Aktuellt 2019

JANUARI

Efter en god jul med mycket mat och långa promenader, kom nyår vilket vi klarade bra trots allt smällande. Maikki började löpa precis i början av året och nu är det full planering för hennes träff med den utsedde fästmannen. Förhoppningsvis blir det sedan valpar i mitten av mars för leverans någon vecka in i maj.

Den 3:e januari åkte Christina och jag till Göteborg och den stora hundmässan My Dog. Efter gigantiska räkmackor och en flaska vin samt en god natts sömn på hotellet, hade vi det ansvarsfulla uppdraget att stå i rasklubbens monter under förmiddagen. Som ’klapp’-hundar hade vi tagit med Honey och Maikki. De skötte sig prima förstås och gjorde god nytta som goodwill-ambassadörer för rasen. En annan Lakkas-hund, som också skötte sig fint denna dag, var ungtiken Siri (Lakkas Pinova). Hon var nämligen anmäld till utställningen samma dag. Hon fick Ck och fortsatte sedan med att bli trea i bästa tikklass och fick sitt första cert! GRATTIS till matte Anette (handler) och husse Roger (fotograf).

Siri (Lakkas Pinova) tog årets första Cert tillsammans med matte Anette

FEBRUARI

I mitten av månaden bar det iväg till veterinären för att ultraljuda Maikkis mage. Hon hade ju förhoppningsvis en valpkull på gång efter sina träffar med den stilige Hamish. Men tyvärr var det alldeles tomt. Så nu får vi vänta tills Zelda börjar löpa i april-maj.

Andra har haft mer tur; den 13:e januari blev Lakkas Liberty (Lexie) mamma till en valpkull hos sina ägare i Staffanstorp (Dixie Diamond’s), och den 4:e februari blev Lambo pappa till en kull hos Softy Österlen. Eventuellt finns det en tikvalp kvar i vardera kullen att tinga. Mer info på valpförmedlingen på rasklubbens hemsida.

Snart är det dags för valputställning i Hässleholm, vilket innebär mycket hundfriserande. Syskonen Axel (Lakkas Roxbury Russet) och Bellis (Lakkas Rebella) blev ju riktigt fina.

Axel

Bellis

Sista helgen i februari höll SKK-länsklubben en valp- och veteranutställning i Hässleholm. Axel, Ruben, Rebella och Coxie imponerade stort på domaren och fick hederspris allihop. BIR blev Axel och BIM Rebella. Tillsammans med Ruben tävlade de även i syskonklass och blev trea i finalringen – väldigt stilig insats! Med på utställningen var också Hollie, som förstås blev BIR-veteran.

Lakkas Roxbury Russet (Axel) blev BIR valp i Hässleholm

Syskongrupp

MARS

Första helgen i mars åkte jag till Birkerød, strax norr om Köpenhamn. Detta var en ny utställningsplats för Danska terrierklubben. På lördagen fick Ruben Ck och sitt första juniorcert. Dessutom fick han reservCert i kampen med de äldre hanhundarna. Coxie fick excellent och vann faktiskt band fyra juniortikar men tyvärr blev det inget Ck – varken till henne eller till några av de äldre tikarna i öppen klass så alltså inget Cert alls. Lite trist.

Rubens

Coxie

På kvällen blev det däremot FEST! Susanne och Jonas Petersén bjöd nämligen in till dopfest i Staffanstorp för sina snart leveransklara valpar. Mamma till dessa var Lakkas Liberty ’Lexie’ så det var roligt att få beskåda dessa små dyrgripar. Verkligen fina och trevliga allihop. På söndagen var det utställning igen men den domaren hade tydligen vaknat på fel sida!

Lördagen den 16:e mars deltog Linnea med Rebella på en inofficiell utställning i Ahla. Det blev storslam med BIR, BIG och BIS-junior!

