Quinte ’rosa’ – tur att jag hade kommit ihåg att be veterinären avmaska mot rävbandmask – annars kunde det blivit problem med införseln till Norge. Två dagar senare åkte Doris (Lakkas Quebec Belle, ’blå’) och Majken (Lakkas Queen Caroline, ’guld’) till Sjöbo respektive Göteborg. De två kvarvarande systrarna protesterade mot denna plötsliga ensamhet och rymde till slut ur sin inhägnad. Så jag lät dem flytta in till R-kullen! Stor glädje – så härligt att få en ny, stor flock. Och de betydligt mindre R-valparna tyckte förstås att det var spännande med de större och lyckligtvis mycket snälla Q-flickorna. Samma dag deltog Hollie och Mio på en inofficiell utställning i Älmhult där Hollie blev BIS-veteran och Mio blev BIG-3.

Q-valparna åker till veterinären

Anna med Maikki, Lambo, Zelda och Honey

Hollie o Mio i Älmhult 2018

Detta följdes 11-13 maj av tre dagars utställningar i Roskilde men jag var förstås hemma med de kvarvarande 10 valparna. Istället åkte Linnea över med Marley (Lakkas Harling Hero), och dessutom kom även Macke (Lakkas McIntosh) dit. Det blev ’som vanligt’ reservcert och reserv-CACIB (som dock kommer att omvandlas till riktigt CACIB) till Macke samt placeringar i bästa haneklass för båda grabbarna utom på lördagen när Macke var för ullig och Marley inte deltog alls.

Den 15 maj kom Gun och hjälpte mig med klippning och fotografering av R-kullen. Dessa bilder ligger nu på hemsidan, under Valpkullar. Nästa dag var det sedan dags att besiktiga R-kullen samt att ordna med ombesiktningsintyg för de två Q-systrarna. Återigen tack Kristina och Åke för all er hjälp! Valparna fick för övrigt högsta betyg av veterinären för gott uppförande. Men ett veterinärbesök är ju en barnlek jämfört med klippningen dagen innan…

På norska nationaldagen (syttende maj!) åkte sedan Ruben (Lakkas Rubens, ’lila’) till Vinslöv där han nu bor tillsammans med sin mormor Ella (Lakkas Gala). Och nästa kväll kom Linnea för att äntligen få hämta upp sin Lakkas Rebella ’grön’. Som numera även går under tilltalsnamnet Krokodilen. Min fodertik i Q-kullen (Lakkas Queen Cox, ’orange’) hämtades dagen därpå, på pingstafton. Tuva, som hon nu kallas, kommer att bo i Jämshög, bara 20 minuter bort – så bekvämt med tanke på framtida klippningar och utställningar! Sista Q-systern, Lakkas Queenby’s Glory (’silver’ alias Fly) flyttade till Eskilstuna dagen därpå medan Lakkas Rosenhäger (’ljusblå’, Pablo) flyttade till Strömsnäsbruk.

Lakkas Queen Cox 7 veckor

Rebella 8v

Efter pingst blev det sedan dags att skicka iväg Lakkas Ribston (’svart’, Aston) till Ängelholm. Och så ett nytt besök för ombesiktningsintyg (som inte får vara äldre än 7 dagar vid valpleveransen) till de fyra sista valparna i R-kullen. Lakkas Roxbury’s Russet (’blå’, Axel) åkte därefter till Alvesta och Lakkas Red Baron (’gul’, Svante) till Kristianstad.

Lördagen 26:e maj kom något så ovanligt som en hundutställning – för mig!!! Kristina agerade nämligen valpvakt till de två sista, medan jag stuvande in Honey och Lambo samt tält och en massa annat i bilen. Det var Region Syd, där jag numera är sekreterare, som anordnade sin årliga inofficiella utställning. Denna gången var vi i Hanaskog, och domare var Marie Gadolin. Vädret var som vanligt perfekt, allting flöt på fint, och hundarna skötte sig utmärkt. Lambo blev till slut trea i bästa haneklass, och ännu bättre gick det för Linneas Marley som vann i sin första svenska start som veteran (dvs över 8 år). Stella (Lakkas Pink Lady) har varit på flera handlerkurser tillsammans med sin fodervärd och det har verkligen gjort nytta. Ägarna till Siri (Lakkas Pinova) fick också lite tips, och båda juniortjejerna fick hederspris. Honey blev sedan trea i championklass och fyra i bästa tikklass. Bäst gick det för Marley förstås, som avslutade dagen med att bli Best In Show!

