Aktuellt 2011 juli-december

Första helgen av juli bar det av till Bornholm – en gammal god tradition! Linnea fortsatte på inslagen bana – hittills har hon bara missat ett tikcert med Lakkas-hundarna detta år, och det var i starten i Malmö där hon ‘bara’ tog reservcertet med Hollie. Däefter har det blivit cert med Millan, Honey, Pepsi, Ella och Niamh. På Bornholm tog Hollie båda certen. Dessutom blev hon BIR båda dagarna och BIG-4 - det är vad jag kallar revansch! Juniorgrabben Dacko skötte sig också prima, och blev tvåa bästa hanhund båda dagarna. På DTK-utställningen på lördagen tog Dacko dessutom certet samt blev grupp-trea band alla juniorerna. På söndagskvällen, efter utställningarna, blev det lite mer frihet för grabbarna. Då lärde Marley honom att springa på stranden, gräva stora hål samt – framför allt – att simma i havet. Dacko gillar Bornholm!

BIR & BIM DKK

BIR & BIM DTK

 

 

Efter hemkomsten till Arkelstorp, var det dags för valparna att åka til veterinären. Alltid en intressant upplevelse. Allt gick bra och nu förbereder vi oss för den stora avlämningen. Hej då, säger lilla Kanzi och vinkar – hoppas vi snart ses igen.

 

De sista valparna for på måndagen den 11:e och två dagar senare packade Linnea och jag in oss i bilen med fyra hundar (Marley, Dacko, Honey och Ella) samt diverse pinaler. Nu bar det av hela vägen upp till Skellefteå med en övernattning i Söderhamn. Allt gick bra och hundarna kom väl överens. Lite väl bra blev det dock när Ella började löpa vilket smågrabbarna tyckte var synnerligen intressant. Efter en övernattning i Skellefteå for vi tillsammans med Lillemor till osannolikt natursköna stugområdet Fagervik utanför Piteå, där flera andra wheatenägare också samlats. Alldeles intill låg nämligen platserna för SKKs utställning på lördagen samt för SWTKs utställning Norrlands Guld på söndagen. Trots (eller tack vare?) en irländsk domare, tillika f.d. wheatenuppfödare, gick det väldigt bra för våra amrikanskpälsade hundar på lördagen. Honey blev BIR och Marley tvåa i bästa haneklass, båda med Cert och CACIB. Honey var sedan utplockad bland de 8 bästa i terriergruppen. Dacko vann dessutom juniorklassen och Ella blev två bland närmare 20 tikar i öppen klass. Nästa dag blev både Dacko och Honey trea med reserv-Cert i bästa hane- respektive bästa tikklass, medan Marley och Ella blev tvåa i sina klasser. Dacko blev även BIS-junior och Honey BIS-unghund.

Dacko i Piteå

Marley i Piteå

Ella i Piteå

Honey blir BIR i Piteå

Dacko blir BIS junior på Norrlands Guld

Därefter följde tre lata semesterdagar med mycket bad samt även agilityträning – åtminstone för hundarna, Linnea och Lillemor. Själv tog jag det lugnare, med vin och bra deckare på Lillemors balkong... Stort tack till Lillemors valpköpare som upplät sitt fina hus till oss samt även agerade människofrisör – det är ju inte bara hundar som behöver klippas!


Ytterligare glädjeämnen i Norrland var att den mycket söta lilla Durello-dottern Cappa Borealis Europa blev BIS-valp på rasspecialen i Piteå. Och medan vi var i Norrland, ställdes Fiesta ut i Finland och blev BIR samt BIG-4 på en internationell utställning.

På torsdagen var vi tyvärr tvungna att lämna soliga, vackra och nästan totalt myggfria Norrland för att istället åka till Ängsö Camping utanför Västerås där SWTK anordnade sin utställning Bergslagswheaten lördagen den 23:e. Hit kom även en stilig ung herre: Texas alias Lakkas Jonathan, som bor i Eskilstuna och som nu skull debutera på utställning. Detta gick över förväntan, han blev nämligen BIS-junior! BIS-unghund blev dessutom Honey men i övrigt är Ängsö-resultaten inte mycket att skryta om... Dagen därpå åkte vi till Köping i milt sommarregn, vilket faktiskt inte alls var ovälkommet i jämförelse med gårdagens tryckande fuktiga värme. Dessutom blev det uppehåll precis lagom till att Linnea gick in med Texas i ringen. Han vann återigen sin klass och fick nu sitt ung livs första Ck. Två Cert blev det också denna dag, till Marley och Honey. Marley blev dessutom BIM och tog sitt andra svenska CACIB. När vi åkte hemåt, var hundburen i bilen så fullbehängd med rosetter att hundarna inte kunde se ut bakåt! Det var en lyckad resa, minsann!

