Aktuellt 2014

JANUARI
En mestadels lugn och skön månad, mys med hundarna och lagom mycket snö. Julgran och julklappsböcker, alldeles prima! Sista helgen i månaden bar det dock av till Västeråstrakten där wheatenklubbens styrelse hade möte med planering av verksamheten framåt.

FEBRUARI
Två utlandsresor (Schweiz och Island, båda jobbrelaterade) blev det för mig men annars tog vi det ganska lugnt, hundarna och jag. Den 20:e och 22:e blev det dock dags att tänka på återväxten, dvs göra nya valpar. Lakkas Gala (Ella) var väl måttligt imponerad av sin trolovade men han, Lindcy's Suzuki (Zuki), var desto mer entusiastisk. Så nu går vi i väntans tider. Om allt fortlöper som planerat, kan det bli leverans av M-kullen lagom till midsommar.

MARS
Äntligen utställningsdags! Lördagen den 1:e mars åkte jag till Hårlev strax söder om Köpenhamn. I bilen hade jag bara en hund, Lakkas Delicious (Kelly) men det behövdes ju inte fler :) Kelly blev nämligen BIR, och tog danskt cert samt blev därmed dansk champion eftersom hon redan är svensk champion. BIM blev Ellas pappa Moltas (Extra's World Cup) som därmed också blev både dansk och svensk champion. Jag hade tänkt fira med en utsökt middag på hotellet men matsalen var abonnerad. Så det blev en tur till närbelägen pizzeria samt köp av billig flaska vin på Rema. Men det gick ju att fira på det sättet också. Förresten fick jag en flaska skumpa av Pia-Lotta när jag återlämnade Kelly i sitt hem i Malmö på söndagskvällen. Under söndagen hade vi ställt ut igen och Kelly fick återigen Ck men ingen placering i bästa tikklass. Med på söndagen var även den stilige Lakkas Irish Rusett (Freddy) men domaren tyckte att han hade för lite massa. Bättre lycka nästa gång.

APRIL
Tyvärr visade det sig att Ella inte blivit dräktig. Så vi får ta nya tag när hon löper nästa gång, i höst. Då ska även Jamba paras, så det kan bli gott om valpar i vinter.

Men nu ska vi inte tänka på vintern utan njuta av våren och alla vitsipporna. Medan vi njuter, så jobbar dock lilla Hollie (Lakkas Holiday) för fullt tillsammans med ägarna Loreanne och Sune. Hon har nu under våren deltagit framgångsrikt på både viltspår och agilitytävlingar - grattis Hollie!

Själv är jag lite mindre energisk och roade mig istället med en äkta dansk kro-ferie andra helgen i april. Fast man kan ju inte bo ensam på kro, så jag tog med Freddy och Lill-Ella (Limoncella) på resan till Billund. Och minsann om det inte gick riktigt bra på utställningarna - som naturligtvis var huvudmålet med min lilla ferie. Freddy blev trea i bästa haneklass första dagen och tog Cert samt Championat! Ella placerade sig också trea i bästa tikklass, men certet 'fastnade' tyvärr längre fram. Nästa dag gick det ännu bättre för Freddy, som minsann blev bästa hane! Hans bästa resultat hittills - det var 8 andra hanhundar varav hälften champion. Ella vann återigen sin klass och fick utmärkt kritik men pälsen behöver utvecklas mer.

Lakkas Irish Russet 'Freddy' (t.v.) blev Lakkas 53:e champion i Billund 12/4

Freddy blev mamma Niamhs fjärde championavkomma. Tyvärr fick inte Niamh själv uppleva detta. Hon dog i cancer en vecka tidigare. Mycket trist - hon hade precis fyllt åtta år, och skulle normalt ha blivit flera år äldre. En snällare och trevligare hund är svårt att tänka sig - och dessutom en perfekt mamma-hund som skötte sina valpar på bästa sätt. Vi hoppas nu att de alla (sammanlagt 23 stycken) ska göra sin mamma stolt i framtiden.

