Aktuellt 2021

JANUARI

Året började på bästa tänkbara sätt, nämligen med tillverkning av en ny valpkull. Hoppas vi i alla fall. Det var tiken Inez från Kennel Tara Hill’s som blev parad med Axel (Lakkas Roxbury’s Russet) hemma i Axels trädgård i Alvesta. Första gången för Axel men det grejade han galant. På trettonafton var det dags för nästa kärlekspar när Eroz fick besök av Belli hemma hos sig i Rävlanda. Och sedan blev det tredje paret ut när Vargas i Vellinge fick besök av Stella den 10:e januari. Nu håller vi alla tummar och tår! Mer information samt bilder på föräldrarna hittar ni under ’Köpa hund från Lakkas’.

FEBRUARI

Härliga besked – både Belli och Stella visade sig vara dräktiga och det tycks vara minst ett halvdussin valpar i vardera magen enligt ultraljudet. Axel har dessutom lyckats med sin debut i avelssammanhang, så även hans flicka Inez är ’på det viset’. Axels brorsa Ruben kom sedan för en välbehövlig klippning. Ser jättefin ut, och man bara längtar ju efter lite utställningar….

Ruben

Lambo o Honey

Plötsligen kom sedan vintern, med snö och rena hundar – mycket uppskattat! Lambo och Honey njuter alltid av att kunna springa fritt, men jag njuter lite mer när jag inte behöver bada dom efteråt! Alla hjärtans dag firade Christina och jag med en fin promenad och picknick på Lerjevallen tillsammans med järngänget, dvs Lambo, Honey, Coxie och Maikki. Men hur fin och vacker snön än må vara så är det underbart när den försvinner igen och VÅREN anländer. Sista veckan i februari blev det rena rama värmeböljan och härliga vårpromenader med fågelkvitter och solglitter. Nu går vi i väntans tider, snart är det dags för Inez valpar, och sedan kommer Bellis och därefter Stellas!

Lerjevallen Christina och jag


MARS
Månaden inleddes med att Inez fick en fin valpkull, som Axel är pappa till. Tyvärr drabbades sedan såväl Inez som några av valparna av sjukdom så det blev bara tre valpar som klarade sig – med de är å andra sidan riktiga överlevare.

Den 9 mars började Belli spotta ur sig valpar på kvällen hemma hos Linnea och Elias i Hasslöv. Hon fortsatte sedan hela natten och kunde så småningom räkna in 10 valpar! Det blev sju pojkar och tre flickor till slut. Ett par av valparna, ’Skorpan’ och ’Räkan’ var ganska små vid födseln och Linnea fick därför stödmata dem de första veckorna.

Bellis nyfödda valpar

Bellivalparna hade varierande storlek

Bellis minsta valp kallades Räkan

Den 13 mars var det sedan dags för Stella. Hennes mage hade svällt upp rejält så jag förväntade mig en stor valpkull även av henne. Och på bara fyra timmar klämde hon faktiskt ur sig 8 stora valpar; tre pojkar och fem flickor.

Stellas mage innan valpning

5 Stella är en hängiven mamma

I veckan därpå fick Lambo dambesök, lilla Zäta stannade i nästan en vecka så vi hoppas på ett positivt utfall av deras kärleksbestyr.

APRIL
Allt fortskrider normalt. Både Belli och Stella är ju förstagångs-mammor men de sköter sitt jobb alldeles utmärkt. Samtliga valpar växer och utvecklas. Så spännande att se hur personligheterna börjar utvecklas. Det har blivit många besök från valpköparna, som mestadels bor i våra närmaste omgivningar. Bra för valparna att få många sociala kontakter och kul även för oss uppfödare att träffa lite folk i dessa corona-tider.

Stellas valpar 5 veckor

Stellas valpar 6 veckor i sin inomhushage

En liten komplikation inträffade då Stellas dotter ’Lila’ (alias Ginny alias Lisa) visade sig ha ett ljumskbråck. Detta blev dock opererat på djursjukhuset i Hässleholm när hon var sex veckor. Läkningen gick fint och valpen blev snabbt återställd.

I slutet av månaden åkte jag till Karlskrona och hälsade på Axels fina valpar.