BIS o BIM Hanaskog

Den 28:e maj åkte sedan ’Lilla röd’ dvs Lakkas Rubinola till Malmö, där hon kommer att kallas Nellie. Kändes lite trist att skicka iväg denna läckra tjej – man fäster sig dessutom vid de sista lite mer. Och allra sist åkte den snälla och tillgivna (obs Lambo-son!) Lakkas Riesenboiken (’grå’, Ludde) som bosätter sig i Svenljunga. Där får han sällskap av en annan, äldre wheaten (Viggo) som var med vid hämtningen och visade stor entusiasm för sin nya lillebror.

Och så var det bara efterarbetet kvar… plocka ihop alla valphagar ute och inne, kasta uttjänta valpleksaker, klippa gräset (som valparna gjort sitt bästa för att trampa ner), ställa undan alla skålar och andra valpprylar samt tvätta de fjorton små valphalsbanden … snyft!

Halsbanden

JUNI
Juni ser ut att bli en betydligt lugnare månad än maj… Går mest och pysslar lite med hus och trädgård. Samt klipper en och annan hund, som tre månader gamla Tuva (Lakkas Queen Cox).

Tuva (Lakkas Queen Cox)

En kväll for vi med Maikki och hennes husse och matte till Yngsjö och badade i havet. Otroligt varmt och skönt!

Bad i Åhus

En som inte ligger på latsidan är dock Loreanne som tävlat framgångsrikt i lydnad två gånger den här månaden. Mio har sålunda erhållit uppflyttningspoäng båda gångerna och tycks verkligen vara i form nu!

Lakkas Mio blev 2:a bland 25 deltagare i startklass lydnad

JULI
Sommaren fortsätter med full kraft – varmt och torrt är det, och man orkar inte göra så mycket mer än sitta i skuggan och pusta. En och annan hundpromenad blir det förstås ändå, och de som är med på FB (till exempel i den nystartade gruppen för ägare till Lakkas-hundar) har sett en del bilder där från våra små utflykter på trakten.

Årets första rejäla utställningsresa (med övernattning! På ’Ullared Paradise’!) gick till Tvååker, 6-7 juli. Där hade vi det mysigt tillsammans med Loreanne och all-fixaren Sune. Hos oss i ’Paradiset’ bodde även min doktorand Sonja från Namibia samt Stellas matte Karolina. Första dagen gick det prima på utställningen, med reserv-cert till Mutsu samt en 4:e placering till Lambo i bästa haneklass, samt reserv-cert också till Mio, cert samt en 2:a plats i bästa tikklass till Zelda och en 3:e plats i bästa tikklass till Hollie. Andra dagen var det inte vår domare så trots fina kritiker var det bara Lambo som lyckades ta en överbliven 4:e plats i bästa haneklass. För ett-åriga Stella (Lakkas Pink Lady) var det debut på svensk officiell utställning, mycket väl visad av matte Karolina.

Här får Zelda en championatsklippning utanför stugorna i Ullared Paradise

Zelda (Lakkas Nabella) blev svensk champion i Tvååker 6:e juli

I juli har det varit stora 'valp-klippar-månaden'. Hittills har jag klippt sex av vårens småttingar. Här kommer bilder på de små juvelerna: Tuva (L. Queen Cox), Svante (L. Red Baron), Ruben (L. Rubens), Aston (L. Ribston), Axel (L. Roxbury Russet) och Bella (L. Rebella). Dessutom har Lexie (L. Queen Alexandra) och Morris (L. Riesenboiken) blivit klippta av andra uppfödare på deras hemorter. Det ska verkligen bli spännande att få se hur alla dessa valpar utvecklar sig i framtiden.