En som verkligen inte legat på latsidan under april är Hollie – hon leder Årets Allround Wheaten och det är inte så konstigt. Nästan varje helg är denna allsidiga hund ute och tävlar i än det ena och än det andra. Förutom tävlandet i grenarna agility, lydnad och rallylydnad, har hon under april även debuterat i spår. Den 9:e april blev hon godkänd i anlagsprovet i viltspår och fick betyget 'exemplariskt'. Knappt tre veckor senare debuterade hon si apellklass bruks, inom 'vanligt' människospår. Själva spåret gick prima och gav betyget 8 så hon blev godkänd. Tyvärr strulade både framförgående och budföring så hon missade dock uppflyttningen men det kommer fler tävlingar…

Hollies ägare Loreanne har även tränat en hel del med min Lambo, vilket jag nyligen kunde skörda frukterna av. Den sista helgen i april var vi nämligen på lydnadskurs i Skurup, och Lambo skötte sig över förväntan. Jag har aldrig tidigare haft en hund som varit så bra på linförighet – tack Loreanne!

MAJ
Första söndagen i maj anordnade SWTK en fantastisk vårpromenad på Kjugekull. Lambo och Honey liksom deras matte njöt i fulla drag av vackert väder, fina omgivningar och mängder av vårblommor och fågelsång. Totalt deltog 12 wheaten terrier och lika många människor i promenaden, så vi väckte viss uppmärksamhet där vi drog fram.

Helgen därpå deltog vi i två internationella utställningar i Roskilde. Med på resan var Sune (L. Falstaff A La Flox), Honey och Limoncella samt min kompis Lisa och henne basset fauve de Bretagne Sonja. Skönt med hjälp när det nu blev dags att sätta upp utställningstältet för första gången denna säsong. Prima boende och riktig gourmetmat på Svogerslev Kro - det ska va gött att åka på utställning! Lördagens utställning bjöd däremot inte på några större framgångar även om både Sune och Honey fick Ck. Kul dock att Fiestas ägare (Kurt och Irmeli Silorinne) kommit ända från Finland, och tog en hedrande BIM–placering med sin tik. De tyckte också att det var fint att få träffa Fiestas bror Sune. Dagen därpå gick det desto bättre för flickorna; Limoncella blev tvåa bästa tik (efter sin moster Isabella som ställdes i veteranklass) och kunde inhösta både Cert och CACIB! Fyra i bästa tikklass var Honey. Förutom Sune deltog även Freddy (som bor i Roskilde!) i championklass där de visserligen fick Exc men inte lyckades placera sig – det var inte mindre än åtta fina championpojkar anmälda! Samma dag ställdes Durellos dotter Chili (från Allaflox) ut på Tånga Hed där hon fick reservcert. Nu är hon på gång!

Helgen 17-18 maj var vädret perfekt, alla hundar välkammade och fina, och ja … allting var helt enkelt bara för bra – och då går det sällan fullt så bra även på utställningen! Så retfullt nog blev vår fina Marley 'bara' fyra i bästa haneklass på lördagen, och lika fina Hollie fyra i bästa tikklass (många poäng dock till Årets Allround wheaten!), och – allra retligast – Maggan fick reservcert! Så nära! Hennes son Moltas var också med och skötte sig riktigt bra. I finalringen hade orken tagit nästan slut men Moltas knep ändå en fjärde plats, och en stolt matte Veronica fick nöjet att höra kennelnamnet Magnickas sägas för första gången av en speaker på en hundutställning! På söndagen var det Selma, som showade bäst i Lakkas-gänget och därmed tog en 2:a plats i bästa tikklass.