Axels dotter Siv hos kennel Tara Hill's

MAJ
Valpdop i Hasslöv för U-kullen 1:a maj. Alla 10 valparna ställdes upp på trimbordet och blev vederbörligen beundrade av de besökande uppfödarkollegorna. Samt fick lite champagne på sina huvuden, varefter vi avnjöt en härlig lunch med rökt lax. Dagen därpå, 2:a maj, var det dags för nästa valpdöp, i Bromölla. Nu var det 8 valpar i V-kullen som blev beundrade och döpta. Och gästerna fick rökt lax igen men var glada ändå! Fina uppställningsbilder togs av alla valparna i samband med valpdopen, och kan beskådas under länken Valpkullar.

Lite mat efter valpdopet i Bromölla

Hundsängen blev omtyckt
JUNI

Med alla 18 Lakkas-valparna utflugna (utom Trassel som stannar kvar hemma hos mamma Belli) så har vi fått mer tid att ägna oss åt de lite äldre hundarna. Den 9:e juni firade Lambo sin nio-årsdag med pompa och ståt! Många leksaker blev det, och de fyrbenta gästerna försågs sedan med varm korv medan tvåbeningarna fick lite annat att äta och dricka.

Lambo firar sin nioårsdag

En vecka senare fick både Lambo och Honey tillfälligt flytta till Småland medan Axel följde med Linnea och mig till Kolding/Fredericia där Dansk terrierklubb anordnade en tvådagars utställning. Första gången på evigheter! Lite nervöst när man skulle passera gränsen på fredagskvällen, var personbevis och antigentester ok? Ja det fick vi aldrig veta, för de danska tullarna hade tydligen redan gått hem för dagen! På utställningen blev Axel tvåa båda dagarna med Ck och reservcert. Tjejerna turades däremot om med att vinna respektive bli tvåa. Detta innebar att Belli vann första dagen, tog certet och därmed blev champion. Coxie vann andra dagen och tog då sitt andra danska cert. Att komma tillbaka in till Sverige var faktiskt det svåraste under hela helgen; en nitisk tullpolis krävde in våra pass, filmade noggrant vår bil och blängde länge och surt innan vi fick tillåtelse att köra in i fosterlandet??

Belli blev champion och BIM 12 juni

Axel fick två reservcert (pust!) 12 och 13 juni

Knappt en vecka senare åkte vi tillbaka till Kolding (börjar känna oss som stammisar på Scandic Kolding) för nu var det dags för en tredagars utställning i Vejen. Första dagens domare snålade lite med ck och cert men Belli tog i alla fall ett nordiskt cert och blev BIR! Andra dagen gick det desto bättre för Ruben och Coxie, som båda två fick cert och därmed även championat. Dessutom blev Coxie BIM och tog ett CACIB. Tredje dagen var det istället Belli som blev BIM och tog CACIB samt en Crufts-kvalifikation. Även Ruben klarade sig fint och fick ett Reserv-CACIb som kommer att uppgraderas till ett ’riktigt’ CACIB eftersom vinnaren just hade blivit internationell champion.

Ruben blev champion 19 juni

Coxie blev champion 19 juni

Alla rosetterna från tre dagar i Vejen

Det blev, som alla förstår, en hel del dansk öl samt aperol/cava-drinkar för att fira alla dessa framgångar! Synd att inte svenska myndigheter vill ta efter den danska modellen, dvs mindre restriktioner förutom det viktiga kravet att alla deltagare ska kunna visa covidpass (fullvaccinerad, bevis på genomgången infektion eller ett högst 72 timmar gammalt negativt antigentest).

Linnea firar!

JULI

Sommaren fortsätter med sol och värme! En ovanligt kylig och bitvis även regnig dag blev det dock den 10/7 när vi hade BPH med sju Lakkas-hundar i Örkelljunga. Det vara framförallt T-kullen (drygt ett år gamla) som gjorde sitt prov (alla med utmärkta resultat) samt en S-hund som inte hunnit vara med tidigare. Alltid intressant och värdefullt att få se hur hundarna uppför sig, och hur samspelet hund-förare fungerar.

