2007 Januari-juni

Trettonhelgen var det dags för årets första utställning. I Göteborg hade man anordnat ett jättestort evenmang, 'My Dog' med två utställningsdagar för terrierna. Eftersom Lakkas Zingiber (dessvärre nerrakad på ena frambenet efter attack av en stor svart tik!) bor med sin familj i Göteborg, fick Linnea och jag ett utmärkt ställe att övernatta på. Utställningen var väldigt lugn och skön för vår del, vi hade nämligen bara tagit med oss två unga tikar och sedan inget mer. Rena semestern - men så ska det väl vara när man har jullov? På lördagen började det väldigt bra med att 10 månader gamla Selma (Lakkas Calville Blanc d'Hiver) vann juniorklass och sedan blev 5:a i bästa tikkass! Den andra tiken, Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) gick istället bättre på söndagen då hon blev tvåa med hp i unghundsklassen. Vinnaren i samma klass, Tejarpsdalens Isabella (vars pappa heter Lakkas Justago), blev sedan bästa tik och tog sitt första svenska cert.

Kajsa
Selma

Den 24:e januari var det dags för Antonovka alias Pepsi att få sin första valpkull. Ja, det var egentligen 2-3 dgaar för tidigt men magen var stor och det blev väl för trångt till slut! Så hon satte igång klockan 10 och sedan spottade hon ur sig en valp i kvarten under två timmar! Det blev totalt nio valpar - och aldrig har jag varit med om en så snabb förlossning förut! Fem av dem är pojkar och fyra är flickor. Alla nio är mellanbruna eller mörkbruna och ser ut att få bra pigment. Ingen blir krusig i pälsen men hur många som blir irlöndska (som sin mor) respektive amerikanska (som sin far) kan jag inte se än. Några är tingade men det finns flera 'lediga' valpar kvar. Ring: 044-91727, 044-265802 eller maila: hilde.nybom@kund.biknet.se om du vill veta mer.

Alla valparna äter och växer, de har redan fördubblat sin födelsevikt (kring 200 g) och väger nu alltsåomkring 400 g. Jag har försökt att se vilka pälstyper de får men det är svårt. Troligen har en av tikarna irländsk päls och de andra tre amerikansk. Av pojkarna tycks det vara tre irländare och två amerikaner. Valpnamn har jag också funderat ut. Just nu lutar det åt att flickorna får heta D'Arcy Spice, Delicious, Delorina och Dronning Louise, medan pojkarna får heta Discovery, Doctor Hogg, Drakenberg, Dukat och Durello.

Valparna växer och mår bra. Nu har de öppnat ögonen och kommit upp på benen även om det är väldigt vingligt i början. Pepsi har gott om mjölk till dem och de utvecklas fint fast de är så många. Vissa valpnamn är nu tingade (valparna kommer att väljas ut senare när man kan börja se något!) och Discovery och Dronning Louise kommer att flytta til Danmark, medan Delorina åker ner till Lund och D'Arcy Spice blir min fodervärdshund. Fortfarande finns det flera lediga namn och valpar...!

13 dagar gamla

17 dagar gamla

I mitten på februari tog jag valpledigt och åkte på hundutställningar i Odense, mitt på Fyn i Danmark. Med på resan var Gun och Linnea, samt hundarna Oliver, Zea, Eddie och Polly. Bäst gick det på söndagen, när Eddie (Allaflox Iliaster, vars mamma är Lakkas Tamarix) tog BIR och CACIB och Zea (Lakkas Zea Mays) tog sitt andra Cert. Det gick snabbt och lätt att köra hem efter de framgångarna...

Valparna har fyllt fem veckor och nu börjar de få tänder! Annars är allt frid och fröjd. Eller åtminstone fröjd. Särskilt när de fått in en ny leksak, som en pall eller en gammal papplåda. Då blir det full fart på allihop när den nya saken ska inspekteras och tuggas på. Förutom att de fortfarande diar, så äter de valpmat fyra gånger om dagen nu; uppblötat torrfoder och keso eller filmjölk. Kloklippning och avmaskning har vi precis klarat av för andra gången. Och lite frisering med saxen i de bakre regionerna.



Den fjärde april blev det blixtutryckning - Zea hade visserligen bara löpt i en vecka men enligt sin fodervärd var hon redan uppe i höglöp. Så Zea och jag åkte till Lerum. På parkeringsplatsen blev vi mötta av Loke (Seamrog's Captain James T Kirk) och hans matte. De två hundarna tog ett hastigt sniff på varandra och bestämde sig sedan för att bli blixtkära! Det var knappt att Anna och jag lyckades dra med oss dem hem till hennes trädgård - vi tyckte det vore lite genant med en parning på parkeringen! Under de följande två dagarna blev det ytterligare parningar men sedan var det över. 'Nu är vi bara vänner' sa både Zea och Loke när jag kom tillbaka för att hämta Zea på onsdagen. Nu hoppas vi att det ska bli en lagom stor kull, som bör födas i början på maj för att sedan vara leveransklar strax efter midsommar.