Lakkas Rebella (Bellis) blev BIS junior i Ahla

Den 26:e mars var en högtidsdag – det var nämligen dags att beskåda Lambos valpar som fötts sju veckor tidigare hos Softy Österlen i Baskemölla. Så fina godingar! Vi hade en jättetrevlig eftermiddag med frisering och fotografering av alla de sex härliga valparna. Det ska bli spännande att följa dem i framtiden.

På lördagen var det sedan dags att åka till Malmö där den internationella utställningen dragit inte mindre än 43 anmälningar. Av Lakkas-hundarna var det främst det yngre gänget som lyckades bäst; Ruben (Lakkas Roxbury Russet) var 1:a i juniorklass hanhundar och fick därmed CK i sin officiella debut! På tiksidan toppade Coxie (Lakkas Queen Cox) med Bellis (Lakkas Rebella) på andra plats – dess två var de enda som fick CK bland de fem juniortikarna. Även Axels och Bellis mamma, Zelda (Lakkas Nabella) fick CK när hon blev 3:a i championklass. Övriga Lakkas-hundar, Hollie, Mio, Stella och Siri, befanns inte ha tillräckligt bra pälsar! Vi vann även i uppfödarklass med Ruben, Bellis, Zelda och Hollie, och fick Hp.

Ruben (Lakkas Roxbury Russet)

Coxie (Lakkas Queen Cox)

Bellis (Lakkas Rebella)

Zelda (Lakkas Nabella)

Lakkas Holiday

Lakkas Mio

Lakkas Pink Lady

Lakkas Pinova

Kennel Lakkas vann uppfödarklassen i Malmö med Axel, Rebella, Zelda och Hollie
Foto Lotta Persson

APRIL
Redan första helgen i april var det dags igen. Christina och jag drog till Danmark med tre nybadade hundar; Ruben, Coxie och Maikki. Det var en dubbelutställning i Billund på Jylland. Hotell och stadsvistelse i närbelägna Vejle. Kul med lite omväxling ibland – och visst var det häftigt att kunna sitta ute och äta på kvällen i det varma sköna vädret. Ruben fick excellent första dagen men slog till med Ck samt både juniorCert och ’vanligt’ Cert på söndagen samt dessutom BIM. Coxie var inte sämre; hon vann juniorklassen för tikar båda dagarna och fick båda juniorcerten. Dessutom blev hon 4:a respektive 3:a i bästa tikklass. Som grädde på moset blev både Ruben och Coxie Danska Terrieklubbs-juniorchampion! Maikki fick excellent båda dagarna men tyckte att golvet var för halkigt!

Både Ruben och Coxie blev Danska Terrieklubbs-juniorchampion!

Lakkas Rubens (t.v.) blev BIM i Billund

På söndagen deltog dessutom Mio och Loreanne i en brukstävling, nämligen lägre klass i spår i Osby. Mio klarade spåret galant och blev godkänd.

På tisdag-torsdag i påföljande vecka var det istället Lambo som stod i centrum. Han fick nämligen dambesök från Kungälv. Och det uppskattade såväl han som den tillresta tiken – man kan verkligen säga att dom fann varandra! Så nu hoppas vi på valpar om två månader.

Varje torsdag kväll hela våren har jag varit handledare för en studiecirkel i hunduppfödning på Nordskånska Kennelklubben i Hässleholm. Både roligt och givande; man lär sig mycket när man träffas så här över rasgränserna. Uppdragen som sekreterare i både rasklubben, SWTK, och den regionala under-klubben SWTK-SYD, tar också mycket tid. Så det var ganska skönt att det var desto lugnare på utställningsfronten under april. Det blev till och med lite tid över för trädgårdsarbete och solande.

MAJ
Första söndagen i maj anordnade SWTK-Syd sin sedvanliga wheatenpromenad på Kjugekull, bara 10 minuters bilfärd från Bromölla. En härlig vårdag, och inte mindre än 23 wheaten varav 7 Lakkas-hundar, hade mött upp. Efter promenaden blev det lite prova-på i rallylydnad samt korvgrillning.

