Aktuellt 2020

JANUARI

Året började på bästa sätt, nämligen med en parning mellan Malte (Allaflox Ged The Wizard) och Maikki. Nu hoppas vi på valpar om nio veckor. För säkerhets skull blev det en ny parning 3/1.

Under trettonhelgen åkte Linnea och jag till Göteborg med Belli och Lambo. För ovanlighetens skull hade vi med oss hundar som INTE skulle ställas ut. Istället tjänstgjorde de under ett fyra-timmarspass i rasklubbens monter på utställningen. Ett ärofyllt uppdrag som de skötte med bravur. Särskilt Lambos metod att liksom trycka ner rumpan i knäna på de besökare som hade satt sig ned på golvet hos oss… ja det gick verkligen hem och han lyckades nog frälsa en hel del människor som var på jakt efter just sin framtida hundras! På själva utställningen gick det inte lika bra. Siri vann visserligen öppen klass båda dagarna men inga Ck. Lika illa gick det för Morris, trots att han skötte sig så fint. Ena dagen var svansen för glad och andra dagen var han för stor! Inte lätt alltid att göra domarna till lags! Men hundarna var lika glada ändå och gjorde fin reklam för rasen.

Linnea och Elisabeth med syskonen Belli och Morris

Linnea, Hilde och Anette med Belli, Lambo och Siri

FEBRUARI

En liten besvikelse i början på månaden; Maikki är visserligen dräktig enligt ultraljudsundersökningen hos veterinär men det syns bara två valpar. Nåja, två är ju bättre än inga men det känns lite snopet.

Och sedan var det dags för den sista utlandsresan på länge… det kunde jag ju inte ana när jag åkte på en liten jobb-resa till Aten. Förutom ett möte med internationella kollegor om genetisk diversitet hos europeiska plommonsorter, så hann jag med härlig sightseeing eftersom jag valde att åka till Aten en dag tidigare än de andra mötesdeltagarna. Hotellet var beläget bara 5 minuters promenad från foten av Akropolis – ett ställe som jag har velat besöka i mer än 50 år. Nu blev det äntligen av och jag kunde med egna ögon beskåda Parthenon och alla de andra lämningarna från Atens storhetstid under Antiken för mer än 2000 år sedan. Härligt också att kunna sitta på uteserveringar och njuta sitt vin.

Gatuservering med utsikt

Parthenon

Niketemplet

Erekteion

Och sista utställningen på länge – vem hade kunnat tro det? En valputställning i Hässleholm 22 februari blev det sista vi kommer att vara med om under flera månader… Lyckligtvis blev det en väldigt trevlig utställning. Fem av valparna i S-kullen var på plats för att debutera på denna typ av evenemang. Den enda som saknades var Tuva (L. Signe Tillisch) som hade giltigt förfall eftersom hon bor i Kiruna! Samtliga deltagande S-valpar skötte sig prima med glada svansar och energiska rörelser i utställningsringen. Bland pojkarna (6-9 månader) vann Faxe (L. SweeTango) följd av Charlie (L. Santana) och Oskar (L. Sävstaholm). Bäst av flickorna blev en Lambo-dotter uppfödd av kennel Allaflox; Penny (A. Tika Waylan) följd av Aoife (L. Sukkertop) och Elsa (L. Scarlett O’Hara). Sedan avslutade Honey med att bli bästa veteran!

Faxe

Charlie

Oskar

Aoife

Elsa

Honey

MARS

Månaden inleddes på bästa sätt när Maikki började krysta hemma i min soffa på kvällen den fjärde. Första valpen kom redan efter en liten stund – i soffan! Snabb förflyttning in till valprummet, där ytterligare fem valpar föddes på knappt fyra timmar. Så fel vi hade sett på ultraljudet! Fyra flickor och två pojkar blev det. Alla stora och fina och mycket hungriga. När man numera inte kan göra allt man tidigare tagit för givet, är det perfekt med en valpkull i huset. Hem-isoleringen känns ganska meningsfull, trots allt

Sex nyfödda valpar

Fyra veckor gamla storklumpar

Nu har vi börjat leka med varandra

 

APRIL

Vårvärme, fågelsång, blommor och valpar… livet kan inte bli bättre. Rena rama paradiset trots vissa restriktioner av sällskapslivet orsakade av coronaviruset. De sex valparna har växt till sig och njutit av att få tillgång till allt större valphagar både inomhus och utomhus. Fina uppställningsbilder ligger nu på länken Valpkullar. Den 25:e april var en högtidsdag – då döptes alla sex valparna i Rotari brut (bara några droppar på huvudet – resten hamnade i mänskliga strupar) under högtidliga former hemma i trädgården. Mamma Maikki, storasyster Coxie samt Lambo och Honey hejade på förstås. Efteråt blev det laxmiddag för oss människor medan valparna fick vila upp sig.


MAJ

Alla valpar har åkt och hundutställningarna är inställda p gr a coronaläget! Nu blir det med tid för de vuxna hundarna samt lite trädgårdsarbete! Mycket jobb också med rasklubbsangelägenheter; både en rasspecial i Terrierposten samt ett nytt nummer av Wheatenbladet. Tur att man är pensionär!