Lakkas Transparente Blanche ’Lakkie’ blänger på den konstiga figuren

Lakkas Trulsa kollar på ljudmaskinen

Den 15/7 bar det av till Åkersberga för att beskåda Lambos valpar hemma hos Tina och Thomas Uneholt, kennel Seamrog. Samt också för att beundra deras väldigt fina men kraftigt sluttande trädgård – rena äventyrslandet tyckte Ruben, som jag hade med mig på resan. Den 17:e var det sedan dags för utställning – den första utomhusutställningen i Sverige på nästan två år (!) i Eskilstuna.

Lambos son Seamrog Flying Without Wings

Linnea kom också till Eskilstuna, med Trassel och hans mamma Belli. Trassel inledde utställningskarriären på bästa sätt, genom att först bli BIR-valp och sedan även BIS i klassen valpar 4-6 månader. Hans morbror Rubens debuterade i championklass och blev BIR – heller inget att klaga på. Även Belli fick in en nästan-fullträff när hon blev tvåa i bästa tikklass. Linnea och jag firade med ett par flaskor bubbel efteråt på den fina verandan i vår härliga campinglägenhet på Vilsta.

Lakkas Ultra Gold blev BIS-valp

Lakkas Rubens blev BIR

Linnea firar med bubbel på vår veranda

Nästa lördag gick ännu mer i valparnas tecken. Vi hade nämligen valpträff på Hässleholmsgården för U- och V-kullarna. Av sammanlagt 18 valpar var det 14 som kom på träffen tillsammans med sina två mammor och en del äldre support-hundar! Det blev en innehållsrik dag med presentation av varje valp, tipspromenad, korvgrillning, koppel- och kontaktövning samt utställningsträning. Stort tack till alla deltagare samt till alla assisterande personer och ’påhejare’. Vilken stämning det blir när så många wheatenvänner samlas och har trevligt med sina hundar!

Kul att träffas

Valpmingel

AUGUSTI

Månaden började på bästa sätt, nämligen med en ny champion när Axel blev BIR på den nordiska utställningen i Brørup samt förstås fick både danskt och nordiskt certifikat. Belli blev 3:a i bästa tikklass och Trassel blev BIR-valp som vanligt men vi hade långt att köra hem så vi stannade inte kvar till några finaltävlingar.

Ingen rast, ingen ro. Efter en vecka med intensivt hundklippande blev det dags för rasklubbens egen officiella utställning i Ronneby. Inte mindre än 69 anmälda hundar varav 16 från kennel Lakkas! Allra bäst gick det återigen för vårt ”lag-ankare”, dvs Trassel (Lakkas Ultra Gold)! Han blev nämligen BIS-valp bland totalt 17 valpar! Fina placeringar och hederspris även till Terje (Lakkas Vincent, 2:a bland hanvalparna), Lisa (Lakkas Virginia Gold, 2:a bland tikvalparna) och Vista (Lakkas Vista Bella, 4:a). Ozzy (Lakkas Tumanga) gjorde en fin debut och blev 2:a med excellent i juniorklass och Oscar (Lakkas Sävstaholm) upprepade sedan detta i unghundsklass. I öppenklass vann Axel (Lakkas Roxbury's Russet), som även blev 2:a i bästa haneklass och som hade tagit certet om han inte redan blivit champion helgen innan! Trea i en stor öppenklass blev Morris (Lakkas Riesenboiken). Deras bror Ruben (Lakkas Rubens) blev 3:a i championklass och sedan blev pappa Lambo (Lakkas Lord Lambourne) 2:a i veteranklass – vilka killar! I tikarnas juniorklass fick Selma (Lakkas Topsy) excellent med en matte som själv visade sin hund – bra gjort! Unghundsklassen vanns av Elsa (Lakkas Scarlett O’Hara). I den jättestora öppenklassen gick det bäst för Stella (Lakkas Pink Lady) som blev 4:a. Belli (Lakkas Rebella) vann championklassen och blev 2:a i bästa tikklass. Och Hollie (Lakkas Holiday) avslutade med att bli 2:a i veteranklassen. Vilka tjejer! Åke Karlsson tog bilder av de flesta hundarna – titta och njut!