Lördagen den 23:e maj stod regnet som spön i backen när lydnads-KM inledde SWTK arrangemang i Hörby. Riktigt hoppfullt alltså. Och visserligen blev Lambo, framförd av Sune, sist i klassen men han höstade ändå in åtskilligt med poäng i vissa moment. Så vi har gott hopp inför framtiden. På själva utställningen var Lambo faktiskt den enda Lakkas-hunden av nio, som INTE fick HP. För resten gick det desto bättre… brorsan Albert blev 3:a i bästa haneklass och BIS-unghund. Marley blev 2:a i chkl. Och när sedan tikarna gjorde entré så var det alldeles kolossalt vad det ramlade in fina priser! Limoncella vann unghundsklass (och blev så småningom BIM unghund), Katja vann öppen klass (och BIS öppen), hennes mamma Kelly vann championklass (och BIM champion) medan Selma vann veteranklass (och BIM veteran). Bland alla de 26 deltagande tikarna blev det sedan Katja som vann hela klabbet (!) med Kelly på andra plats och Selma på fjärde plats. Sedan avslutade Katja med att bli BIS totalt. Och så vann vi även uppfödarklass med tikarna Hollie, Honey, Selma och Kelly. Vilken dag! Och vilket berg med priser…

SWTK, Hörby 23/5: BIR & BIM unghund, foto: Gun Werlemark
SWTK, Hörby 23/5: BIS Lakkas Katja och BIM Extra's Valentino.
SWTK, Hörby 23/5: Uppfödarklass, foto: Gun Werlemark

Lördagen den 31/5 var Hollie ute på rallylydnad och fixade minsann den tredje kvalificeringspoängen till sin nya titel; RLDF, dvs rallylydnad fortsättningsklass. Nu ska hon snart börja tävla i avancerad klass! Samma dag var jag själv och Honey (samt Lambo som sällskapshund!) på utställning i Hårlev i Danmark hos Dansk Terrierklub. Med på utställningen var även Lexie under lördagen medan istället Annie och Hollie kom på söndagen. Båda tikarna fick Ck på lördagen och bäst gick det för Honey som vann championklass och därmed fick sitt andra klubcert (med fyra dylika blir hunden Dansk Terrierklub-champion). Även Lexie fick Ck och fin kritik men hon behöver växa till sig lite mer tyckte domaren. BIR samt BIS-veteran blev en nära släkting, Tejarpsdalens Isabella, som har en Lakkas-hund som pappa. På söndagen var det istället Danmarks-debuterande Annie (Lakkas Irish Peach) som gladde oss mest med Cert och BIM! Stolta ägarna var med och fotograferade guldklimpen, som omgående anmäldes till ytterligare ett par utställningar.

Hollie sitter nog och tänker på sin nya fina RLD F-titel

'Annie' Lakkas Irish Peach

JUNI
Duktiga Faxe (Lakkas Foxwhelp) tävlade lydnad för första gången på ett bra tag och det gick kanonbra; han tog sitt tredje första pris i lydnadsklass och har alltså fått titeln Lp2. Grattis Faxe!

Lambo, Katja och jag åkte till Vänersborg, i ösregn nästa hela vägen. Men på utställningsdagen sken solen och matte i kapp! Lambo firade nämligen sin 'två år plus 2 dagar'-dag med att ta sitt tredje svenska cert och därmed blev han champion. Detta var hans sjätte officiella utställning totalt i Sverige så man får säga att det var ett jämförelsevis billigt championat. En kvart senare var det Katjas tur att ta cert och ävenledes hon blev svensk champion. Dessutom blev hon även BIR. Fast sedan var det slut på turen - en riktig åskskur brakade loss precis när vi skulle flytta tälten - hela wheatengänget såg ut som dränkta råttor. Eftersom jag inte hittade någon champagne, fick jag fira championaten med TVÅ irish coffea - en för varje hund! Söndagen randades sedan med solsken, och turen var tillbaka; Lambo blev tvåa efter Noah som redan är internationell champion och därmed kommer hans CACIB att hamna hos Lambo när FCI fått tummarna loss. Katja ville förstås inte vara sämre, utan blev tvåa bland tikarna efter veteranen Loppan, och fick därmed sitt CACIB direkt.