Bland klippkunderna återfinns Axel (Lakkas Roxbury’s Russet) som blev riktigt fin.

Lakkas Roxbury’s Russet

I mitten av månaden började äntligen Stella löpa. Planerna var egentligen att åka till Danmark men dit är ju vi svenskar inte så välkomna. En prima ersättare, med samma goda egenskaper, lokaliserades dock i Norrköping, nämligen Irish Mesmerize’s Febus, som jag har sett av och till sedan han vara liten valp. Spännande att få åka ända till Norrköping och bo på hotell – man är ju inte van att vara hemifrån i dessa tider! Fast Scandics fina hotellfrukost var ersatt med en liten papplåda? I början var det si och så med Stellas pojkintresse men så småningom blev hon mer positivt inställd till Bubbens uppvaktning.

JUNI

Och den första juni tyckte både Stella och Bubben att nu var det verkligen dags. Ska bli spännande att se om en månad ifall det finns några bebisar i Stella-magen.

Bland denna månadens klippkunder fanns Ruben (Lakkas Rubens) – glad och god som vanligt – nu väntar vi bara på att det ska bli några utställningar!

Lakkas Rubens

När det nu inte finns några hundutställningar så får man försöka roa sig så gott man kan i alla fall. När Tino och Ulrika (House Of Softy) bjöd in några uppfödarkollegor till en ringträning hemma hos dem i Vellinge 27/6, så nappade vi alla glatt. Från Lakkas deltog bland andra halvsystrarna Rebella (Bellis, drygt 2 år) och Scarlett O’Hara (Elsa, 10 månader).

Rebella (Bellis, drygt 2 år)

Scarlett O’Hara (Elsa, 10 månader)

Tyvärr visade ultraljudsundersökningen dagen därpå att Stella inte var dräktig. Väldigt synd men vi får ta nya tag när hon löper nästa gång.

JULI

Ett annat utmärkt sätt att roa sig är att deltaga i en nosework-kurs. Just en sådan avhölls den 4 juli av Region Syd av SWTK, under ledning av Boel Rosenlund. Jag hade med mig Lambo och Honey, som tyckte det var väldigt spännande även om de kanske inte riktigt förstod vad de höll på med??

Dagen därpå, dvs 5/6 kom den första valpen ur T-kullen på klippning. Trulsa (nu 4 månader) är en naggande god liten tjej, som blev riktigt fin.

Trulsa

Den 10 juli hälsade vi på Lambos valpar Bentry (hanvalpen) och Blåsippa (tikvalpen) hos kennel Leafgarden; jättefina båda två.

Bentry

Blåsippa

I övrigt har det varit en osedvanligt lugn månad eftersom nästan alla hundevenemang varit inställda. En och annan hundklippning har det blivit förstås; Selma (Lakkas Topsy) från sista kullen blev riktigt elegant! Dagen därpå hade vi sedan en liten noseworkträff här hemma hos mig i Bromölla. Mycket trevligt. Bland de medverkande var Lambosonen Helix (Softy Österlen Kaspian), som tillsammans med matte Anne Sjöberg letade efter den enda rätta toarullen (dvs med doft av eukalyptus) i min trädgård.

Selma

Helix

AUGUSTI

Första veckan i augusti åkte Janne Iwers till Sverige ända från Jylland i Danmark med sin tik Rosa (Lakkas Maglemer). Hemma i Danmark har hon varit viltspårchampion i flera år, och nu tog hon ett första pris även i Sverige och fick titeln SVCh – grattis! Samma dag kom Lambos dotter Penny (Allaflox Tika Waylan) på besök hos mig i Bromölla, och blev fotograferad efter lite frisering.

Maglemer

Penny

Varmt varmt blev det så småningom; spårgänget (dvs Christina, Loreanne och jag samt våra hundar) har nu tagit för vana att avsluta dagens viltspår med ett dopp på Ravlunda skjutfält – härligt!

Flera hundklippningar har det också blivit. Coxie har verkligen fått tillbaka färgen och glänser som en sol. Tumanga alias Ozzy från senaste kullen (dvs knappt fem månader gammal) blev kortklippt och fick sedan på sig ett utställningskoppel för första gången. Jag klippte därefter Rebella hemma hos Linnea medan vi fortfarande trodde att vi åtminstone skulle få ställa ut i Danmark – men samma dag blev ju även de utställningarna inställda. Osis – Bellis är verkligen i form annars… Ett par dagar senare kom Oskar (Lakkas Sävstaholm) på besök med sina nya ägare och fick fira sin ettårsdag med en stunds gemenskap ?? på trimbordet.

Coxie

Ozzy

Rebella

Oskar

SEPTEMBER

Detta blev en väldigt fin sensommarmånad, med precis lagom värme. Den 13:e september deltog ett 20-tal wheaten – varav en tredjedel från Lakkas – i en vandring som rasklubben anordnade på Balsberget.

Christina med Maikki och Coxie

Sune (tv) med Hollie, Hilde med Lambo, Ann med Lambo-sonen Helix och inlånad hjälpförare med Honey

Loreanne och Sune med Mio och Hollie

Ettåriga bröderna Oskar och Charlie återsågs!