Lakkas Ultra Gold 'Trassel'

Lakkas Virginia Gold 'Lisa'

Lakkas Sävstaholm 'Oscar'

Lakkas Roxbury's Russet 'Axel'

Lakkas Riesenboiken 'Morris'

Lakkas Rubens 'Ruben'

Lakkas Lord Lambourne 'Lambo'

Lakkas Scarlett O’Hara 'Elsa'

Lakkas Rebella 'Belli'

Lakkas Holiday 'Hollie'

Ingen rast eller ro därefter heller, utan redan på onsdag avgick Bornholmsbåten med Linnea, Elias och jag samt fyra hundar. Torsdagen tillbringades med härlig semester och Elias introducerades till en dansk specialitet, nämligen fläsksteksmacka. MYCKET godare än vad det låter! Det lokala Svanekeölet passade utmärkt till denna mat (och till allt annat vi åt under hela veckan…). På fredagen höll Dansk Terrierklubb TVÅ utställningar på Stadion Nord i Rønne, vilket följdes av en internationell DKK-utställning på lördagen och ytterligare en på söndagen. När vi sorterade alla våra rosetter på söndagen, kunde vi konstatera att Belli hade tagit 4 BIR samt 2 CACIB, Elsa hade tagit 4 Cert, Oscar hade tagit 2 Cert och ett CACIB samt 2 BIM, och Trassel hade tagit 4 BIR-valp samt 2 BIS-2 valp (vi gick inte in med honom i finalringen de två sista dagarna för att hushålla lite på krafterna). Det var den bästa utställningshelgen någonsin för kennel Lakkas!

BIM Oscar och BIR Belli.

Efter Bornholm blev det ett par dagar av nödvändig återhämtning – det tar på krafterna med så många hundutställningar! Redan på onsdagen var jag dock igång igen – Essential Foods anordnade ett webinar där jag pratade om: Genetisk variation - tradition och/eller framsteg: En genetikers perspektiv på 100-åriga rasstandarder och moderna avelsmål. Det känns lite konstigt att sitta isolerad vid sitt köksbord och prata rakt in i en dator utan att kunna se vad mottagarna tänker och tycker, men det gick nog rätt bra i alla fall.

Helgen (faktiskt söndag-måndag) 22-23 var vi igång igen. Nu körde Linnea och jag till Backamo utanför Ljungskile. Först stannade vi dock till vid vårt eminenta hotell i Trollhättan. Riktigt mysig stad med bra hundrastningsområden och ett fint torg med mat och öl. Lite problematiskt dock med ett överaktivt brandlarm på hotellet inklusive full utryckning med flera brandbilar och utrymning ’mitt i natten’ med alla hundarna, dvs Oscar, Elsa och Belli. På söndagen gick det ändå synnerligen bra med en andra plats i bästa haneklass för Oscar samt hans första svenska cert (faktiskt andra gången totalt som han ställdes ut i Sverige). Elsa var inte långt efter och fick ett reservcert. Och Belli vann återigen tikklassen och blev BIM. Hon var dock allra gladast åt att få återse sin man, Eroz, som ju är pappa till alla hennes 10 valpar som föddes i mars i år. På måndagen gick det lite sämre för Elsa och Oscar, som båda fick nöja sig med excellent men Belli slog däremot till med ett BIR och därmed också ledning i Årets Wheaten-tävlingen.

BIM Belli

BIR Belli

Sista helgen i augusti blev den regnigaste under hela sommaren. I Visby öste det ner när Karolina visade upp Stella på en internationell utställning, där de hamnade på en hedersam tredje plats och därmed bärgade Stellas första svenska cert! I Haninge (Stockholm) regnade det inte fullt lika mycket men allting var blött, blött och blött… Största ljusglimten stod Hubbe (Lakkas Urshults Kungsäpple) för när han blev BIS-valp totalt och slog ett dussin andra valpar på SWTKs inofficiella rasspecial. Detta var Hubbes debut på en utställning och nu vill man ju bara se mer av honom! Linnea och jag hade själva tagit med Trassel, Ruben och Belli, som alla lyckades bli 3:a i sina respektive klasser.

