Aktuellt 2021

JANUARI

Året började på bästa tänkbara sätt, nämligen med tillverkning av en ny valpkull. Hoppas vi i alla fall. Det var tiken Inez från Kennel Tara Hill’s som blev parad med Axel (Lakkas Roxbury’s Russet) hemma i Axels trädgård i Alvesta. Första gången för Axel men det grejade han galant. På trettonafton var det dags för nästa kärlekspar när Eroz fick besök av Belli hemma hos sig i Rävlanda. Och sedan blev det tredje paret ut när Vargas i Vellinge fick besök av Stella den 10:e januari. Nu håller vi alla tummar och tår! Mer information samt bilder på föräldrarna hittar ni under ’Köpa hund från Lakkas’.

FEBRUARI

Härliga besked – både Belli och Stella visade sig vara dräktiga och det tycks vara minst ett halvdussin valpar i vardera magen enligt ultraljudet. Axel har dessutom lyckats med sin debut i avelssammanhang, så även hans flicka Inez är ’på det viset’. Axels brorsa Ruben kom sedan för en välbehövlig klippning. Ser jättefin ut, och man bara längtar ju efter lite utställningar….

Ruben

Lambo o Honey

Plötsligen kom sedan vintern, med snö och rena hundar – mycket uppskattat! Lambo och Honey njuter alltid av att kunna springa fritt, men jag njuter lite mer när jag inte behöver bada dom efteråt! Alla hjärtans dag firade Christina och jag med en fin promenad och picknick på Lerjevallen tillsammans med järngänget, dvs Lambo, Honey, Coxie och Maikki. Men hur fin och vacker snön än må vara så är det underbart när den försvinner igen och VÅREN anländer. Sista veckan i februari blev det rena rama värmeböljan och härliga vårpromenader med fågelkvitter och solglitter. Nu går vi i väntans tider, snart är det dags för Inez valpar, och sedan kommer Bellis och därefter Stellas!

Lerjevallen Christina och jag


MARS
Månaden inleddes med att Inez fick en fin valpkull, som Axel är pappa till. Tyvärr drabbades sedan såväl Inez som några av valparna av sjukdom så det blev bara tre valpar som klarade sig – med de är å andra sidan riktiga överlevare.

Den 9 mars började Belli spotta ur sig valpar på kvällen hemma hos Linnea och Elias i Hasslöv. Hon fortsatte sedan hela natten och kunde så småningom räkna in 10 valpar! Det blev sju pojkar och tre flickor till slut. Ett par av valparna, ’Skorpan’ och ’Räkan’ var ganska små vid födseln och Linnea fick därför stödmata dem de första veckorna.

Bellis nyfödda valpar

Bellivalparna hade varierande storlek

Bellis minsta valp kallades Räkan

Den 13 mars var det sedan dags för Stella. Hennes mage hade svällt upp rejält så jag förväntade mig en stor valpkull även av henne. Och på bara fyra timmar klämde hon faktiskt ur sig 8 stora valpar; tre pojkar och fem flickor.

Stellas mage innan valpning

5 Stella är en hängiven mamma

I veckan därpå fick Lambo dambesök, lilla Zäta stannade i nästan en vecka så vi hoppas på ett positivt utfall av deras kärleksbestyr.

APRIL
Allt fortskrider normalt. Både Belli och Stella är ju förstagångs-mammor men de sköter sitt jobb alldeles utmärkt. Samtliga valpar växer och utvecklas. Så spännande att se hur personligheterna börjar utvecklas. Det har blivit många besök från valpköparna, som mestadels bor i våra närmaste omgivningar. Bra för valparna att få många sociala kontakter och kul även för oss uppfödare att träffa lite folk i dessa corona-tider.

Stellas valpar 5 veckor

Stellas valpar 6 veckor i sin inomhushage

En liten komplikation inträffade då Stellas dotter ’Lila’ (alias Ginny alias Lisa) visade sig ha ett ljumskbråck. Detta blev dock opererat på djursjukhuset i Hässleholm när hon var sex veckor. Läkningen gick fint och valpen blev snabbt återställd.

I slutet av månaden åkte jag till Karlskrona och hälsade på Axels fina valpar.

Axels dotter Siv hos kennel Tara Hill's

MAJ
Valpdop i Hasslöv för U-kullen 1:a maj. Alla 10 valparna ställdes upp på trimbordet och blev vederbörligen beundrade av de besökande uppfödarkollegorna. Samt fick lite champagne på sina huvuden, varefter vi avnjöt en härlig lunch med rökt lax. Dagen därpå, 2:a maj, var det dags för nästa valpdöp, i Bromölla. Nu var det 8 valpar i V-kullen som blev beundrade och döpta. Och gästerna fick rökt lax igen men var glada ändå! Fina uppställningsbilder togs av alla valparna i samband med valpdopen, och kan beskådas under länken Valpkullar.