Texas på Bergslagswheaten på Ängsö

Texas blir BIS junior på Bergslagswheaten

Honey blir BIS unghund på Bergslagswheaten

Marley blir BIM i Köping

Väl hemkomna från Norrlandsturnén sent på söndagskvällen var det bara att sätta full fart på tvättmaskinen och på hundfriserarsaxen – redan följande onsdag bar det av till Danmark. Nu skulle vi, förutom Marley, även hämta upp och frisera två flickor som hade haft utställningsledigt ett bra tag, nämligen Peggy (Lakkas Harvest Gold) och Kelly (Lakkas Delicious). I Vejen (på Jylland) anordnade Dansk Kenneklubb en serie med fyra internationella utställningar, torsdag till söndag, sista helgen i juli. Vädret var perfekt, ölen billig och toaletterna ok! Vad mer kan man begära? Ja, kanske några Cert och CACIB? Men domarna och våra hundar var tyvärr inte så väl matchade. Bäst gick det på fredagen när vi hade en engelsk domare som gjorde Marley till BIR, Kelly till bästa tik-2 och Peggy till vinnare av unghundsklass, alla med Ck. I övrigt gladdes vi mest åt att Guns Egon (Allaflox Jetliner, barnbarn till min egen Flingan dvs Lakkas Tamarix) tog två CACIB. och så hade vi väldigt trevligt tillsammans med de andra utställarna. Tack vare Tino och Ulrika, som hade sin husbil inkl gasolgrill alldeles i närheten, kunde wheatengänget hålla stor grillfest i utställningsringen på lördagskvällen – helt perfekt!

Marley blir BIR i VEJEN

Lördagen den 6 augusti anordnade kennlarna Allaflox och Lakkas en gemensam valpträff för två valpkullar, som dessutom är kusiner. Allaflox-valparnas pappa är nämligen Lakkas Durello medan Lakkas-valparnas mamma är Lakkas Delicious. Vi höll till på brukshundsklubbens område i Hanaskog. Dit kom sammanlagt nio valpar; de fyra Allaflox-valparna är nu 4 månader gamla medan de fem Lakkas-valparna just blivit 12 veckor. Efter lektion och träning med erfarna instruktören Lisa, övergick alla valpar och deras ägare till att testa sina nyvunna kunskaper i två tävlingar: (1) gå med valp och samtidigt hålla sked med potatis i samma hand som kopplet, samt (2) gå med valp men med tunt snöre istället för koppel. Vinnare blev den som kom längst utan att tappa potatisen respektive utan att snöret gått sönder. Vissa kom bara några steg medan andra lyckades marschera iväg ett hundratal meter. Både vinnare och förlorare fick priser, och sedan blev det fika med Guns hembakade äpplekaka och valpkullsfotografering.

från vänster Karmijn de Sonnaville ‘Stella’, Kanzi ‘Doris’, Delicious ‘Kelly’, Katja, Kaniker ‘Douglas’ och Klarapfel ‘Raffel’

Lördagen den 13:e augusti bar det av till en utställning nästan på hemmaplan. Till Ronneby och den vackra Brunnsparken tar det nämligen bara en dryg timme. Durello föll inte den irländske domaren alls i smaken – alldeles för ullig päls! Men sedan blev han betydligt liberalare, och det gick fint att placera tikar med amerikansk päls! Tvåa bästa tik samt Cert-vinnare blev sålunda Durellos dotter Hollie, med Niamh på tredje plats och Kajsa (Lakkas Bellefleur Kitajka) på fjärde plats. Första svenska Certet för Hollie – som dock hade tränat tidigare genom att ta tre danska Cert... Bra jobbat även för Kajsa, som inte hade ställts ut på tre år men klarade återkomsten till utställningsringen alldeles utmärkt. Debuterade gjorde Maggan (Lakkas July Red) – domaren hade bara gott att säga om hennes exteriör men han tyckte att hon var för glad och livlig! Imponerade av den charmiga damen blev däremot Blekinge Läns Tidningar, så Maggan hamnade i deras internet-tidning!

Maggan

Hollie

Veckan därpå blev det lite längre att resa: på lördagen ställde vi ut i ösregn på en helt genomblöt gräsmatta (läs läskpapper!) i Eskilstuna medan söndagens utställning i Norrköping däremot blev betydligt soligare och trivsammare! Båda dagarna gick det riktigt bra för vår junior-hane. Texas (Lakkas Jonathan ) som bara varit med på en enda utställningshelg innan, blev nämligen fyra i bästa haneklass båda dagarna och tog därmed sitt unga livs (han är bara 11 månader!) två första Cert! Detta var verkligen jättekul och lovar förstås gott inför framtiden. På lördagen blev Durello trea i championklass och bästa haneklass medan Kajsa inte blev mer än 4: a i championklass (hon är dansk champion och tävlar alltså i denna klass trots att hon inte är svensk champion) och sedan oplacerad. På söndagen slog Kajsa däremot till med en 2:a plats i championklass vilket sedan även blev en 2:a plats i bästa tikklass och ett synnerligen efterlängtat svenskt Cert. Så nu är Kajsa alltså både dansk och svensk champion. Hollie var inte mycket sämre (och hade kanske varit ännu bättre om inte matte Loreanne hade haft ryggskott) och bärgade en tredje plats i bästa tikklass. Lakkas-gruppen fick även ett Hp i uppfödarklass och mycket beröm av domaren.