Därefter bar det av till Danmark. En långhelg på utställningsområdet i Roskilde 10-12 maj visade sig bli mer framgångsrik än något vi tidigare upplevt! Linnea och jag hade bara med oss två hundar, nämligen juniortiken Rebella och öppen-klasstiken Maikki. Dessutom kom Maikkis bror Macke med sina ägare och var med på lördagen och söndagen. Redan på fredagen började det prima, när Rebella blev BIM och tog juniorcert, danskt cert och nordiskt cert! Det blev skumpa på kvällen i den fina stugan vi hyrde tillsammans med Linneas kompis och kollega och eminenta hundfotograf Julia. På lördagen fortsatte det ännu bättre, när Macke blev BIR och Maikki BIM, båda med cert och Cacib. Rebella tog dessutom sitt andra juniorcert. Och sedan blev det en tredje succé-dag på söndagen: Macke blev tvåa i bästa haneklass och tog ytterligare ett cert samt ett reserv-Cacib (som kommer att omvandlas till Cacib). Rebella blev tvåa bland tikarna och tog sitt tredje juniorcert (och blev därmed Dansk juniorchampion) och sitta andra danska cert. På lördagseftermiddag var jag dessutom inbjuden på valpdop hemma hos Peter och Anita (kennel Tejarpsdalens) i Klågerup för att beundra deras fem valpar samt äta en god middag. Med ett så här rikt ’hundliv’ är det tur att man har hunnit bli pensionär för hur skulle man annars hinna med allt?!

Lakkas McIntosh ’Macke’

Lakkas Maikki

Lakkas Rebella ’Bellis’

Helgen därefter var det utställningar på hemmaplan. Först ut var Hörby, där det gick alldeles kolossalt bra. Maikkis utställningskarriär fortsatte med nya framgångar; visad av Linnea blev hon bästa tik och tog sitt tredje svenska certifikat – därmed fick kennel Lakkas sin 60:e utställningschampion! Brorsan Mutsu visades för första gången av Linnea och det gick nästan lika bra – cert även till honom samt en andra plats bland alla hanhundarna. Maikki klämde sedan till med ett BIR - hennes första någonsin! Av övriga Lakkas–hundar var Coxie faktiskt bäst med en 4:e plats i bästa tikklass. Dessutom blev hon BIR-junior samt 2:a bland 12 andra hundar i den speciella juniorfinalen. Vi hade dessutom en uppfödargrupp, som även den tog en 2:a plats i finalringen bland 8 andra uppfödargrupper.

Maikki (t.h.) blev BIR i Hörby

Mutsu tog cert

Lakkas Queen Cox blev BIS-2 junior

Kennel Lakkas uppfödargrupp blev BIS-2

Men ni känner väl till det gamla talesättet – upp som en sol och ner som en pannkaka. För vår del ramlade pannkakan ner dagen därpå i Hässleholm. Den dagens domare tyckte nämligen precis tvärtemot lördagens domare i nästan alla avseenden. Men solen tittade fram så småningom och en nyfriterad langos med räkor är ju aldrig fel…

I den påföljande veckan hade Lambo lite rajtan tajtan med Guns Dolly, så vi hoppas på valpar i slutet av juli.

Sista helgen i månaden var det dags att dra till Danmark igen. Denna helgen hade Danska terrierklubben en dubbelutställning i Hårlev strax söder om Köpenhamn. Linnea och jag hade ’semester’ och tog bara med oss de två syskonen Ruben och Rebella. Trots att de fortfarande är juniorer, gick det väldigt bra. Ruben tog cert båda dagarna och blev till och med BIM på söndagen. Rebella inledde visserligen med bara ett reservCert men blev ändå bästa junior på lördagen, och sedan slog hon till rejält med cert och BIR på söndagen. Vad gjorde det då att vädret var tämligen ruggigt och vinnarbilden fick tas i vårt utställningstält?!