Tuva

Svante

Rubens

Aston

Axel

Bella

Lexie

Morris

En liten paus i valpklippandet blev det dock under helgen 21-22 juli. Då åkte Linnea och jag till Svendborg på Fyn i Danmark tillsammans med Rebella, Marley och Maikki. Svendborg är en riktig pärla, en gammal handelsort som ligger vid havet på Fyns sydkust. Det blev härliga kvällar med goda vänner på stranden, och naturligtvis fick även hundarna följa med. Större delen av dagarna tillbringades däremot på idrottsplatsen, där hundutställningarna avhölls i en stekhet gryta! Rebella skötte sig mycket väl och vann bland tre småtikar (3-6 månader) båda dagarna. På lördagen stannade vi även kvar till finalerna, och fick glädjen att se Rebella på en tredje plats. Marley var ensam i sin veteranklass båda dagarna och blev BIM veteran respektive BIR veteran. Maikki befanns vara i lite väl högt hull och dessutom är ju inte pälsen i bästa kondition efter valpningen i våras, så det blev inga Ck tyvärr. Men vi kommer igen!

AUGUSTI

En mestadels lugn och varm augusti månad. Ovanligt svalt blev det faktiskt söndagen den 5:e augusti, och det kom sannerligen som på beställning. Just denna dag blev nämligen alla fem tikarna i P-kullen (Pacific Rose ’Luna’, Peace Garden ’Molly’, Pink Lady ’Stella’, Pinova ’Siri’ och Pommes d’Amour ’Dixie’) BPH-beskrivna i Örkelljunga. Ända från Jylland i Danmark respektive långt uppe i Dalarna hade ägarna kört från, bara för detta. Imponerande – TACK! Det var verkligen roligt att träffa alla ägarna och deras hundar igen och se hur valparna hade utvecklats under det gångna året. En riktig höjdardag för en uppfödare.

Luna

Molly

Stella

Siri

Dixie

Själv åkte jag sedan på konferens i Turkiet men mina hundar hade det bra eftersom min student Sonja bodde här i huset och tog hand om dem. Under min bortavaro var det ju utställning i Ronneby 11:e augusti. Dit åkte tre Lakkas-hundar. Bäst gick det för Hollie som blev BIR! Även unga Stella lyste som den stjärna hon är, och vann en klass med sex juniortikar samt fick Ck.

Väl hemma igen från Turkiet (där det också var väldigt varmt!), så var det dags att åka tillbaka till Örkelljunga. En tik i O-kullen (Orleans Reinette ’Ester’) gjorde nämligen BPH där, och klarade detta galant.

Ester

Söndagen därpå anordnade SWTK-Syd (var styrelse jag numera tillhör) en handlerkurs i Hässleholm under ledning av Linnea. Dit kom bland andra två av valparna i Lakkas R-kull (Ruben och Svante) samt Tuva ur Q-kullen. Mycket nyttig träning blev det. Snart nalkas ju utställningarna i Bjuv…

SEPTEMBER

Månaden inleddes med en tur till Öland – tanken var att både turista och ställa ut hundar. Tyvärr hade detta med svalka och regn gått lite väl långt nu så det blev en delvis ganska blöt tillställning! Just på utställningsdagen var det dock fint väder och vi fick en trevlig dag. Lambo lyckades bäst och blev tvåa i bästa haneklass. Macke gjorde också en fin insats och tog ytterligare ett reserv-Cert – dom börjar bli onödigt många nu… Tre tikar var också anmälda, varav två juniorer. Vann klassen gjorde Siri med syster Stella på andra plats. I öppen klass var Maikki med men gick inte hem diekt hos domaren. Slutligen hade vi även en hp-belönad uppfödarklass med Macke, Maikki, Siri och Lambo.

Uppfgrupp Öland

Efter ett par veckor av hektiskt hundklippande, var det dags för en dubbelutställning i Bjuv 8-9 september. Första dagen var Ruben ensam i pojkvapsklassen och imponerade stor med sina fina rörelser. Bland de fyra tikvalparna blev Tuva och Bellis tvåa och tea, alla med Hp.

Lakkas Rubens ’Ruben’

Lakkas Queen Cox ’Tuva’

Lakkas Rebella ’Bellis’

Lambo blev sedan trea i championklassen med Ck medan hans storebror Marley blev trea i bästa haneklass och bästa veteran – samt BIS veteran i eftermiddagens finaltävlingar.