Katja blev BIR på SvTeks utställning i Vänersborg
Katja beskådar helgens skörd: mina rosetter, bara mina... my Preciousssss

Efter fem utställningshelger i rad, blev det plötsligen alldeles tomt och ledigt under en helg i mitten av juni… jisses vad GÖR man?! Lugn och skönt kanske men vad är väl det mot en rejäl adrenalinkick?! Tur att jag hade bokat in lite mer spänning till midsommarhelgen istället. Då åkte nämligen Lisa (med borderterrierna Skruttan och Pella) och jag med Albert och 'Ellorna' dvs Stor-Ella (Lakkas Gala) och Lill-Ella (Lakkas Limoncella) till en dubbel internationell utställning i Vejen på Jylland. Första dagen skulle det vara irländska pälsar så då var det bara Stor-Ella som lyckades av mina tre hundar, men för henne gick det riktigt bra: 2:a i bästa tikklass samt CACIB. Dagen därpå upprepade Stor-Ella denna placering medan Albert gjorde om samma bravad på hanhundssidan – vilket innebar Cert samt ett reserv-CACIB (som kommer att omvandlas till ett riktigt CACIB, hans andra i Danmark). Därmed blev Albert alltså dansk utställningschampion (efter sammanlagt fyra utställningar i Danmark) och även svensk utställningschampion eftersom han hade Cert i Sverige sedan tidigare (två cert på sammanlagt 6 utställningar). Liksom för brodern Lambo (dubbelchampion två veckor tidigare), får man säga att det var 'billiga championat' – inte många anmälningsavgifter alls! Lill-Ella fick också Ck och blev trea i öppen klass. Nu börjar äntligen Lill-Ellas päls bättra sig, så det ska säkert snart lossna rejält för henne också. Lisas två borderterrier skötte sig också prima med 2 x valp-BIR respektive nytt championat och CACIB, så det blev en triumfatorisk återresa i Lisa stora fina bil.

Borås påstås vara Sveriges regnigaste stad. Ett påstående som jag numera tror fullt och fast på! Hela resan dit på fredagseftermiddagen regnade och åskade det. När vi väl kom fram, insåg vi att arrangörerna bara upplåtit en (EN!) sida kring ringen för att ha tält på. Så vi fick ställa vårt tält bakom andra tält, vilket förstås gör det svårare att följa med i bedömningen. Och när sedan söndagen randades, ja då hällregnade det. Och det fortsatte sedan nästan oavbrutet ända tills vi var klara i ringen! Ibland var det ett smärre uppehåll men det var nog bara för att man skulle bli lite förhoppningsfull. Tyvärr regnade det ändå inte tillräckligt - domaren var nämligen fortfarande i stånd att skilja på raka irländska pälsar (vilket var det han fördrog) och resten (inte lika populärt!). Trots detta blev faktiskt Lambo trea i bästa hanhundsklass - allt annat än pälsen var tydligen perfekt på denna fina vovve! Pampiga kusinen Raffel fick också Exc (vilket annars var en bristvara denna dag) men hans päls är ju ännu tjockare så det blev inget Ck. Katja befanns vara något för lockig i pälsen och fick nöja sig med en tredjeplats i championklass, dock med Exc och Ck.

JULI
Efter det ohemula regnandet i Borås började det äntligen torka upp, och det passade ju bra när Gun och jag skulle ge oss ut på en riktig långresa. Tillsammans med Lambo, Lexie (L. Liberty), Sam och .. hmm, ja just det, Polly blev det ju, styrde vi norrut och hamnade så småningom i Skellefteå. Efter en dags återhämtning och hundputsande, var det dags att åka till den internationella utställningen i Piteå 5/7. Här strålade solen och allting var prima. Bäst av våra hundar var Sam, som blev tvåa i bhkl och fick CACIB. Även Lambo fick en placering i bhkl, och Lexie fick Ck. Kul också att få se en mycket fin dotter till Lakkas Fiesta, nämligen Ch Von Jungfruborg Golden Chrystal, som är uppfödd i Finland.