Ruben och Bellis blev BIM och BIR

JUNI

På nationaldagen, 6:e juni, var vi några wheaten-uppfödare som träffades hos en kollega, House Of Softy i Vellinge, för att beskåda deras senaste valpkull. Detta är en trevlig tradition bland flera av de skånska uppfödarna – man lär sig mycket av att titta på varandras valpkullar och utvärdera avelsresultaten. Dessutom är det ju väldigt trevligt! Samma dag föddes en valpkull hemma hos min valpköpare Emma Nilsson, vars Melba fick fem fina valpar varav en del fortfarande osålda.

Den 8:e juni körde jag tidigt i ottan hela vägen ner till Nykøbing på den danska ön Falster (strax söder om Själland), där dansk kennelklubb hade anordnat en nationell hundutställning. Ovanligt kallt och blåsigt men vi hade en stor fin hall att vara i – prima! Den enda utställda Lakkas-hunden var Coxie, som tog väl vara på chansen och fick sitt första Cert. Dessutom fick hon sitt tredje DKK juniorcert och blev därmed DKK juniorchampion. Hemresan gick så lätt!

Den 11:e juni var Loreanne och jag ute i skogen och viltspårade med våra hundar, när jag fick ett trevligt telefonmeddelande: Lambo blev just då pappa till en kull med sju valpar hos kennel Coredogs i Kärna strax norr om Göteborg.

En dryg vecka senare startade romansen mellan Zelda och Fergus, de tilltänkta föräldrarna till vår egen nya valpkull här hos Lakkas. Efter tre inledande träffar (Zelda är lite svårflirtad!) så blev det äntligen en parning så nu håller vi tummarna!

Midsommarhelgen kan man förvisso fira väldigt traditionellt hemma i Sverige med matjessill, nypotatis, gräslök, gräddfil och snaps och allt det där. Men ibland kan man kanske fira någon annanstans? Så tänkte Linnea och jag, och drog till Vejen på södra Jylland för en tre-dagars hundutställning! Och det visade sig ju vara ett lyckosamt val. Honey, som fått följa med mest för att det verkade enklare än att få tag i en hundpassare, slog till med BIR första dagen! Dessutom tog hon tre veteran-cert under helgen och blev därmed dansk veteranchampion. Axel, som var utomlands för första gången, blev BIM på både fredagen och söndagen, samt tvåa i bästa haneklass på lördagen. Dessutom fick han ihop två danska cert, ett nordiskt cert och ett CACIB samt ett danskt juniorcert. Allra ’värst’ var dock Beliis, som ställdes ut bara på lördag och söndag eftersom hon ’bara’ jagade CACIB. Och det gick ju vägen; BIR båda dagarna med två CACIB samt förstås två danska cert av bara farten. På fredag och lördag deltog även Siri, som fick rCert båda dagarna. Och hur gick det då att klara sig utan svensk midsommarmat? Åja, de hade prima mat på Scandic i Kolding, samt goda midsommardrycker som gin-och-tonic, aperol-cava och Irish coffea. Det gick ingen nöd på oss, mer än möjligen under en kort stund på morgonen…

Bellis (th) BIR i Vejen

Helgen därpå bar det istället av norrut, till Borås. Där hade vi hittat ett fantastiskt boende på Ollestad gård. Andra natten kom ytterligare 6 wheatenägare dit, så det blev en kolossalt trevlig kväll med mycket hundprat samt en hel del god mat och dryck. Bäst av våra hundar var ’som vanligt’ Bellis, som tog rCert båda dagarna, samt 4:e bästa tik på lördagen och BIS-unghund på söndagen som var en rasspecial med 46 deltagande hundar. Axel var bara med på lördagen och även han fick rCert och blev 4:a i bhkl. Kul att även deras bror Morris var med och skötte sig riktigt fint med exc och en 2:a placering efter brorsan. På lördagen blev dessutom Macke 3:a med Ck i ökl, Coxie 1:a med Ck i juniorklass och Siri 2:a med Ck i ökl.