Lite mat efter valpdopet i Bromölla

Hundsängen blev omtyckt
JUNI

Med alla 18 Lakkas-valparna utflugna (utom Trassel som stannar kvar hemma hos mamma Belli) så har vi fått mer tid att ägna oss åt de lite äldre hundarna. Den 9:e juni firade Lambo sin nio-årsdag med pompa och ståt! Många leksaker blev det, och de fyrbenta gästerna försågs sedan med varm korv medan tvåbeningarna fick lite annat att äta och dricka.

Lambo firar sin nioårsdag

En vecka senare fick både Lambo och Honey tillfälligt flytta till Småland medan Axel följde med Linnea och mig till Kolding/Fredericia där Dansk terrierklubb anordnade en tvådagars utställning. Första gången på evigheter! Lite nervöst när man skulle passera gränsen på fredagskvällen, var personbevis och antigentester ok? Ja det fick vi aldrig veta, för de danska tullarna hade tydligen redan gått hem för dagen! På utställningen blev Axel tvåa båda dagarna med Ck och reservcert. Tjejerna turades däremot om med att vinna respektive bli tvåa. Detta innebar att Belli vann första dagen, tog certet och därmed blev champion. Coxie vann andra dagen och tog då sitt andra danska cert. Att komma tillbaka in till Sverige var faktiskt det svåraste under hela helgen; en nitisk tullpolis krävde in våra pass, filmade noggrant vår bil och blängde länge och surt innan vi fick tillåtelse att köra in i fosterlandet??

Belli blev champion och BIM 12 juni

Axel fick två reservcert (pust!) 12 och 13 juni

Knappt en vecka senare åkte vi tillbaka till Kolding (börjar känna oss som stammisar på Scandic Kolding) för nu var det dags för en tredagars utställning i Vejen. Första dagens domare snålade lite med ck och cert men Belli tog i alla fall ett nordiskt cert och blev BIR! Andra dagen gick det desto bättre för Ruben och Coxie, som båda två fick cert och därmed även championat. Dessutom blev Coxie BIM och tog ett CACIB. Tredje dagen var det istället Belli som blev BIM och tog CACIB samt en Crufts-kvalifikation. Även Ruben klarade sig fint och fick ett Reserv-CACIb som kommer att uppgraderas till ett ’riktigt’ CACIB eftersom vinnaren just hade blivit internationell champion.

Ruben blev champion 19 juni

Coxie blev champion 19 juni

Alla rosetterna från tre dagar i Vejen

Det blev, som alla förstår, en hel del dansk öl samt aperol/cava-drinkar för att fira alla dessa framgångar! Synd att inte svenska myndigheter vill ta efter den danska modellen, dvs mindre restriktioner förutom det viktiga kravet att alla deltagare ska kunna visa covidpass (fullvaccinerad, bevis på genomgången infektion eller ett högst 72 timmar gammalt negativt antigentest).

Linnea firar!

JULI

Sommaren fortsätter med sol och värme! En ovanligt kylig och bitvis även regnig dag blev det dock den 10/7 när vi hade BPH med sju Lakkas-hundar i Örkelljunga. Det vara framförallt T-kullen (drygt ett år gamla) som gjorde sitt prov (alla med utmärkta resultat) samt en S-hund som inte hunnit vara med tidigare. Alltid intressant och värdefullt att få se hur hundarna uppför sig, och hur samspelet hund-förare fungerar.

Lakkas Transparente Blanche ’Lakkie’ blänger på den konstiga figuren

Lakkas Trulsa kollar på ljudmaskinen

Den 15/7 bar det av till Åkersberga för att beskåda Lambos valpar hemma hos Tina och Thomas Uneholt, kennel Seamrog. Samt också för att beundra deras väldigt fina men kraftigt sluttande trädgård – rena äventyrslandet tyckte Ruben, som jag hade med mig på resan. Den 17:e var det sedan dags för utställning – den första utomhusutställningen i Sverige på nästan två år (!) i Eskilstuna.

Lambos son Seamrog Flying Without Wings

Linnea kom också till Eskilstuna, med Trassel och hans mamma Belli. Trassel inledde utställningskarriären på bästa sätt, genom att först bli BIR-valp och sedan även BIS i klassen valpar 4-6 månader. Hans morbror Rubens debuterade i championklass och blev BIR – heller inget att klaga på. Även Belli fick in en nästan-fullträff när hon blev tvåa i bästa tikklass. Linnea och jag firade med ett par flaskor bubbel efteråt på den fina verandan i vår härliga campinglägenhet på Vilsta.

Lakkas Ultra Gold blev BIS-valp

Lakkas Rubens blev BIR

Linnea firar med bubbel på vår veranda

Nästa lördag gick ännu mer i valparnas tecken. Vi hade nämligen valpträff på Hässleholmsgården för U- och V-kullarna. Av sammanlagt 18 valpar var det 14 som kom på träffen tillsammans med sina två mammor och en del äldre support-hundar! Det blev en innehållsrik dag med presentation av varje valp, tipspromenad, korvgrillning, koppel- och kontaktövning samt utställningsträning. Stort tack till alla deltagare samt till alla assisterande personer och ’påhejare’. Vilken stämning det blir när så många wheatenvänner samlas och har trevligt med sina hundar!

Kul att träffas

Valpmingel