Helgen 19–20 september deltog vi (dvs Hilde, Lambo och Coxie) i något så sällsynt som en hundutställning i Danmark. Man hade anordnat ett corona-säkrat evenemang i Hårlev. Vädret var perfekt och det var väldigt trevligt att träffa uppfödarkollegorna igen. Själva bedömningen var kanske inte så mycket att skryta om men Lambo, visad av inlånade handlern Victoria Fothergill, blev BIM veteran på lördagen och tog sitt första veterancert. Coxie vann öppen klass båda dagarna men fick inga Ck.

Lambo och hans nya kompis Victoria.

Årets sista havsbad (?) begick vi den 23 sept i Olseröd på Österlen, efter att Christina, Loreanne och jag tränat viltspår med hela hundgänget.

Badgänget i Olseröd

Veckan därpå invigde vi ett nytt spårställe, nämligen tallskogen i Gualöv. Loreanne (fotograf) och jag rekognoserade ett par dagar tidigare – prima marker!

Hilde med Lambo, Maikki, Honey och Coxie

OKTOBER

Och så blev det äntligen dags för en utställning i Sverige – den första officiella vi varit på sedan Göteborg i januari! På grund av domarbyte gick det inte lika bra för Axel och Belli som vi hade hoppats på (de befanns vara ulliga och blå-örade) medan Coxie gick hem desto bättre och tog sitt första svenska cert! Det blev rejält med champagne på kvällen efteråt men jag drack väl med bättre aptit än Linnea :o)

Oktober månad fortsatte med vackra höstfärger och mestadels fint väder. Många härliga hundpromenader men mest på hemmaplan. Den 17:e oktober åkte vi dock till Mellbystrand för att låta exteriörbeskriva två juniorer: Oscar (Lakkas Sävstaholm) och Elsa (Lakkas Scarlet O’Hara) i brist på ’riktiga’ utställningar. Båda skötte sig prima och fick excellent och sedan även Ck. Samma dag avhölls klubbmästerskapen på Älmhults brukshundklubb. Man tävlade i sammanlagt sex klasser i lydnad och rallylydnad. Sune och Loreanne var där och tog hem tre av vinsterna (!) med Hollie (rallylydnad avancerad), Mio (lydnad klass 1) och Lambo (rallylydnad fortsättning).

Oscar (Lakkas Sävstaholm)

Elsa (Lakkas Scarlet O’Hara)

Sista söndagen i månaden var det sedan dags för BPH i Örkelljunga. Fyra hundar i Lakkas S-kull var med och skötte sig galant: Charlie (Lakkas Santana), Faxe (Lakkas Swee’Tango), Oscar (Lakkas Sävstaholm) och Elsa (Lakkas Scarlett O’Hara). Efter dessa syskonen, beskrevs ytterligare två wheaten som båda har Lambo som pappa, nämligen Penny (Allaflox Tika Waylan) och Helix (Softy Österlen I’m Keen On Kaspian), även dessa med utmärkta resultat. Samtliga sex wheaten hade till exempel en 4:a på skottfasthet, dvs det högsta man kan få. Genomgående höga poäng även för alla trygghetsmomenten. En härlig dag trots gråmulet väder och ett visst droppade från himlen.

Oscar

Charlie

Faxe

Elsa

Sista dagarna i oktober blev en kaskad av färger – så vackert vi har det i skogen vid Barnakälla!

NOVEMBER

En gråtrist men ganska varm månad blev det och det har ju gått fint att vara ute och viltspåra samt ta långa, fina hundpromenader. Hundarna gillar alltid att komma ut, och deras glädje och entusiasm smittar!

Den 7/11 gick Rosa (Lakkas Maglemer) ett nytt spår med sin matte Janne Iwers och de fick ett första pris, så nu är Rosa även Dansk Spårchampion.

I slutet av november var det avslutning för uppfödarkursen i Nordskånska kennelklubbens regi. De sista träffarna tvingades vi hålla digitalt men annars har vi träffats varannan vecka i Hässleholm. De trevliga kursdeltagarna kom minsann hem till mig med flera fina presenter efter avslutningen; mjuk fäll och adventskalender till hundarna samt en jätteläcker rosa kylväska till mig – nu längtar jag ännu mer efter att hundutställningarna ska komma igång för jag vill ha med mig hundarnas köttbullar i just denna rosa väskan!!!

DECEMBER

Under hela den första veckan i december hade Lambo dambesök. Det var Gun Werlemarks tik Meggie (Allaflox Meghan Belover) som bodde hos oss i hopp om att tycke skulle uppstå mellan hundarna. Dessvärre tyckte Meggie i början att deras kärlek skulle vara helt platonisk (Lambo led – ljudligt!) men den 7:e gick hon äntligen med på att ’fullborda äktenskapet’. Så nu hoppas vi att det ska födas valpar hemma hos Gun i februari. Och så väntar vi förstås ivrigt på att våra egna tikar, Bella (Lakkas Rebella) och Stella (Lakkas Pink Lady), också ska börja löpa så att även de kan få bli mammor under våren.