Lakkas Jonathan (Texas) tog två cert

Lakkas Bellefleur Kitajka (Kajsa) blev svensk champion

Nu i augusti är det även dags för de årliga mentalbeskrivningarna i Bjuv, som Allaflox och Lakkas bjuder in alla sina uppfödningar till. Söndagen 14:e augusti blev sålunda fyra Lakkas-hundar mentalbeskrivna, liksom även tre Allafloxar och en Durello-son från kennel Harmonisk Hund. Onsdagen den 17:e augusti blev ytterligare tre Lakkas-hundar samt en Sune-son från Persica beskrivna, och onsdagen 24:e augusti ska de sista fyra hundarna (tre Lakkas och ytterligare en Durello-son från Harmonisk Hund) beskrivas. Synnerligen intressanta tillställningar är detta, och man får se både beteenden som man hade väntat sig, och sådant som förvånar en del. Varför är till exempel pojkarna i I-kullen så skeptiska till den uppflygande overallen, när de inte ens höjer på ögonbrynet åt spökena, och heller inte låter sig skrämmas det minsta av rasslande kedjor och skott? Och har Hollie varit en apporterande fågelhund i ett tidigare liv? För hon jagade minsann fatt i lilla bytet och släpade hem det till matte, hela vägen.... Och så som Peggy hängde sig fast i trasan, måste hon ha varit en schäfer!

Peggy

Millan (SUCh DkUCh Dog Rose Gold Gloria Mundi) som tidigare haft en valpkull hos Lakkas, fick sina nya valpar den 25:e augusti; fyra pojkar och tre flickor. Dessa kommer att registreras på kennel Allaflox, som också äger valpkullens pappa Norton. För mer info om denna lovande valpkull, se www.allaflox.com.

Säsongens sista utställningshelg i ‘campingstyle’ dvs med stugboende och utomhusutställning – ja det blev en våt tillställning. Första natten bodde vi fint i en stuga på Unda camping utamför Uddevalla, med stor balkong där man kunde sitta på kvällen och njuta av den nästan tropiska värmen. Men på morgonen, när vi kommit fram till Backamo utställningsområde, ja då både åskade och ösregnade det! Lyckligtvis uppvägdes vädret i avsevärd grad av den trevliga bedömningen, där vår unghund Dacko (Lakkas Imperatore Rosso) vann bästa hanhundsklass och tog sitt första svenska cert! Selma (IntUCh Lakkas Calville Banc d’Hiver), som ‘dammats av’ efter mer än ett års utställningsvila, blev tvåa i bästa tikklass. Hon njöt verkligen av att vara tillbaka i rampljuset – även om detta mest bestod av blixt och dunder... Dagen därpå ställde vi ut på Tånga Hed. Dacko blev återigen bästa hanhund och tog sitt andra svenska cert: nu har han två danska och två svenska, så det blir utställningsvila fram tills i mars 2012 när han fyller två år och förhoppningsvis kan ta sina championat. Ungtiken Hollie (Lakkas Holiday) blev tvåa bästa tik, så det var nära att även hon hade tagit ett cert. Grattis till certvinnare och ny champion, Vassvikens Lady Madonna, som har Lakkas-blod på pappas sida. Selma blev bara fyra i bästa tikklass denna dag, men hade lika roligt ändå.

Dacko

Samma helg var det en rasspecial i Tyskland, där Durello-sonen Mother’s Finest Abracadabra – The Wizard tog sitt andra BIR och vann över flera championhundar. Inte så illa, med tanke på att han bara är 11 månader gammal!

Abracadabra

Första dagen i augusti gjorde Inez (Lakkas Jubilee At Silkcroft) sin debut på officiell utställning genom att ta ett excellent på Europa-utställningen i Leuwarden, Holland. Inez har nu åkt vidare till England, där hon ska bo hos sina nya ägare på kennel Silkcroft.

Den 3:e september fyllde J-kullen ett år. Grattis på er allihop. Jamba firade med en korv-och potatistårta! Dagen därpå ställdes syster Maggan (Lakkas July Red) ut på Öland och grejade sitt första excellent.