Dagen därpå åkte vi till rasspecialen Norrlands Guld på brukshundsklubben i Skellefteå. De lokala organisatörerna hade anordnat en utmärkt utställning och dessutom agility, både KM och en nybörjartävling. Sam var återigen bäst av de våra och blev BIS, med Lambo tätt efter på andra plats! Lexie klarade sig också finfint och blev fyra i bästa tikklass. Lambo och Lexie ställde även upp i parklass, hjälpligt framförda av mig, och då vann de minsann över det enda motståndarekipaget. Slutligen var det dags för agility - klubbmästerskapet var spännande att beskåda, och därefter blev det ännu mer spänning; jag hade nämligen anmält Lambo till nybörjartävlingen! Ganska tufft med tanke på att jag aldrig tränat agility med honom. Men Sune och Loreanne har ju tränat Lambo i lite allt möjligt, inklusive agility, och vi tog oss runt ganska hyggligt. Det blev en 6:e plats bland 9 deltagare - en helt godkänd debut, tycker jag. Om han lär sig att springa rakt framåt så att man inte behöver knäa honom över hinderna, och dessutom låter bli att vända i varje tunnel, kan han nog bli riktigt bra :)

Efter ett par dagars solande och slappande hemma i Arkelstorp, var det dags att packa bilen igen men nu för en betydligt lättare resa. Till Tvååker i Halland tog vi oss bekvämt på ett par timmar på fredagsmorgonen den 11 juli. Dessvärre blev det inga speciella framgångar första dagen men Maggan (Lakkas Julyred) fick i alla fall CK. Och sedan fick jag ett trevligt SMS från Loreanne: Hollie hade fått 164,5 poäng på en lydnadstävling och därmed sitt första 1:a pris! Kanonbra - way to go!

Nästa dag kom även Raffel (Lakkas Klarapfel) till Tvååker och blev minsann tvåa i öppen klass med Ck - hans livs första. Ännu bättre gick det för Maggan - idag utmärkt visad av matte Veronica själv - för hon vann minsann tikarnas öppen klass. Och när det sedan bara var tre championtikar och Maggan kvar till placeringarna i bästa tikklass var det klart - Maggan tog certet och blev Kennel Lakkas 56:e champion - JAAAA!

Raffel
Maggan

Senare på kvällen blev det skumpa på en solbelyst hotellbalkong med havsutsikt för att fira Maggan (samt Tejarpsdalens juniorpojke som tog båda hanhundscerten i Tvååker) men då hade jag redan hunnit förflytta mig till Svendborg på södra Fyn. Här går det undan! På söndagsmorgonen bar det sedan av till utställningen anordnad av danska terrierklubben. Honey, som inte blivit utställd på länge, var superladdad och lyckades charma domaren som gjorde henne till BIM. Även Lambo skötte sig prima och blev tvåa i bhkl. Båda fick dessutom Klubcert. Här i Svendborg ställdes även Annie (Lakkas Irish Peach) ut, och blev tvåa i ökl med Ck. En innehållsrik och väldigt lyckad helg!

Honey blir BIM i Svendborg

AUGUSTI
Första helgen i augusti bar det av till Jönköping och tre dagar med internationell hundutställning på Elmia-fältet. Soligt och varmt förstås men lite välgörande disighet på förmiddagarna höll ner temperaturen så att det blev riktigt behagligt. Bara två Lakkas-hundar var med, Katja och Lambo - rena rama semestern! På fredagen blev båda trea i sina respektive championklasser men inget mer. Trevligt dock att sitta och prata med andra utställare och att beskåda alla finalerna i lugn och ro. Dessutom lokaliserade vi ett stånd som sålde starköl för det 'facila' priset av 56:- för en 33 cl burk! Men kall öl är kall öl... På kvällen anlände Linnea som kört upp efter jobbet på veterinärkliniken i Bromölla, så hon skötte det fortsatta hundvisandet. På lördagen klarade Katja sig lite bättre och blev trea även i bästa tikklass. Och ännu bättre gick det på söndagen när Lambo blev tvåa i bästa haneklass och Katja vann bland alla tikarna, och blev BIM. Lambo fick ett rCACIB som kommer att omvandlas till ett CACIB (hans andra) och Katja fick ju ett CACIB direkt (hennes fjärde).