Bellis BIR unghund

JULI

Den första utställningen i juli blev Tvååker, där det var både varmt och trivsamt! Axel tog ett cert och ett reserv-cert medan Stella tog ett reserv-cert. Natten mellan utställningsdagarna bodde vi över hos Linnea där det sannerligen inte saknades kalla drycker av bästa sort: prosecco och aperol!

Helgen därpå åkte vi till Svendborg. Vi hade fått plats på ett mysigt bed-and-breakfast, och själva utställningen var lika mysig som vanligt. Macke inledde i stor stil med att ta sitt tredje danska cert och blev därmed dansk utställningschampion – den 61:a championhunden med prefixet Lakkas! Tikarna Stella, Mio och Coxie fick alla Ck, och de två förstnämnda blev dessutom 2:a och 4:a i bästa tikklass. Stella klarade sig ännu bättre på lördagen när Karolina visade henne till en BIR-placering samt sitt första cert. Vår nyblivna champion Macke blev BIM, och Coxie blev 3:a i btkl. På söndagen var det dags för Mio, som tog certet och blev 2:a i bästa tikklass med Stella på 4:e plats. Macke blev 3:a i bhkl.

Mio

Stella

Härlig fiskmiddag i hamnen i Svendborg

Men allting har inte handlat om utställningar. Många fina valpar har vi också beskådat i sommar! Först var det Melbas valpar i Vellinge, där systrarna Emma och Anna Nilsson hade sin första kull. Sedan bar det av till Kärna norr om Göteborg där Beatrice Örtberg, kennel Coredogs, hade en kull med Lambo som pappa. Och alldeles i slutet av månaden föddes ytterligare en Lambokull, denna gång i Färlöv hos Gun Werlemark, kennel Allaflox. Vi önskar alla dessa små godingar lycka till i framtiden.

Viltspår är en annan trevlig aktivitet, som Loreanne, Christina och jag har ägnat oss åt tillsammans med våra hundar nu i sommar. Det har varit många härliga dagar i skogen, med rådjursklövar, kaffe, frallor, spårlinor och glada hundar.

AUGUSTI

Första lördagen i augusti åkte Karolina och jag på en endagsutflykt till Varde på södra Jylland. En rejäl resa alltså. Det lönade sig fint för Lambo som blev bästa hane och fick ett nordiskt cert. Tyvärr tyckte domaren dock inte så mycket om Stellas päls eftersom den inte ’draperade’ sig tillräckligt väl runt kroppen. Jaja, domarna är olika…

BIR o BIM Varde

Följande lördag åkte vi till Ronneby, där Mutsu tog sitt tredje svenska cert och därmed blev Kennel Lakkas 62:a utställningschampion. Även på tiksidan gick det bra när Bellis tog sitt första svenska cert och blev 2:a i bästa tikklass. Lambos son Helix (Softy Österlen I Am Keen On Kaspian) gjorde dessutom oss alla väldigt stolta när han blev BIS-2 valp! Inte illa för en valp som just fyllt 6 månader och var på sin andra utställnings någonsin…När vi sedan packat ihop allting, så åkte vi INTE hem. Utan istället bar det av norrut för Linnea och mig. Övernattning i en stuga i Motala, och sedan tidig färd på söndagsmorgonen till Askersund. Här blev Bellis BIR och Ruben BIM, båda två med cert förstås. Detta innebär att Lakkas-hundarna nu har tagit sammanlagt 25 nationella certifikat i år, på 29 utställningsdagar. Måste vara vårt bästa år hittills…!

Ruben (tv) blev BIM och Rebella (th) blev BIR i Askersund

Att våra hundar inte bara är vackra utan dessutom kloka och duktiga visade systrarna Mio och Maglemer (som båda är viltspårschampion) samma dag som deras brorsa Mutsu blev utställningschampion i Ronneby. Mio tävlade lydnad i Markaryd och blev 2:a i startklass med uppflyttningsresultat. Och Maglemer (’Rosa’) vann 1000-metersklassen i kaninsläpsspår i Danmark.