Valparna i Pepsi-kullen utvecklas som de ska, och ha numera fått börja vara utomhus under korta stunder. När det är lite kallt och ruggigt, får de leka på trägolvet på min täckta veranda, och när vädret är bättre blir det vårgrön gräsmatta under tassarna. Lördagen den 10 mars var det dags att döpa alla valparna i champagne. Dopgäster var ett antal uppfödarkollegor, som även fick hjälpa till med att utvärdera de olika valparnas fel och förtjänster. Lyckligtvis går det inte åt så mycket champagne per valp, utan det blev en hel del att dela på för de tvåbenta gästerna!

Drakenberg blir döpt

Durello (tv) och Doctor Hogg (th) inspekteras i samband med dopet

uppfödarkollegornas BIR d'Arcy Spice (tv) och BIM Durello (th)

Dagen därpå lyckades den siste killen finna en köpare. Och så här kommer det att bli: Discovery och Dronning Louise flyttar till Danmark, d'Arcy Spice till Sjöbo, Delorina till Lund, Delicious till Malmö, Doctor Hogg och Durello till Helsingborg, Drakenberg till Klågerup och Dukat till Oskarsström. En geografiskt väl samlad kull alltså, vilket innebär att vi förhoppningsvis kommer att kunna ha välbesökta valpträffar i fortsättningen.

Lördagen den 17:e mars var det dags för den stora Malmö-utställningen. Som vanligt var det mängder av wheaten terrier - 82 stycken! Av Lakkas-hundarna klarade sig treårige hanhunden Khan (Lakkas Astrakan Extra Prima) bäst, med en tredjeplats i öppen klass och ck. Två tikar som jag köpt in av andra uppfödare skötte sig också fint; Dog Rose Gold Gloria Mundi blev bästa valp i rasen, och Allaflox Niamh (som jag samäger med Anci Cederquist) blev två i unghundsklass med ck. Vi hade även en uppfödargrupp, med Vanda, Zea, Selma och Coxy, och dessa söta flickor fick förstås ett hederspris. Slutligen vill jag gratulera Tejarpsdalens Freja (dotterdotterdotter till Lakkas Elvina), som tog cert och blev svensk champion.

Niamh
Millan
Foto Gun Werlemark
Foto Tina och Thomas Uneholt

På långfredagen sken solen och det var verkligen vårfagert när Linnea och jag samt hundarna Oliver (Lakkas Impatiens Nightly Mischief), Zea (Lakkas Zea Mays) och Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) åkte till Ribe i Danmark för att ställa ut. För Oliver blev det ingen succé men de två tikarna vann sina respektive klasser med Ck. Hur göra i bästa tikklass? Eftersom detta uppenbarligen var Zeas sista utställning på ett tag (mer om detta nedan) så beslöt vi att satsa på henne. Linnea gick alltså in med Zea och gjorde en jätteproffsig uppvisning medan jag snubblade in lite lagom tafatt med Kajsa. Resultatet blev som vi ville, Zea blev bästa tik och därmed champion - samt BIR av bara farten. Kajsa tog en hedrande tredje plats i bästa tikklass.

Zeas sista utställning ja - hon har börjat tjockna till rejält nu, och är alldeles uppenbart mycket dräktig. Nya valpar väntas alltså i början på maj, för leverans i månadsskiftet juni-juli. Valparnas pappa Loke (SUCH Seamrog Captain James T Kirk) skaffade sig en ny championtitel den 4:e april, han är numera även viltspårchampion. Ni som är intresserade av en valp i denna kull, där båda föräldrarna är utställningschampion och mentalbeskrivna, kan kontakta mig. Det kommer säkert att bli både vackra och roliga hundar med mycket arbetsvilja och stor människokärlek!

Zea flyttade hit till Arkelstorp den 22:e april. Rund och god! Enligt veterinären som ultraljudade henne finns det troligen sex valpar. Beräknad födsel kring 4:e maj.

Sista helgen i april - vilket bättre sätt att fira sina fortfarande valpfria dagar än att åka på utställning? Denna gång tog jag med mig bara en enda hund, nämligen Lakkas Antonovka, Pepsi, som är i prima form efter sin egen valpning. Fast tittar man noga i pälsen så är den kanske inte så fin... Det blev i alla fall ett ck på lördagen i Hilleröd. Och ännu bättre gick det för hennes kullbror, Lakkas Astrakan Extra Prima, som ägs och visas av Nilla Lundwall, kennel Extras. Khan tog både Cert och CACIB, och blev till slut BIM, efter att ha kört sin bästa border collie stil sista varvet - ivrigt galopperande på stället med ögonen fästa på matte - kan vi inte gå fot, snälla, bara lite...

Samma dag var det även utställning i Skellefteå. Stort grattis till Dog Rose Gold Caesar (vars mamma heter Lakkas Rosa Rubiginosa!) som blev BIR och BIG-3! Hans syster, Dog Rose Gold Circus blev dessutom 4:a i bästa tikklass och hade tagit certet, om inte deras systerdotter, Dog Rose Gold Gilda trängt sig före. Denna bara 10-månader gamla tjej är i sin tur syster till Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) som jag köpte av uppfödaren i somras.