Katja blir BIM i Jönköping

Katja

Lambo

Efter Jönköping blev det inga fler utställningar eftersom jag åkte långt, långt bort. Efter två flygturer på 12 respektive 9 timmar, anlände jag äntligen till Brisbane i västra Australien. Det var ett spännande och väldigt trivsamt ställe. Inte så mycket hundar men jag fick istället beskåda exotiska djur som ibisfåglar (Australiens motsvarighet till gråsparvar - det vimlar av dem på alla kaféer!) och koalor (som sover mest hela tiden men är väldigt söta när de någon gång vaknar till).

SEPTEMBER
I mitten på september satsade vi stort; Linnea visade hundar i Eslöv medan jag själv åkte till Rostock. Vi hade var sin tik som tidigare blivit BIM för samma domare som vi nu visade dessa tikar för igen. Men kom domarna ihåg dem? Nej. Och vad värre var - de kom inte ens ihåg vad de då hade sagt att de gillade eller inte gillade på en wheaten... Antar att det är sådant som kallas 'dagsform' fast man brukar ju säga att det är hundarnas dagsform som skiftar... Ha! Det blev i alla fall en fjärde plats i bästa hanhundsklass för Sune (Lakkas Falstaff A La Flox) samt Ck till Katja och Annie (Lakkas Irish Peach) i Eslöv, och ett VDH-cert till Lill-Ella (Lakkas Limoncella) andra dagen i Rostock.

Lördagen den 20:e september var det Köpenhamnsnvinnarutställning men den här gången fick de tydligen inte plats i Köpenhamn utan utställningen var flyttad till Hilleröd. Men det gick ju bra det också, och Linnea och jag åkte dit med tre hundar. Bäst gick det för Honey som faktiskt blev BIR - mest tack vare sitt käcka uppträdande som verkligen uppskattades av domaren. Detta blev hennes andra CACIB i Danmark, och liksom det förra vann hon alltså främst på grund av sin personlighet! Vem ha sagt att utseendet är allt? Vi hade även med Sune som blev fyra i en stor championklass och Annie som blev tvåa i öppen klass.

Honey (t.h.) blev BIR i Hilleröd med CACIB och Köpenhamnsvinnar-titel, Foto: Malin Lindahl

Under tiden som Honey flirtar med domare, så jobbar syster Hollie på med sin allroundkarriär. Den 20:e blev hon tvåa i en agilitytävling och var mindre än tre sekunder från en 'pinne'. Helgen därpå var det istället dags för en fin rallylydnadstävling med 82 poäng.

OKTOBER
Ibland blir livet lite hektiskare än normalt… Så var det för mig i mitten av oktober. Först började det med en jobb-resa till Bordeaux i Sydfrankrike söndag 12 oktober. Allt gick prima och Bordeaux visade sig vara en väldigt vacker gammal stad, och det fanns gott om prima vin, förstås. Hemresan den 15:e gick dock inte direkt hem, utan jag åkte först en tur bort till Vellinge där den ståtlige hanhunden Moltaz (Extra's World Cup) bor. Precis samtidigt anlände Fredrik, som hade med sig sin fodervärdstik Jamba. I höglöp! Och fem minuter senare kom Nilla Lundwall, världens bästa 'kopplerska'. Denna gång gick det dock inte riktigt efter planerna utan Moltaz sköt utanför! Snälla Fredrik och snälla Nilla (tack, tack, tack…) åkte dock själva tillbaka till Moltaz redan dagen därpå och då blev det en rejäl parning. Dessutom gjorde de om samma sak två dagar senare – så nu ska det väl bli valpar!!! Läs mer om detta på 'Att köpa valp'.