Mio

Rosa

Sista utställningen på ett bra tag var det för Bellis i Norrköping den 18:e augusti. Ytterligare ett cert samt en andra placering i bästa tikklass! Vi är så stolta över denna lilla stjärna. Även Macke var i elden men fick tyvärr inte ens ett CK trots att han nu ställdes ut i championklass för första gången.

Den 19:e augusti blev det äntligen valpar igen hos kennel Lakkas! Efter viss dramatik (kejsarsnitt) finns det sex fina godingar; tre hanvalpar och tre tikvalpar. De stolta föräldrarna heter Fergus (Extra’s High Five) och Zelda (Lakkas Nabella). Valparna växer och mår bra allihop, och Zelda är en mycket engagerad mor precis som med sin förra kull.

SEPTEMBER

Första helgen i september åkte Stella till Öland där hon tyvärr fick nöja sig med en fjärde plats i öppen klass. Vi tycker att hon numera har en riktigt fin päls men domarna håller inte alltid med… Andra helgen i september var det sedan en dubbelutställning hos terrierklubben i Bjuv. Första dagen deltog Lambo (trea i championklass), systrarna Siri (trea i öppen klass) och Stella (fyra i öppen klass) samt Honey (tvåa i veteranklass samt trea i bästa tikklass). Följande dag var det bara Coxie, som var med och det gick ju sådär med en tredje (= sista) plats i unghundsklass…. Sedan var det dags för den stora och blåsiga utställningen i Eslöv 21:a september. Dit hade bara Stella anmälts men hon skötte sig desto bättre och vann sin klass samt fick ett reservcert och slutade som trea i bästa tikklass. Dagen därpå åkte jag själv till Ballerup i Danmark med Coxie, som blev tvåa med CK i unghundsklass.

Den allra mesta tiden i september har dock inte spenderats på utställningar utan istället med de sex valparna i S-kullen. De har utvecklats väldigt väl, utan minsta problem med magar eller något annat. Verkligen skönt när allt går på räls… En strid ström av såväl nya valpköpare som äldre wheaten-vänner har passerat, och hjälpt till med den viktiga uppgiften att socialisera småttingarna! Dagen innan de fyllde sex veckor togs en uppsättning bilder – inte så lätt att stå på trimbord men vi gjorde vårt bästa!

grön hane

lila hane

blå hane

rosa tik

orange tik

gul tik

OKTOBER
Lördagen den 5:e oktober var det dags för säsongens andra BPH med medverkan av Lakkas-hundar. Inte mindre än 6 unghundar från R-kullen samt en ur Q-kullen kom sålunda till Örkelljunga för att leka med konstiga prylar och låta sig skrämmas av uppdykande gubbar och skrammelmaskiner samt läskiga underlag och ljudliga skott. Alla hundarna visade sig vara synnerligen sociala och vänskapliga samt lekfulla – inte bara med den egna leksaken utan även med arrangörens konstiga gummiprylar. Sedan varierade det lite i förmågan att hämta sig efter de olika skrämselmomenten men på hela taget gick det bra och jag är mycket stolt över dem allihop.

Rebella

Red Baron

Riesenboiken

Roxbury's Russet

Rubens

Ribston

Dagen därpå höll vi valpdop här i Bromölla. Alla sex valparna inspekterades noga av ett gäng andra uppfödare och fick sedan sina namn samt en skvätt champagne på hjässan. Och knappt en vecka senare bar det iväg till veterinären för besiktning, vaccinering och chippning. Förutom viss brist på testiklar (hoppas de snart kommer ner!) hos hanvalparna, gick allting fint. Allihop klarade av bilåkandet riktigt bra.