Marley

Stella inledde sedan fint för tikarna och vann juniorklassen med Ck. I öppen klass blev Maikki tvåa och Mio trea. Maikki fick dessutom Ck och reserv-cert. Hollie blev tvåa i veteranklassen med Ck. En Hp-belönad uppfödargrupp hade vi också.

På söndagen kom ytterligare ett par av pojkvalparna. Bäst lyckades Axel som blev BIM-valp. Idag var även Svante med, fint visad av sin matte som är alldeles ny på detta med utställningar.

Lakkas Roxbury Russet ’Axel’ (t.v.) blev BIM-valp

Lakkas Red Baron ’Svante’

Lambo blev sist i championklassen medan Marley återigen blev trea i bästa haneklass. Men detta var tjejernas dag med Ck till Stella, Zelda och Hollie. Och Hollie hade verkligen flyt – först vann hon bästa tikklass och sedan blev hon BIR och därefter tog hon även BIS veteran i finaltävlingarna. En Hp-belönad uppfödargrupp hade vi också denna dag.

Lakkas Pink Lady’ ’Stella’ ser fram emot en köttbulle!

Lakkas Nabella ’Zelda’ vann championklassen

Lakkas Holiday ’Hollie’ (t.h.) blev BIR

Sista helgen i september anordnade SWTK ett välbesökt uppfödarmöte i Hässleholm. Programmet bjöd på två intressanta föredrag med inbjudna föredragshållare (BPH samt HD) samt en del smärre presentationer där undertecknad informerade om bland annat HD-index, mentalitet och en konstig ögonsjukdom.

Dagen efter vidtog INTE lugnet utan nu utökades istället hundflocken. Maikkis dotter Coxie (Tuva) som bott hos en fodervärd, lämnades nämligen tillbaka. Kul tyckte Lambo som lekte för fullt med nykomlingen. Njä, möjligen tolerabelt fnös Honey. Men sedan upptäckte man ett gemensamt intresse: gräva efter sork i Balsgårds äpleodlingar – yipee!

OKTOBER
Första helgen i oktober deltog Lambo, Honey, Coxie och Maikki tillsammans med mattar och husse i en träningshelg i Hagbyholm, starx söder om Kalmar. På lördagen sken solen och vi fick en fantastiskt fin höstdag. På programmet stod nosework, spår och uppletande av föremål. Gissa om hundarna var trötta på kvällen! Söndagen inleddes i regn, men vår rallylydnadsinstruktör kunde trolla fram en jättestor träningshall så det gick fint även med denna träningen. En panghelg. Och lilla Coxie skötte sig utmärkt på alla vis.


Samma helg var det årets största terrierutställning i USA, nämligen Montgomery-klustret (med fyra utställningar i rad). Framgångsrikast av alla wheaten blev faktiskt en juniorpojke, Keepsake’s Raise Your Glass. Han tog alla hanhundscerten och dessutom blev han BIR både i Hatboro och på själva Montgomery – medan kullsystern tog hand om tikcerten samt blev BIM! När jag kollade härstamningen upptäckte jag att hans farmor är den franskfödda Soft Dog City Inaia Stella, som i sin tur har svenska föräldrar: Extra’s Dundee (vars pappa är Lakkas Astakan Extra Prima) och Lakkas Idunn! Vi får sola oss i glansen…

Den 14:e oktober var Rosa (Lakkas Maglemer) ute på viltspår i Danmark. Denna gången var spåret 1000 m långt, och det hade legat i 40 timmar innan hon fick ta sig an jobbet! Och det jobbet klarade hon fint och kan därmed titulera sig dansk elitviltspårchampion! Som vanligt var det matte Janne Iwers, som höll i spårlinan – vilket bra jobb hon har gjort med lilla Rosa!