Zea fick sina valpar på eftermiddagen den 3:e maj. Allt avlöpte snabbt och lätt. Fast veterinären, som hade ultraljudat henne och lovat att det skulle finnas 'sex valpar, möjligen fem', hade minsann missat en. För det blev fyra flickor och tre pojkar till slut.

Alla mår väl och ser friska och fina ut. Zea är en mycket entusiastisk mor och vill knappt låta mig pyssla med valparna alls. Så fort jag försöker lyfta en valp är hon där och greppar den i huvudet och drar. Och då släpper jag förstås omedelbart!

Söndagen den 13:e maj vaknade jag upp i ett hotellrum på Scandic Plaza i Århus, tillsammans med hundarna Oliver och Pepsi. I rummet intill sov (även de vaknade dock så småningom) Linnea och Kajsa. Dessvärre hade ju The Ark misslyckats katastrofalt kvällen innan, men nu var det vår tur att göra en insats för Sverige! Vi hade åkt LÅNGT för att komma till den här utställningen, men det skulle visa sig att vi i alla fall inte åkt förgäves. Visserligen fick Oliver en tvåa eftersom rörelserna inte räcker längre - vilket förstås inte är så konstigt eftersom han snart fyller 14 år. Vi har beslutat att detta var hans sista utställning. Småflickorna Pepsi och Kajsa kommer däremot att vara med på många uställningar till. Bäst den här dagen gick det för Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) som tog Cert och BIM.


En riktig utställningshelg blev det i mitten på maj, fredag och lördag i Hässleholm och söndag i Hörby. Jag hade inte anmält så många hundar eftersom mycket tid och engagemang går åt till valpar just nu! Dels har årets första kull nu kommit upp i den ålder när de kommer på återbesök och för sin första klippning, och dels kräver förstås den nya kullen sin tid. Dessutom blev Patsy dålig (vatten i lungorna) och Selma fick vattensvans (inflammation i svansfästet) lagom till utställningarna, så det var en decimerad skara som ställde upp! Lyckligtvis klarade dock Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) sig desto bättre. På lördag vann hon sin klass (unghundar) med CK och på söndag blev hon tvåa med CK och var dessutom med bland de sex som valdes ut till bästa tikklass. På söndag var det en irländsk domare, så då ställde vi istället ut Pepsi och Flingan, vars pälsar domaren dock tyckte var för lockiga. Norrlands-'importen' Millan (Dog Rose Gold Gloria Mundi) blev i alla fall trea bland juniorklassens sju tikar och skötte sig som vanligt exemplariskt. Samma helg vann en annan hund från samma kennel (Dog Rose Gold Emanuel) Cert och BIR i Piteå. Eftersom hans mormor heter Lakkas Rosa Rubiginosa, gratulerar vi så mycket.

Lakkas Zingiber har blivt far för första gången på Kennel Snöberget, där Doris födde en kull valpar nyligen. Hemma hos mig finns det fortfarande några otingade valpar kvar. Mina valpar utvecklas fint, och är två och en halv vecka på bilden. De har öppnat ögonen och börjat stappla fram på sina små ben. Kravla ut ur valplådan kan de minsann också, men sedan tycker de inte det är så mysigt med det stora, ödsliga golvet utanför lådans trygghet. Registreringsanmälningen är nu inskickad till SKK, och så här blev namnen: Egremont Russett, Elstar och Empire för pojkarna, och Early Red Bird, Ecolette, Elise och Eva-Lotta för flickorna. Vackra och välsmakande äpplesorter allihop!

Andra helgen i juni var det en annorlunda utställning för min egen del, jag var nämligen själv domare! Detta var på norska rasklubbens inofficiella rasspecial i Merket, 4 timmars körning norr om Oslo. Många vackra hundar, fantastiskt väder och väldigt pampiga omgivningar högt upp på berget. Det enda jag saknade var mitt myggstift!

Helgen därpå var ordningen återställd, och jag deltog istället som uppfödare och utställare när det var dags för två utställningar i Danmnark. Bäst gick det för Lakkas Astrakan Extra Prima, som visad av Linnea tog sitt andra cert.

Att vara uppfödare är dock inte bara roligt, ibland får man sorgliga nyheter också. Tre fina gamla hundar av min uppfödning har fått sluta sina dagar nu i maj-juni; NordUCh IntUCh Lakkas Juglans, SUCh Lakkas Exacum och Lakkas Gaya. De hade långa, lyckliga liv och det är bara att beklaga att hundliv är så korta... Jag har blivit väldigt god vän med deras ägare, och pojkarna har jag dessutom själv tagit med på en del utställningar, särskilt Juglans (Robin) som jag fått visa till championat i både Danmark och Norge.

Valparna är nu snart åtta veckor och flyttar till sina nya hem runt om i Skåne samt i Köpenhamn. Detta har varit en okomplicerad och lättskött valpkull - och dessutom den utseendemässigt jämnaste kull jag någonsin haft. Gå in på Valkullar och scrolla ner till E-kullen så ser ni vad jag menar!