Jamba

I Finland fick Fiesta (IntUCh Lakkas Fiesta hos Jungfruborg) sin första valpkull den 5:e september; fem flickor och två pojkar, hos kennel Af Jungfruborg, för mer info se www.jungfruborg.fi

Lakkas-hundarna är inte bara vackra utan smarta också! Åtminstone när det gäller att jobba med näsan. De två systrarna Tone (Lakkas d’Arcy Spice) och Malva (Lakkas Delorina) har nyligen varit ute på olika spår-evenemang. Den 28 augusti deltog Tone i ett viltspårprov i öppen klass, och detta gjorde hon så bra så att hon fick både en ‘etta’ och ett hederspris - GRATTIS! Malva, som blev viltspårchampion redan förra året, startade däremot i apellklass i bruksspår (hunden ska då följa ett människospår) en vecka senare. Hon blev godkänd, andra-placerad och uppflyttad till nästa klass – GRATTIS!

Malva tillsammans med matte Kajsa

Säsongens sista utomhusutställning för min del blev ytterligare en blöt tillställning. Brukshundsklubben i Bjuv såg nämligen mer ut som ett kärr än en gräsmatta när vi kom dit för att sätta upp utställningstältet. Och inte blev det några Cert heller... Dock blev det Bh-2 till Durello, BIR-junior till Jamba, exc till Annie och exc + Ck till Hollie och Ella (som dessutom blev placerad som 3:a bland 12 öppen klass tikar). Kul också att Durello-dottern Allaflox Mirrim Green Rider debuterade med att bli BIS-3 valp i den yngsta kategorin, dvs 4-6 månader. Nästa dag åkte jag till solen och värmen i Polen, medan Linnea och Gun drog iväg till Sofiero. Endast tre Lakkas-hundar var anmälda denna dag, och bäst gick det för Hollie, som blev tvåa i bästa tikklass och tog sitt andra svenska Cert (hennes femte Cert totalt)! Strålande insats även av precis ett år fyllda Jamba, som nu blev fyra i bästa tikklass. Ella däremot, ja hon föll på örat, kan man säga...

Hemkomsten från Polen blev inte rolig. Flingans juvertumörer hade växt till enormt på bara några dagar – troligen på grund av att hon löpte igen (vilket hon inte borde ha gjort redan) och därför fick en massa hormoner i kroppen. På söndagen den 18:e september blev hon akut dålig och fick somna in. Adjö lilla Flingan – du var en väldigt mysig hund, och alla som kände dig kommer alltid att minnas ditt glada ‘joddlande’ och dina envisa påstötningar med framtassen när du ville bli klappad. Och din stora förtjusning i snö... Det känns tomt nu att bara ha en hund, och lilla Honey saknar förstås sin mormor.

Flingan

Inez har nu flyttat in i sitt nya hem i England, och även ställts ut för första gången i det nya hemlandet vilket resulterade i en biljett till Crufts nästa år. Och i Frankrike härjar Idunn för fullt, två Cert och två CACIB blev det i månadsskiftet samt både BIG-placering och BIS-placering.

Idun

Två nya championat blev det i oktober, Lakkas d’Arcy Spice tog sitt tredje första pris i öppen klass viltspår och kan nu lägga ett viltspårchampionat till sina tidigare titlar, SEUCh DkUCh. Och lilla Idunn tog sitt tredje franska cert och blev därmed fransk champion – den första hunden från kennel Lakkas med denna fina titel! Idunn blev därmed också Lakkas 42:e utställningschampion.

Här i Skandinavien har det varit ganska lugnt på utställningsfronten. Lakkas Harvest Gold ’Peggy’ var med på en resa till norra Jylland i mitten av oktober men där blev det bara ett excellent med Ck. På nästa utställning, i Herning under allhelgonahelgen, tog hon dock sitt första reservcert och på samma utställning tog Niamh sitt tredje CACIB. Stort grattis till Gun vars två egna Allaflox-hundar tog båda certen och ett CACIB dagen innan.

Lakkas Harvest Gold ’Peggy’

Dem 20:e november var det dags för terrierderbyt i Jönköping. De vuxna Lakkas-hundarna gick inte alls hem hos domaren men valpen Bamse (Lakkas Kandil Sinap), snyggt visad av Josefin, blev BIR-valp och skötte sig prima.

Lakkas Kandil Sinap 'Bamse'

En vecka senare var det dags för valputställningen i Malmö, där tre av Bamses syskon visade upp sig: Katja, Raffel (Lakkas Klarapfel) och Sally (Lakkas Karin Schneider). Bäst gick det här för Katja som blev tvåa i sin klass (tack för fin visning, Josefin), slagen endast av kusinen Allaflox Mirrim Green Rider (dotter till Lakkas Durello och dotterdotter till Lakkas Justago). De tre syskonen vann även syskonklassen och fick sina första – och förhoppningsvis inte sista! – rosetter.