Under vecka 42 (14-18 oktober) åkte samtliga iväg till sina nya hem. Förutom Signe Tillisch (Towa) som flyttade hela vägen till Kiruna efter visst initialt strul med flygavgångarna, så hamnar allihop här ner i södra Sverige: Santana (Charlie) i Harplinge, Swee’Tango (Faxe) och Sävstaholm (Oscar) i Trelleborg, Scarlett O’Hara (Elsa) i Dalby och Sukkertop i Malmö. Ska bli kul att kunna hålla nära kontakt.

Första valplediga helgen firade (?) jag med att åka på styrelsemöte i Gränna med resten av SWTKs styrelse och regionrepresentanter. Riktigt skönt att bara ha ansvar för två vuxna hundar (Honey och Lambo) som omväxling.

NOVEMBER

Första helgen åkte vi till Växjö, där både Morris (Lakkas Riesenboiken) och Coxie (Lakkas Queen Cox) vann sina klasser och fick Ck. Dagen till ära inskaffades en gigantisk rosett till Coxie – hon blev mycket imponerad! Tyvärr gick det inte lika bra när vi sedan åkte till Billund på Jylland 23–24 november där Stella (Lakkas Pink Lady) och Coxie prövade lyckan. Coxie vann visserligen sin klass båda dagarna men fick inget Ck, medan Stella i alla fall fick ett Ck men inget cert. Tur att Karolina och jag hade roligt i alla fall! Även hundarna uppskattade det fina hotellet i Vejle där vi bodde; tänk att det kan vara så kul med curling på TV sa Coxie!

I övrigt kan man bara konstatera att det blev en väldigt regnig höst men också många fina promenader i skogen. Viltspårandet återupptogs, och Lambo gjorde bättre ifrån sig än på länge.

DECEMBER

Rasklubbens första nordiska uppfödarmöte gick av stapeln i Stockholm 30 november–1 december. Det blev massor av jobb för mig med att förbereda och administrera detta evenemang med 45 deltagare från sju olika länder. Härligt att det blev så lyckat och intressant. Mycket av kontaktskapandet skedde som vanligt i hotellbaren ??. De olika föredragen ligger nu på rasklubbens hemsida. Gå gärna in där och läs!

Det sedvanliga julbordet på Bäckaskogs slott avåts den 7:e december, tillsammans med flera av dem som hjälpt till med hundarna under året som gått. Och redan dagen därpå var det dags att försöka ’gå av sig’ en del av de extra-kilon som middagen inneburit. Då anordnade nämligen rasklubben en hundpromenad i Skrylleområdet strax utanför Lund. Totalt 25 wheaten deltog varav 8 var uppfödda hos Lakkas – jättekul med så god uppslutning. Tipspromenaden vanns av Sylvia, givetvis assisterad av duktiga Mutsu som vanligt! Efter allt promenerandet var det dags för grillad korv – mums sa mattarna medan hundarna gjorde sitt bästa för att också få smaka!

Årets sista utställning för vår del blev Stockholms Hundmässa den 15:e december. Linnea och jag åkte dit med en abonnerad hundbuss, tillsammans med Axel (Lakkas Roxbury’s Russett) och Belli (Lakkas Rebella). Dessa två ställdes ut i unghundsklass som de båda vann. Därefter blev det en 5.e plats för Axel i bästa hanhundsklass och ett reservcert – faktiskt hans tredje i Sverige! Belli lyckades ett steg bättre och blev 4:a i bästa tikklass och fick ett cert (hennes 4:e i Sverige). Härliga hundar! Efter bedömningen dukades julbordet fram precis utanför ringen. Och sedan var det dags att beskåda de fina finaltävlingarna – detta är verkligen en häftig utställning!

Finalringen

Nu kan man sammanställa årets utställningsresultat, vilket inbringade 17 danska cert, 10 svenska cert, 4 nordiska cert och 5 CACIB. Tre hundar blev champion; Maikki, Macke och Mutsu. Och flera är på gång inför nästa år…