Anledningen till att jag inte själv hade tid att vara med på parningarna, var att jag sedan länge planerat att resa till Poznan i Polen den 16:e tillsammans med Lisa, hennes två border terrier samt mina wheaten terrier Dacko och Honey. Allt gick prima!!! Hotellet visade sig vara helt luxuöst, och den italienska restauranten alldeles intill… MUMS! Faktiskt ännu bättre mat än i Bordeaux. Och sedan gick det ju rätt bra även på utställningarna, som var väldigt stora och väldigt välorganiserade. Linnea kom dessutom tillresande med tåg från Warszawa så att hundarna skulle bli ordentligt uppvisade. Dacko blev BIM och tog CACIB, medan Honey blev tvåa av tikarna, dock slagen av bara en veterantik så även hon fick CACIB. Därmed blev båda två internationella champion! Även Lisas championtik tog ett CACIB. Gissa om vi firade på den italienska restauranten den kvällen!!! Efter att vi beställt in – och druckit upp – bland annat två flaskor skumpa och lite Sambucca, började restaurantpersonalen servera oss gratis drinkar! De hade väl sällan sett så glada gäster förut. Dagen därpå blev Dacko BIR och Polsk Vinnare samt tog ytterligare ett CACIB, liksom för övrigt även Lisas tik. Vilken resa!

NOVEMBER
Första helgen i detta som förr var en kall höstmånad men som nu kändes som behaglig sensommar.... ja, den tillbringade Lambo, Ella och jag i Herning på Jylland. Domarna var väl måttligt förtjusta i mina hundar men det var hård konkurrens med sju respektive sex championhundar bland hanar och tikar. Bäst gick det för Lambo som blev fyra andra dagen. Vann gjorde den stilige Diesel. Och det var ju rätt bra ändå, för han ska nämligen bli pappa till min N-kull hoppas jag. Just det! Den 6/11 åkte jag med Ella ner till Klågerup där Diesel bor. Och med Nillas hjälp (igen!) blev det en parning. Om Ella blir dräktig, ska hon ha sina valpar hos fodervärden i Vinslöv. Och under tiden har Jamba valpar här hos mig. Så planerar vi i alla fall...

DECEMBER
Mest regn och rusk - men detta väder är inga problem för hundarna. Kommer man ursprungligen från Irland så gillar man förstås regn! Lite glädjande nyheter från Holland, där den vackra Durello-dottern Kate nyligen fått sin första valpkull. Uppfödarna har nu det angenäma problemet att försöka bestämma sig för vilken valp som är allra vackrast och roligast, och ska stanna hemma hos sin mamma. Roligt att det alltså finns vackra barnbarn till Lakkas-hundarna på lite olika ställen ute i Europe. Och i Nordamerika finns ju ganska många eftersom fem Lakkas-pojkar använts flitigt i aveln där.

Kate alias C.IB. Ryenna Golden Perro de Morrigan
är en av de vinstrikaste hundarna i Holland
 
Kates tikvalp 'Roze'
Kates tikvalp 'Geel'

Även på hemmaplan har det nu blivit valpar! På morgonen den 18:e december födde Jamba sin första valp, och sedan ploppade de fram var 20:e minut tills det låg sex stora (240-280 gram) och fina valpar i valplådan. Sedan gick matte ner i köket för att utfodra de andra hundarna och sig själv - nu skulle det firas med frukost. Och då, i lugn och ro, passade Jamba på att föda fram en sista valp! Så vid nästa inspektion av valplådan låg där sju valpar istället! Fem flickor och två pojkar. Läs mer under länken 'Köpa valp från Lakkas'.

Jamba och hennes sju valpar