Stella CERT

Hubbe BIS-valp

SEPTEMBER

Månaden började med en ögonoperation! Honey fick två små knutor på ögonlocken bortopererade. Veterinären klippte väldigt kort runt ögonen så nu ser hon ut som en uggla. Tack vare att hon inte kliar sig i ögonen slipper hon i alla fall använda den läbbiga tratten!

Lördagen den 4:e debuterade Molly (Lakkas Peace Garden) på utställning i Leksand. Tanken är att hon ska paras nu i höst och då ville ägaren ha ett utställningsresultat. Och det blev ju ett prima resultat; Molly blev nämligen tvåa i bästa tikklass och fick både Cert och CACIB!

Molly tog Cert och CACIB i Leksand

Dagen därpå åkte Christina och jag på nosework kurs i Kalmar. Vi hade med oss Coxie, Honey och Lambo, som alla tyckte detta var synnerligen roligt.

Nosework i Kalmar

Lördagen den 11:e var det utställningsdags igen. Denna gång med något fler deltagare från Lakkas… nämligen 19 stycken! Rekord!!! Åtta av dem var valpar, och för flertalet var det första gången. Aningen hektiskt emellanåt men vi klarade oss ändå mycket väl tack vare duktiga valpköpare som hjälpte till i tälten (vi hade en klunga med 5 Lakkas-tält!), och hjälp-handlers som sprang med hundar i ringen. Bland småvalparna blev Vista (Vista Bella) BIR och brorsan Elvis (Victory) BIM. Motsvarande vinster i äldre valpklassen togs hem av Trassel (Ultra Gold) och Alison (Uva di Calabria). Ozzy (Tumanga) vann unghundsklass medan Oscar (Sävstaholm) var oplacerad i öppen klass. I championklass van Axel (Roxbury’s Russet) tätt följd av brosan Ruben (Rubens), medan deras farsa Lambo (Lord Lambourne) blev 2:a i veteranklass. Bästa hanhundsklass blev en riktig höjdare med placering som följer: Axel, Ruben, Extra’s High Five (pappa till Lakkas S-kull) och Lambo! Bland tikarna inledde Selma (Topsy) i unghundsklass (2:a) och sedan var det dags för de 8 öppen klasstikarna där Elsa (Scarlett O’Hara) blev 2:a och Stella (Pink Lady) 3:a. I championklass blev Belli (Rebella) 3:a medan veteranklassen bestod av systrarna Hollie (Holiday) som blev 1:a och Honey (Honeycrisp) som blev 2:a. I Bästa tikklass blev sedan Hollie 3:a – inte illa för en tik som snart fyller 12 år – dessutom blev hon även BIS-3 veteran i finalringen! Lambo hade en avelsgrupp so fick hp (Axel, Ruben, Belli och Softy Österlen Helix) och slutligen hade vi en uppfödargrupp (Axel, Ruben, Belli och Lambo) som blev BIS-3. Och sedan var det ju ändå inte riktigt slut utan det blev dags för BIR och BIM – Axel vann och blev därmed uttagen till att gå in i finalringen. Där blev han faktiskt uttagen bland de 8 som domaren tyckte var bäst! Se det var minsann en utställningsdag! Inte underligt att jag var lite trött på brorsans kräftskiva sedan på kvällen… och kanske även lite trött under Balsberget-promenaden som rasklubben anordnade dagen därpå.

BHKL

BIR hunden Axel Bjuv 2021

Axel (tv) blev BIR och Hopla Ups I Did It (th) blev BIM, foto Tino Tortoriello

Hollie BIS-3

Fredagen 17 sept fick vi långväga främmande; Dennis och Kerstin kom från Hassela i Norrland med Peggy som skulle paras med Oscar. Stort intresse från båda parter men ingen parning på fredagen. På lördag morgon åkte sedan Oscar och jag, tillsammans med Karolina och hennes hundar Stella och Vista, till Danmark. Där anordnade danska terrierklubben en utställning i Hårlev. Oscars och Stellas pälsar gick inte riktigt hem hos domaren men Vista blev BIR-valp.