Rosa (Lakkas Maglemer) och matte Janne efter ett mycket lyckat viltspår

Efer några dagar i trädgården (fick släpa ut trädgårdsmöblerna igen!) med osannolik sensommarvärme, bar det av till Tånga Hed och terrierklubbens utställning 20/10 i den fina Tångahallen. Roligast var att få träffa Morris (L. Riesenboiken). Han blev å andra sidan kolossalt glad över att få träffa sin pappa Lambo! Det såg verkligen ut som om han kände igen pappa som han inte hade träffat på fem månader. Sonen gjorde väldigt väl ifrån sig i sin utställningsdebut, skickligt visad av vår inlånade handler Johanna Armå. Hans belöning blev en fin BIM-rosett medan Coxie fick nöja sig med att bli tvåa bland tikvalparna men förstås även hon med hederspris. För våra vuxna Lakkas-hundar, Maikki, Siri och Lambo gick det däremot inget vidare.

Morris (Lakkas Riesenboiken) t.v. blev BIM-valp på utställningen i Tångahallen

Sista helgen av oktober höll wheatenklubbens styrelse ett arbetsmöte på Spånhults herrgård strax söder on Jönköping. Från brittsommarvärmen i mitten av oktober i Skåne, hamnade vi plötsligen i ett vinterlandskap! Väldigt uppskattat dock av Coxie som nu fick se – och leka i – snö för första gången!

NOVEMBER
Men redan den 2:e november fick i alla fall Maikki revansch och det med besked! I Växjö blev hon tvåa bästa tik, och tog sitt andra cert! Verkligen en fin prestation med den konkurrensen. Även Coxie revanscherade sig och blev BIR-valp samt utplockad i första gallringen i valparnas finalring senare på eftermiddagen. Här i Växjö dök även Axel (L. Roxbury Russet) upp och imponerade verkligen i fråga om konstruktion, rörelser och attityd på domaren som dock inte var så glad i hans fina Lambo-päls… så han fick nöja sig med BIM-rosetten. Systrarna Stella (L. Pink Lady) och Siri (L. Pinova) var också med och fick excellent men hade förstås även de ’fel’ päls för dagen.

Axel (Lakkas Roxbury Russet) blev BIM-valp i Växjö

Coxie ’hit-med-köttbullen’ blev BIR-valp i Växjö

Stella (Lakkas Pink Lady) fick excellent i juniorklass i Växjö

Siri (Lakkas Pinova) fick excellent i unghundsklass i Växjö

Maikki äter köttbullar medan jag nästan får en hjärtinfarkt när domaren placerar bästa tikklass – men det gick vägen – CERT!

Den 23:e november åkte Christina och jag till Billund på Jylland. Med i bilen hade vi Maikki och hennes dotter Coxie. Under tiden fick Lambo och Honey bo hos Christinas man Åke i Bromölla – finfint arrangemang! Vi bodde på ett utmärkt hotell i Vejle och kunde njuta av stadsliv med shopping och restaurangmat som omväxling. Utställningar både på lördag och söndag. Bäst gick det på lördagen när Coxie blev BIR-valp och Maikki blev 2:a i öppen klass med Ck.

DECEMBER
Första advent anordnade wheaten terrierklubben en välbesökt adventspromenad i Skrylleskogen. Drygt 25 hundar och ännu fler människor var med och gjorde detta till en härlig dag. Bland deltagarna fanns Doris (Lakkas Quebec Belle) som fick träffa både mamma Maikki och syster Coxie för första gången efter att hon lämnade Bromölla som 8-veckors valp!

Två systrar bekantar sig med ”vildsvinen" i Skrylle

Det går förstås fint att promenera även i Bromöllatrakten. Vi har utnyttjat de trevliga vandringslederna i strövområdet vid Barnakälla station längs den nerlagda järnvägen som förr fraktade timmer från Ryssberget ut till hamnen i Sölvesborg. Ibland har vi sällskap av andra hundar, som exempelvis Lambos son Svante (Lakkas Red Baron).

Svante, Honey och Lambo vinterbadar!

Lambo hade ett mycket uppskattat dambesök i början av månaden, så det kommer förhoppningsvis att bli nya Lambovalpar om ett par månader. Dessutom har det visat sig (ultraljud) att Lambos syster Lexie (Ch. Lakkas Liberty) är dräktig och beräknas valpa i januari hos sin ägare, kennel Dixie Diamond’s i Staffanstorp. Nu väntar vi bara på att Maikki också ska börja löpa så att även hon kan få en valpkull till våren.