Stella

Efter övernattning på anrika Wittrups motell (som vanligt med flera hundutställare bland gästerna) körde vi på söndagen till Ballerup där dansk kennelklubb anordnade en internationell utställning, tillika Köpenhamns vinnar-utställning. Nu var det Oscars tur att verkligen glänsa – mycket väl visad av Karolina blev han nämligen BIR! Han fick även sitt tredje danska cert och blev således både dansk och svensk utställningschampion. Dessutom fick han CACIB och blev KBHV-21. Stella klarade sig också fint och blev trea i bästa tikklass och fick sitt andra danska cert. Och Vista blev BIR-valp som vanligt!

Oscar blev BIR i Ballerup

Oscar blev sååå glad när han träffade Peggy igen vid hemkomsten till Bromölla på söndag eftermiddag; detta var tidernas championatspresent! Men Peggy var fortfarande ovillig till parning. Hur skulle detta sluta? Måndag morgon tyckte däremot båda hundarna att det äntligen var dags att fullborda äktenskapet – medan vi fortfarande höll på med att fixa frukost! Nu hoppas vi på resultat i en valplåda om nio veckor!

Peggy och Oscar

OKTOBER

Första helgen i oktober åkte Linnea och jag till olika utställningar för att maxa våra chanser! Linnea begav sig nämligen till Tånga Hed i Vårgårda och själv åkte jag med Karolina till Birkeröd strax norr om Köpenhamn. Detta visade sig ju vara en suverän teknik! I Vårgårda blev Trassel BIR-valp och i Birkeröd blev Vista BIR-valp. Och sedan följde vi upp detta även med de vuxna hundarna: i Vårgårda blev Trassels morbror Axel BIR, och i Birkeröd blev Vistas mamma Stella BIR! För Stella var det hennes tredje danska cert och därmed blev hon dansk champion! Eftersom hon rodde hem ett svenskt cert i Visby i slutet av augusti, så blir hon automatiskt även svensk champion. BIM i Birkeröd gick till Stellas kusin Helix (Softy Österlen Keen On Kaspian) som är en son till min egen Lambo. Det blev först skumpa och sedan delikat middag på en turkisk restaurant för oss alla fyra, dvs Karolina, jag, Ingrid (Helix uppfödare) och Ann (delägare och handler till Helix). Utställningar när dom är som bäst! Dagen därpå hade vi en annan domare, och om henne behöver jag inte säga så mycket mer… men Vista blev i alla fall BIR-valp igen.

Axel blev BIR i Vårgårda och BIM blev hans 'fru' Tara Hill's Unlimited Unity

Stella (Lakkas Pink Lady) BIR och ny champion i Birkeröd 2/10, och hennes kusin Lambo-sonen Helix (Softy Österlen Keen On Kaspian) blev BIM

NOVEMBER

Mörkt kallt och blött – tur att man kan vara inomhus. Numera finns det till och med träningshallar för hundar, så att man kan göra mer än sitta i soffan – trots att det är november. Raskubben anordnade en väldigt trevlig kurs i nya hundsporten Hoopers i Sölvesborg. Jag tog med både Honey och Lambo som tyckte det var jättekul. Mio var förstås en stjärna på detta, precis som på allt annat hon tränar i.

Mio tränar hoopers.

Några dagar senare var det dags för nästa roliga inomhusaktivitet, nämligen en tre-dagarsutställning i Herning på Jylland. Linnea var upptagen på annat håll, så jag åkte dit själv med Elsa. Första dagen gick det ok och Elsa blev tvåa i öppen klass med Ck. Andra dagen var det bara pälskvalitet som gällde och Elsas befanns inte vara tillräckligt ’irländsk’ så det gick inte alls. Nu var det bara en chans kvar! På söndagen såg jag redan under hanhundsbedömningen att det vara fina rörelser som fällde avgörandet. Det blev alltså till att springa många varv i full fart! Jisses vad det gjorde ont i knän och fötter men vad gör man inte för att impa på domaren. Och det gick vägen! Elsa impade verkligen, vann öppen klass och blev sedan tvåa i en stark bästa tikklass. Cert och reserv-CACIB (som kommer att flyttas upp till CACIB eftersom vinnaren redan var internationell champion) samt ny champion. Resan hem gick riktigt snabbt och lätt!